Huoneistotietojärjestelmä on syksyn kuuma puheenaihe. Missä mennään ja mitä järjestelmästä pitää tietää juuri nyt?
Moni isännöitsijä, kiinteistönvälittäjä ja asunnonomistaja on raapinut päätään pitkin alkusyksyä. Uudesta huoneistotietojärjestelmästä on pulistu jo pitkään, mutta tapahtuuko mitään? Ja milloin tässä itse pitäisi ryhtyä toimenpiteisiin? En kai vain ole jo myöhässä?
Huoneistotietojärjestelmä on jo käytössä, ja vuoden alusta saakka sinne on alettu tallettaa uusien asunto-osakeyhtiöiden tietoja. Suurin puserrus on kuitenkin tulossa vasta loppusyksystä ja ensi vuonna, kertoo ASREK-ohjelmapäällikkö Jorma Turunen Maanmittauslaitokselta.
Muutos koskee kahta miljoonaa
Huoneistotietojärjestelmä kerää yhteen Suomen kaikkien asuinhuoneistojen omistustiedot. Mittakaava on hurja: se tarkoittaa 90 000 taloyhtiötä, 1,5 miljoonaa huoneistoa ja yli 2 miljoonaa omistajaa.
Muutokselle on kuitenkin hyvä syy. Kun tiedot saadaan kirjattua järjestelmään, paperiset osakekirjat muuttuvat tarpeettomiksi. Rahaa säästyy, ja myös päänvaivaa, koska osakekirjan katoamisesta tai tuhoutumisesta ei tarvitse enää murehtia.
Hidasta käsityötä
Vuoden alusta saakka uusien asunto-osakeyhtiöiden osakeluetteloiden tiedot siirtyvät huoneistotietojärjestelmään, eikä paperisia osakekirjoja ole enää painettu. Myös olemassa olevilla taloyhtiöillä on ollut mahdollisuus pyytää osakeluetteloidensa siirtoa Maanmittauslaitokselta.
Osakeluettelo kertoo, mikä osake oikeuttaa minkäkin huoneiston omistukseen ja kuka sen omistaa.
Tähän mennessä järjestelmään on siirretty käsin noin 50 taloyhtiön osakeluettelot. Koska työ tehdään taloyhtiö kerrallaan, on se tietysti hidasta.
- Tämä on antanut meille arvokasta tietoa siitä, miten järjestelmästä voisi tehdä vielä helppokäyttöisemmän. Suunnitelmissa on myös vielä testauttaa järjestelmää kokemattomilla käyttäjillä, Jorma Turunen kertoo.
Odottakaa lokakuuhun!
Jorma Turunen neuvoo taloyhtiöitä odottamaan, ellei osakeluettelon siirrolle ole erityistä kiirettä. Taloyhtiöt pääsevät nimittäin siirtämään tiedot järjestelmään itse ihan pian: jo lokakuun lopussa.
Ensimmäiseksi siirtohommiin pääsevät pienet taloyhtiöt, joilla ei ole käytössä isännöintijärjestelmää.
Jos taas isännöintijärjestelmä on käytössä, kannattaa odottaa hiukan pidempään.
Valmisteilla on mahdollisuus siirtää tiedot automaattisesti suoraan isännöintijärjestelmästä huoneistotietojärjestelmään. Jorma Turunen arvioi, että se onnistuisi ensi vuoden alkupuolella.
Yhteystiedot ajan tasalle ja yhtiöjärjestys viereen
Järjestelmä on helppokäyttöinen, ja sitä testataan parhaillaan hankalien paikkojen siloittamiseksi. Jorma Turunen arvelee, että pienen taloyhtiön isännöitsijältä tai hallituksen puheenjohtajalta menee tietojen siirtoon noin varttitunnista tuntiin.
Ennen siirtoon ryhtymistä kannattaa tarkistaa kaksi asiaa:
- Tarkista, että isännöitsijän tai puheenjohtajan nimet ovat kaupparekisterissä oikein. Vain he pääsevät syöttämään tietoja. Myös taloyhtiön yhtiöjärjestys kannattaa varata viereen, sillä sen tietoja tarvitaan.
- Lisäksi taloyhtiön hallituksen täytyy tehdä päätös siirrosta.
Maanmittauslaitos tarjoaa siirron tueksi kattavan ohjeistuksen, ja apua saa tarvittaessa myös puhelimitse.
Tilaa Alma Talent Tietopalveluiden uutiskirje
Haluatko pysyä ajan tasalla sähköistyvän kiinteistökaupan viimeisimmistä käänteistä? Tilaa Alma Talent Tietopalveluiden uutiskirje! Uutiskirjeen tilaajana saat ajankohtaista tietoa palveluistamme ja vinkkejä, miten data valjastetaan menestyksen polttoaineeksi.