Omistajanvaihdosta suunniteltaessa kannattaa käyttää apuna asiantuntijaa yrityksen arvon määrittämisessä. Ulkopuolisen asiantuntijan tekemä arvonmääritys on tärkeä työväline yrityskauppaneuvotteluissa ja niihin valmistauduttaessa. Mutta miten yrityksen arvo määritellään?
Jokaisen arvonmääritystä suunnittelevan on hyvä tietää perusasiat.
- Arvonmääritystä tehtäessä katse on yrityksen lähitulevaisuudessa ja tulevissa tuotoissa. Älä tilaa arvonmääritystä, joka perustuu ainoastaan toteutuneisiin lukuihin.
- Arvonmäärityksessä korostuvat arviot. Tärkeässä roolissa on yrityksen liiketoiminnan ymmärtäminen ja strateginen analyysi yrityksestä. Tästä syystä ei ole yhdentekevää, kenellä teetät yrityksen arvonmäärityksen. Arvonmäärittäjän kokemus näkyy myös laskelmien lopputuloksessa.
- Johtuen osittain kohdista 1 ja 2, yrityksen arvo on subjektiivinen. Se voi esimerkiksi olla eri henkilö- tai yritysostajalle. Yksityishenkilön resurssit yhtiön kehittämiseen ja rahoittamiseen ovat usein rajalliset, kun taas yritysomistaja voi helposti skaalata liiketoiminnan suuremmaksi ja hyötyä ostosta täten taloudellisesti enemmän.
Millä menetelmällä yritys arvostetaan?
Valitessasi arvonmäärittäjää, selvitä millä menetelmällä yritystä ollaan arvostamassa. Näin myös ymmärrät arvonmääritystä paremmin.
Substanssiarvo on yrityksen minimiarvo ja kertoo yrityksen arvon, jos liiketoiminta lopetettaisiin ja omaisuuserät myytäisiin. Tämä menetelmä ei kuitenkaan sovi jatkossakin liiketoimintaa harjoittavan yrityksen arvonmääritykseen. Poikkeuksena ovat hyvin pääomaintensiiviset alat, joissa liiketoiminnan tuotot ovat matalat.
Tuottoarvoperusteinen arvonmääritys on parhain menetelmistä kannattavaa liiketoimintaa harjoittavalle yritykselle. Tässä yrityksen arvo perustuu nimensä mukaisesti liiketoiminnan tulevaisuuden tuottoihin. Käytetyimmät mallit ovat lisätulosmalli ja diskontattujen kassavirtojen malli (ns. kassavirtamalli).
Arvostuskertoimet sopivat arvonmäärityksen lopputuloksen arviointiin, mutta ovat ainoana menetelmänä turhan yleistäviä ja suuripiirteisiä. Hintaa voidaan verrata esimerkiksi liikevaihtoon (P/S) tai johonkin tuloksen erään (EV/EBITDA, EV/EBIT, P/E).Kertoimien avulla määritetty arvo voidaan näin suhteuttaa verrokkiyhtiöiden arvostustasoon.
Olemme tehneet pk-yritysten arvonmäärityksiä jo vuodesta 2003. Ota yhteyttä, jos haluat tietää lisää arvonmäärityksestämme tai tilata sellaisen.