Vuokranantajan varmat keinot

Vuokralaisen luottotiedot kannattaa tarkistaa aina etukäteen, sillä jälkiviisaus ei auta.    

Maksuhäiriöisten määrä on noussut Suomessa vuosi vuodelta. Vuonna 2018 maksuhäiriöisiä oli yli 380 000, tuhansia enemmän kuin edellisvuonna. Häiriömerkintöjä oli yli 8 prosentilla aikuisista.

Vuokramarkkinoilla tilanne on kiperä. Jos on saanut merkinnän maksamattomista vuokrista, uutta asuntoa on vaikea saada.

Vaikka maksuhäiriöt ovat tuttu ilmiö vuokranantajien keskuudessa, silti moni jättää vuokralaisten luottotiedot tarkistamatta. Miksi?

– Yleisin syy on se, että yksityinen vuokranantaja luulee, että luottotietoja ei voi tarkistaa. Ennen niin olikin, mutta ei enää, sanoo Vuokraturva Oy:n toimitusjohtaja Timo Metsola.

Luottotietoja antaa esimerkiksi Bisnode Oy.

Toinen syy on niin sanottu psykologinen silmä, ”mutu”, johon osa vuokranantajista luottaa. Kuka nyt tutun, sukulaisen tai ystävän luottotietoja lähtisi tarkistamaan.

– Ihmisestä ei voi tietää päällepäin, missä kunnossa hänen taloutensa on. Mutta kun tehdään sopimus, on tärkeää tietää eikä vain luulla.

Vuokranantajat reagoivat Metsolan mukaan jyrkästi pieneenkin maksuhäiriöön. Jos sellainen huomataan, keskustelu loppuu yleensä siihen. Kaikki synnit eivät ole kuitenkaan yhtä raskaita. Merkintä on voinut syntyä neljän euron tai neljänkymmenen miljoonan euron saatavista. On osattava katsoa, mitä mikin merkintä tarkoittaa.

Tarkista myös maksukyky

Luottotietojen varmistus ei yksin riitä takaamaan vuokranantajalle rauhallisia yöunia. Maksuhäiriömerkintöjen puuttuminen ei nimittäin aina tarkoita sitä, että vuokralle pyrkivä olisi luotettava. Liikkeellä on Metsolan kokemuksen mukaan aina pieni joukkio huijareita, jotka ovat tehneet laskujen maksamisen välttelystä taidetta.

– He voivat olla korviaan myöten veloissa, mutta he ovat saaneet kriittiset maksut maksettua, jolloin häiriömerkintöjä ei ole. Sen vuoksi on tärkeää kysyä myös maksukyvystä. Vuokranantaja voi pyytää palkkatodistusta tai eläkeläiseltä todistetta siitä, mihin vuokranmaksu perustuu. On nähtävä mustaa valkoisella.

Etukäteen tehdyt selvitykset ovat kultaakin kalliimpia, sillä vuokrasopimuksen solmimisen jälkeen vuokralainen on yksityisyydensuojan piirissä. Muun muassa jälkikäteen syntyneet maksuhäiriöt eivät ole vuokrasopimuksen purkamisen peruste.

Tilanteet saattavat äityä hyvin ikäviksi, jos vuokralaiseksi on ujuttautunut hämäräveikko.

– Ihminen voi tulla hienolla autolla pihaan kalliit vaatteet päällään. Hän voi tarjota pyydettyä korkeampaa vuokraa. Sitten kun hän on muuttamassa, pankissa onkin jokin epäselvyys, tavarat ovat jo autossa ja avaimet on ihan pakko saada. Ja silloin vuokranantaja tekee sen kamalan virheen ja luovuttaa avaimet. Rahaa ei kuulu viikkoon eikä kahteen eikä vuokralaiseen saa enää yhteyttä. Poliisi ei pysty auttamaan, koska vuokralaista suojaa kotirauha. Kun vuokralainen on vihdoin saatu häädettyä, asunto on hirveässä kunnossa ja osa kodinkoneista ehkä viety. Todellisesta asukkaastakaan ei ole varmuutta.

Vastaavanlaisia tarinoita Metsola on kuullut kymmenittäin.

Takaajan avulla vuokralle 

Maksuhäiriömerkinnät rajaavat helposti ihmiset vuokramarkkinoiden ulkopuolelle. Vuokravelallinen ei saa edes kaupungin asuntoa, Metsola huomauttaa. Helpotusta tilanteeseen on tuonut niin sanottu omavelkainen takaaja, joka sitoutuu tarvittaessa maksamaan vuokravelvoitteet. Hänen avullaan luottohäiriöisen vuokralaisen on mahdollista saada asunto, oma koti.

– Syrjäytymisen torjumisen kannalta muutos on valtavan tärkeä. Takaajan avulla kymmenillätuhansilla ihmisillä on nyt mahdollisuus päästä kiinni vuokra-asuntoon vapailla markkinoilla. Moni heistä on nuoria, Metsola muistuttaa.

Oma katto pään päällä on monelle ratkaiseva ponnistuslauta parempaan elämänhallintaan.

Mikä luottotietorekisteri?

Luottotietorekisteri antaa tietoja henkilön taloudellisesta tilanteesta ja sitoumusten hoitokyvystä.

Maksuhäiriökoodit

Maksuhäiriöt pysyvät rekisterissä 2–5 vuoteen.

OSP Osamaksusopimukseen yms. liittyvä maksuhäiriö.

LKP Luottokorttiin yms. liittyvä maksuhäiriö.

TTT Osamaksukauppaan liittyvä maksuhäiriö.

OPL Kertaluottoon liittyvä maksuhäiriö.

Näin vuokraat turvallisesti

  1. Kerro vuokrailmoituksessa, että tarkistat luottotiedot.
  2. Tarkista luottotiedot etukäteen – ja aina.
  3. Älä tee poikkeuksia tuttavien, ystävien ja sukulaisten kohdalla.
  4. Selvitä vuokralaisen maksukyky. Pyydä mustaa valkoisella.
  5. Vähennä kulut verotuksessa.

Voit tarkastaa henkilön luottotiedot kätevästi tästä edulliseen 9,90 euron hintaan.

  • Julkaistu: 21.8.2019
  • Päivitetty: 15.3.2021
  • Uutisen tyyppi: Tiedote
  • Teema: Henkilötieto

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirje

Lue seuraavaksi:

Alma Talent Tietopalvelut | Liiketoimintakiellot

Onko asiakkaasi PEP - ja mitä se tarkoittaa?

Uusi asiakas astuu sisään - mitä tietoja minun pitikään tarkistaa? Lain mukaan muun muassa kiinteistövälittäjien, tilitoimistojen ja pankkien velvollisuus on tuntea asiakkaansa, ja yksi tärkeä kysymys on, onko asiakas poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö eli PEP -henkilö tai kuuluuko PEP -henkilöitä hänen lähipiiriinsä. Lyhenne PEP tulee englannin kielen sanoista politically exposed person.Asiakkaan PEP-tarkastusvelvollisuus kuuluu lakiin rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä (444/2017). Asiakkaiden tunteminen ja poliittisten vaikutussuhteiden selvittäminen lisää läpinäkyvyyttä ja helpottaa siten rahan liikkeiden tarkkailua.Ylimääräisiä kysymyksiä ja lomakkeita ei siis suinkaan laadittu asiakkaan - tai työntekijänkään - kiusaksi ja lisätyöksi vaan siksi, että rahojen alkuperä pystytään varmistamaan. Ilmoitusvelvollisuus koskee muun muassa kiinteistönvälittäjiä ja tilitoimistoja. Lisäksi kaikkien, jotka ottavat vastaan yhteensä 10 000 euron maksuja käteisenä, täytyy tarkistaa tiedot. 10 000 ihmisen joukkoKeitä PEP-henkilöt eli poliittisesti vaikutusvaltaiset henkilöt sitten käytännössä ovat?Suomessa heitä ovat esimerkiksi ministerit ja kansanedustajat, poliittisten puolueiden johto ja suurlähettiläät. Myös valtion kokonaan omistamien yritysten johto, ylimpien tuomioistuinten jäsenet, keskuspankit jäsenet ja kenraalikunta kuuluvat PEP-henkilöihin.Lähipiiriin taas lasketaan näiden ihmisten puolisot, vanhemmat ja lapset kumppaneineen. Lähipiiriin kuuluvat myös yhtiökumppanit, jos sellaisia on.Jos henkilö ei ole toiminut politiikassa tai johtotehtävissä yli vuoteen, ei häntä enää katsota poliittisesti vaikutusvaltaiseksi.Kovin suuresta väkijoukosta ei Suomen kokoisessa maassa ole kyse: Kaikkiaan poliittisesti vaikutusvaltaisia ihmisiä ja heidän lähipiiriään arvioidaan olevan noin 10 000.Lomakkeet avuksiKysely hämmentää edelleen joitakin asiakkaita ja välillä ammattilaisiakin, mutta varsinaisesti uudesta asiasta ei ole kysymys. Jo vuodesta 2008 saakka suomalaisten on pitänyt ilmoittaa ulkomaisista poliittisesti vaikutusvaltaisista suhteista, ja nyt sama velvollisuus on laajentunut koskemaan myös suomalaista vaikutusvaltaa.   Yksinkertaisimmillaan asia on yhdellä lyhyellä kysymyksellä hoidettu, mutta jotkut asiakkaat saattavat kokea kyselyn turhaksi ja kiusalliseksi, ja asiakasvastuullisista poliittisten sidonnaisuuksien selvittäminen saattaa tuntua ylimääräiseltä työtehtävältä. Tietopalveluiden asiakkaat saavat maksutta käyttöönsä suomen- ja ruotsin- ja englanninkieliset -lomakkeet, joiden avulla tiedot voi hankkia asiakkaalta hienovaraisesti. Lomake on tarkoitettu liitteeksi esimerkiksi toimeksiantosopimuksiin. Tämän pienen kysymyksen esittäminen on tärkeää: pieni askel asiakaspalvelutyössä voi olla iso askel taistelussa rahanpesua ja terrorismin rahoitusta vastaan - ja siinähän me kaikki haluamme tehdä osamme.Kysy lisää lomakkeiden käytöstä asiakaspalvelustamme:puh. 0800 141 070tietopalvelut(a)almatalent.fi

Henkilötieto
Onko asiakkaasi pep

Onko asiakkaasi poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö? Entä kuka on tosiasiallinen edunsaaja?

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen ja selvittämiseen liittyvä sääntely (444/2017) (”rahanpesulaki” tai ”RPL”) uudistui heinäkuussa 2017. Lain tavoitteena on muun muassa tehostaa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ennaltaehkäisyä siten, että lain piiriin kuuluvat ilmoitusvelvolliset arvioisivat liiketoimintaansa mahdollisesti liittyviä riskejä ja tilanteita, joissa esimerkiksi rahanpesua voisi tapahtua. Lain uudistuksen myötä uusia velvoitteita tuli tilitoimistoille, kiinteistönvälitysliikkeille, asianajotoimistoille, pankeille sekä yrityksille, jotka ottavat yhtenä tai toisiinsa liittyvinä suorituksina vastaan käteistä yli 10 000€.  Asiakkaan tunteminen ja riskiperusteinen arviointiYksi lain keskeisistä velvoitteista on asiakkaan tunteminen ja riskiperusteinen arviointi. Keskeinen osa asiakkaan tuntemista on ns. tuntemistietojen kerääminen asiakkaalta kysymällä. Rahanpesulain on säädetty, mitä tietoja palveluntarjoajan on hankittava ja kysyttävä asiakkaan tuntemiseksi. Asiakkaan tuntemistietoja ovat mm.:nimi, syntymäaika, henkilötunnus ja kansalaisuusedustajan nimi, syntymäaika ja henkilötunnusoikeushenkilön täydellinen nimi, rekisterinumero, rekisteröimispäivä ja rekisteriviranomainenoikeushenkilön hallituksen tai vastaavan päättävän elimen jäsenten täydelliset nimet, syntymäajat ja kansalaisuudetoikeushenkilön toimialatosiasiallisten edunsaajien nimi, syntymäaika ja henkilötunnushenkilöllisyyden todentamisessa käytetyn asiakirjan nimi, asiakirjan numero tai muu tunnistetieto ja myöntäjä tai kopio asiakirjasta. Jos asiakas on etätunnistettu, tiedot todentamisessa käytetystä menettelystä tai lähteistätiedot asiakkaan toiminnasta, liiketoiminnan laadusta ja laajuudesta, taloudellisesta asemasta, perusteet liiketoimen tai palvelun käytölle ja tiedot varojen alkuperästä sekä muut tarkoitetut asiakkaan tuntemiseksi hankitut tarpeelliset tiedotlaissa säädetyn selonottovelvollisuuden ja poliittisesti vaikutusvaltaiseen henkilöön liittyvän tehostetun tuntemisvelvollisuuden täyttämiseksi hankitut tiedot. Tunnista asiakkaasiTietopalvelut tarjoaa asiakkailleen maksutta käyttöön Poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö (PEP) ja Selvitys tosiasiallisesta edunsaajasta -lomakkeet. Tulosta lomakkeet ja hyödynnä niitä hienovaraisesti asiakkaan tuntemistietoja kerätessä. Tiedot tulee kysyä henkilöltä itseltään. Lomakkeet on tarkoitettu esimerkiksi liitteeksi toimeksiantosopimukseen. Paperilomakkeet voidaan helposti taltioida erikseen muista asiakastiedoista, sillä tietoja, jotka on hankittu ainoastaan RPL:n mukaista tarkoitusta varten, ei saa käyttää muihin tarkoituksiin (RPL 3.3.5 §).Jos tosiasiallista edunsaajaa ei pystytä tunnistamaanMikäli tosiasiallista edunsaajaa ei pystytä tunnistamaan tai lomakkeessa luetellut edellytykset eivät täyty, tosiasiallisina edunsaajina pidetään tarkasteltavana olevan oikeushenkilön hallitusta tai vastuunalaisia yhtiömiehiä, toimitusjohtajaa tai muuta vastaavassa asemassa olevaa henkilöä. Nämä viralliset vastuuhenkilöt selvität Tietopalveluiden kuukausilisenssin hintaan kuuluvista Kaupparekisterintiedot ja Vastuuhenkilöt ja nimenkirjoittajat -palvelutuotteilta tai voimassa olevalta kaupparekisteriotteelta.Rahanpesulaissa on määritelty myös muiden kuin yhtiöiden tosiasialliset edunsaajat. Esimerkiksi Säätiölaissa (487/2015) tarkoitetun säätiön tosiasiallisina edunsaajina pidetään säätiörekisteriin merkittyjä hallituksen ja hallintoneuvoston jäseniä. Tietopalveluiden Yrityshaussa voit valita yhtiömuodoksi säätiön ja hakea säätiörekisteriotteen (maksullinen tuote), josta näkee säätiön hallituksen jäsenet sellaisena kuin ne Patentti- ja rekisterihallituksen rekisterissä ovat.Kysy lisää lomakkeiden käytöstä ja tilaa palvelu käyttöösi asiakaspalvelustamme:p. 0800 141 070tietopalvelut@almatalent.fiVoit tilata Tietopalvelut yrityksesi käyttöön myös täältä. 

Henkilötieto
Sammio