Kiinteistöjen kauppahintahaun tietojen avulla paremmat kaupat

10.03.2020 17:35

Kun suunnittelet kiinteistökauppaa, oikean hinnan määrittäminen on ensiarvoisen tärkeää – ja samalla haastavaa. Tietopavelustamme saat kattavat taustatiedot kaupan kohteena olevasta kiinteistöstä ja alueen toteutuneista kauppahinnoista.

Kauppahintahaku-palvelun kautta pääset tutkimaan Maanmittauslaitoksen Kiinteistöjen kauppahintarekisteri (KKHR) tietoja. Kauppahintahaku on osa Kiinteistöhaku-palvelua.

Kauppahintahaku-palvelusta voit hakea kiinteistöjen kauppahintoja yksittäisestä kiinteistöstä, kunnan osasta, kunnasta tai koko maasta. Voit hakea myös kauppoja, joissa myyjänä tai ostajana on ollut yritys.

Kauppahintahaku-palvelussa monipuolinen hakutoiminto

Palvelussa voit rajata kauppoja monipuolisilla hakuehdoilla. Ehtoina voit käyttää esimerkiksi kaupanteon aikaväliä, kokonaishintaa, kiinteistön käyttötarkoitusta, pinta-alaa sekä sitä, millaisia rakennuksia kiinteistöllä on. Sukulaiskaupat voit luonnollisesti rajata hakutuloksesta pois.

Haun tuloksia voit tarkastella yksittäin kohde kerrallaan, ja voit myös kohdistaa kohteen Karttapalvelun karttanäkymään. Hakutuloksen voit tulostaa, tallentaa listalle tai siirtää sen Exceliin tarkempaa vertailua varten.

Tietoja kaupoista myös karttojen avulla

Kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietoja voit hakea myös Kiinteistöhaun Karttapalvelun avulla. Voit hakea yksittäisen kohteen tietoja valitsemalla kiinteistön kartalta. Karttapalvelun ’Rajaa alue’ -työkalulla voit tehdä kartalta haluamasi aluerajauksen, esimerkiksi myyntiin tulleen kohteen ympäriltä.

Aluerajauksen jälkeen voit hakea suoraan valitulta alueelta kaikki 2000-luvulla tehdyt kiinteistökaupat tai rajata ensin haettavien kauppojen määrää monipuolisilla rajausehdoilla. Hakutulos näytetään suoraan karttanäkymässä ja Karttapalvelun sivuvalikossa.

Kauppahintahaku paljastaa mökkibuumin

Maanmittauslaitoksen mukaan mökkikauppojen määrä kasvoi viime vuonna noin 3 700 kauppaan koko Suomen alueella. Hintojen lasku on saanut ostajat liikkeelle. Rantamökkien hintojen lasku jatkui lähes kaikissa maakunnissa.

Kiinteistöjen kauppahintahaku on oiva työkalu kiinteistökauppaan ja hintavertailuun. Palvelussa vertailet helposti toteutuneita kauppahintoja sekä kaupanvahvistajien ilmoituksiin perustuvia kiinteistöjen luovutustietoja vuodesta 2000 lähtien.

Kiin­teis­tö­kau­pas­sa hyvä vuosi pitkästä aikaa

  • Maanmittauslaitoksen mukaan viime vuonna tehtiin 64 300 kiinteistökauppaa.
  • Määrä on noin 3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.
  • Kiinteistökauppojen määrä oli viime vuonna suurin määrä vuoden 2011 jälkeen.
  • Maanmittauslaitoksen mukaan Suomen kalleimmat omakotitalot sijaitsevat Espoossa, jossa edellisvuoden kiinteistökauppojen mediaanihinta oli 465 000 euroa.
  • Maanmittauslaitoksen kauppahintarekisteri kattaa vain kiinteistöt, eli ei asunto-osakkeita eikä vuokratontilla olevia omakotitaloja.

Kirjoittaja Antti Kilpiö

Aiheeseen liittyvää