Kiinteistön hinta on kokonaispaketti – Kokenut välittäjä paljastaa metodinsa

01.10.2019 15:31

Kiinteistön hinnanmääritys on kokonaispaketti. Siinä auttavat data, verkostot ja välittäjän kokemus. Alma Talentin Karttapalvelusta näkee suoraan kartalta kiinteistöjen toteutuneet myyntihinnat. 

Kiinteistön hinnanmääritys on usein monimutkaisempaa kuin asunto-osakkeen, sillä palapelissä on enemmän palasia. Hintaan vaikuttavat itse tontin ja rakennuksen lisäksi valtavasti myös alue, kaavoitus ja erityistekijät, kertoo Neliöt liikkuu LKV Oy:n perustajaosakas ja toimitusjohtaja Tuomas Kukko.

Tammikuussa toimintansa aloittanut Neliöt liikkuu LKV on tuore toimija kiinteistövälityksessä. Yrityksen vahvuuksiin kuuluu runsas sosiaalisen median ja digimarkkinoinnin käyttö, jolla kiinteistöään myyvä saa merkittäviä lisähyötyjä.

Näin toimitusjohtaja itse käy hinnanmäärityspalapelin kimppuun: 

  1. Kiinteistön myynti on monipuolinen paketti, ja siksi tutkin tarkkaan kiinteistöön liittyvät erityistekijät. Mihin tontti sijoittuu: onko se esimerkiksi päättyvän tien päässä, rajoittuuko se metsään vai naapurin tonttiin, onko se lähellä järven tai meren rantaa. Jos kyseessä on rakentamaton tontti, rakennusoikeusneliöiden määrä on oleellista. Jos taas kiinteistö myydään talon kera, pihan suunta on tärkeä, sillä esimerkiksi etelään suunnattu piha saa enemmän valoa kuin pohjoispiha.
  2. Heti alkuun tarkistan yleensä kiinteistöjen toteutuneet myyntihinnat parin kolmen kilometrin säteellä myytävästä kohteesta. Helpoin tapa siihen on Alma Talentin Karttapalvelu, koska kartalta näkee paitsi hinnat myös esimerkiksi sen, miten tontti sijoittuu.
  3. Usein tulostan kartan mukaan ja lähden kävelemään alueelle ja katsomaan, miltä muut lähiaikoina myydyt talot näyttävät ja mitä ulkoisesti havaittavia erikoisominaisuuksia niissä on.
  4. Lisäksi haen taustalle niin paljon dataa kuin mahdollista. Esimerkiksi rakennuspiirustuksista saa selville taloon liittyviä asioita. Kunnan kaavoitussuunnitelmat taas antavat tietoa alueen kehityksestä ja muutoksesta. Jos talo on uusi, myös rakennuskustannusten arviointi antaa osviittaa hinnanmääritykseen.
  5. Tarkistan myös, millaisia hintoja alueella myytävistä kiinteistöistä pyydetään ja ovatko ne olleet pitkään myynnissä. Usein myös soitto välittäjäkollegoille auttaa. Puhun myös tuttujen rakennusarkkitehtien ja rakennusmestareiden kanssa erityisesti silloin, jos ei tahdo löytyä vastaavia kohteita, joihin verrata.
  6. Välittäjän aluetuntemus ja osaaminen ovat avainasemassa. Kiinteistöjä ostavat usein perheet, ja heille on tärkeä tietää, missä ovat lähimmät päiväkodit ja koulut ja puhutaanko niissä kenties suomea, ruotsia vai englantia. Myyntitilanteessa psykologinen silmä on tärkeä, ja aluetuntemus on tässäkin avuksi. Jos vaikka kiinteistön takapihalta lähtee suora polku lähikoululle ilman yhtäkään autotien ylitystä, voi tällä olla suuri merkitys ostoa harkitsevalle perheelle.
  7. Joskus arvonmääritys voi mennä täysin myttyyn. Kaikille käy niin välillä, ja se on vain hyväksyttävä. Joskus käy myös niin, että asiakkaalla on kiinteistön arvosta kovin erilainen käsitys kuin välittäjällä. Silloin välittäjän ammattitaitoa on osata perustella oma arvionsa. Sehän ei ole mutua vaan perustuu dataan ja kokemukseen.

Tietopalveluiden sopimusasiakkaana pääset tarkastelemaan Karttapalvelusta kiinteistöjen toteutuneita myyntihintoja. Palvelussa toteutuneet hinnat näkee suoraan kartalta.

Aiheeseen liittyvää