Inari Kinnunen

Löydätkö viimeisimmän asian­tun­ti­ja­tie­don Googlesta? Oikeudellinen tiedonhaku edellyttää hyvää hoksnokkaa

20.01.2022 10:05

Oikeudellinen tiedonhaku edellyttää syvää ymmärrystä tiedonlähteistä ja on yksi juristin ammattitaidon peruselementti. Tiedonhakijan tulee siis aina tietää, mistä tietoa voisi etsiä, sillä kaikkea saatavilla olevaa ja käsillä olevan tehtävän kannalta relevanttia aineistoa ei hakukoneiden avulla löydä.

Oikeuskirjallisuutta on vaikea löytää Googlen avulla, mutta onneksi asiointi kirjastossa tai kirjakaupassa ei ole enää ainoa tapa saada käsiinsä oikeudellista kirjallisuutta. Lähes kaikki relevantit oikeudelliset kommentaarit ja muut kirjat on digitalisoitu, ja niihin on siksi pääsy suoraan omalta työpisteeltä, kunhan käyttöoikeudet tarvittaviin palveluihin on hankittu. Sähköisten verkkokirjojen käytettävyys sisältöhakuineen on usein toimivampi oikeudellisessa tiedonhaussa kuin painettujen kirjojen asiasanaston ja sisällysluettelon selaaminen. Alman Verkkokirjahyllyyn tuoreimmat teokset ilmestyvät automaattisesti aihealueittain, joten työvälineet ovat jatkuvasti ajan tasalla ja oikeudellisen tiedon kertymistä on näin kätevää seurata.

Laki ja sen tulkinta käytettävissä 24/7

Ajantasaiset oikeuslähteet ovat juridiikan asiantuntijoiden käytettävissä suoraan omalta tietokoneelta tai älylaitteelta. Säädökset, lainvalmisteluaineisto ja oikeuskäytäntö ovat vapaasti saatavilla Finlexissä ja Eduskunnan sivustolla. Tiedonhaku on kuitenkin nopeampaa ja täsmällisempää - ja tieto toimitettua ja usein lisätietoon linkitettyä - kun käytät maksullisia asiantuntijoille tarkoitettuja tietokantoja. Esimerkiksi Suomen Laki -hakupalvelusta saat käyttöösi ajantasaisen lainsäädännön lisäksi myös tiettyä pykälää tulkinneet oikeustapaukset ja kommentaarit samalla haulla, yhdestä paikasta. Saat myös tiedon siitä, jos tiettyyn lakiin on vireillä uudistuksia. Palvelun Aikakoneella taas pääset kätevästi pykälän edelliseen sanamuotoon.

Digitaalisen materiaalin käytettävyys on yksinkertaisesti painettuja kirjoja parempi.

Tiedonlähteet hukassa? Käsikirja oikeudellisen tiedon hakijoille auttaa

Kaikkea verkossa vapaasti saatavilla olevaa aineistoa ei välttämättä voi löytää hakukoneiden avulla, vaan tiedonhakijan tulee tietää, mistä tieto olisi saatavilla. Esimerkiksi valtioneuvoston asetusten valmistelumuistioiden hakeminen verkosta on varsin hankalaa, sillä niitä ei ole linkitetty säädöstietokantoihin. Finlexin Oikeuskäytäntö kirjallisuudessa -tietokannan kattavuus ja hyödyllisyys saattavat myös unohtua tiedonhakijalta. Ajantasaisen tiedon tietokantojen sisällöstä ja oikeudellisen tiedonhaun vinkit voit tarkistaa Käsikirja oikeudellisen tiedon hakijoille -teoksesta, joka kuuluu Alman päivittyvien hakuteosten valikoimaan.

Alma tarjoaa kaikki juridiikan tietosisällöt työhösi digitaalisina Lakitieto-sisältöinä. Kokonaisuus sisältää satoja digikirjoja, kymmeniä päivittyviä hakuteoksia, lakitietopalvelu Suomen Lain sekä uutiset ja säädösseurannan oikeudenaloittain.

Tutustu Lakitieto-sisältöihin

Kirjoittaja Inari Kinnunen

  • Senior Attorney, Knowledge Manager, Dittmar & Indrenius Asianajotoimisto Oy

Aiheeseen liittyvää