Met­sän­käyt­töil­moi­tus kertoo mitä metsässä tapahtuu

08.10.2019 08:23

Metsänkäyttöilmoitukset kertovat suunnitelluista metsähakkuista. Metsänkäyttöilmoitukset ovat saatavilla Alma Talentin karttapalvelussa. Kartasta näkee tarkasti suunnitellut hakkuut ja niiden syyt.

Kun metsänomistaja suunnittelee hakkuuta, on hänen tehtävä tulevasta hakkuusta metsänkäyttöilmoitus. Ilmoitus on jätettävä viimeistään kymmenen päivää etukäteen Metsäkeskukselle.

Metsänkäyttöilmoitukset ovat julkista tietoa. Yksityinen kansalainen voi tarkastella ilmoituksia esimerkiksi Metsäkeskuksen sivuilla ja yrityskäyttäjä Alma Talentin tietopalveluista.

Karttapalvelun avulla näkee hyvin tarkasti suunnitellut hakkuut ja niiden syyt. Ne voivat auttaa esimerkiksi kiinteistövälittäjää arvioimaan myytävän kiinteistön ympärillä tapahtuvia muutoksia.

Tiedot ovat avuksi myös kiinteistönomistajille. Jos oman kodin tai mökkitontin naapuriin on suunniteltu hakkuita, pystyy metsänkäyttöilmoitusten ansiosta tilanteeseen varautumaan etukäteen.

- Tiedot näkyvät kartalla hyvin tarkasti. Aikaisemmin alueet näkyivät neliömäisinä, mutta viime keväänä tarkkuus parani ja nyt kartalla näkyy täsmälleen, mihin hakkuualue rajoittuu, kertoo Metsäkeskuksen asiantuntija Yrjö Niskanen.

Metsäkeskus neuvoo

Ennen hakkuun alkamista  Metsäkeskuksen asiantuntijat käyvät ilmoitukset läpi. He tarkistavat, että hakkuu on juridisesti mahdollinen: ettei metsä sijaitse luonnonsuojelualueella tai ole muuten suojeltava ympäristö.

Metsänkäyttöilmoituksia tehdään vuodessa yli 100 000. Noin puolet ilmoituksista ei vaadi lisäselvityksiä. Moni ilmoitus vaatii kuitenkin neuvontaa, kertoo Metsäkeskuksen Yrjö Niskanen. Silloin asiantuntijat ottavat yhteyttä metsänomistajaan tai metsätoimijaan.

Asiantuntijat saattavat esimerkiksi antaa metsänomistajalle neuvoja, miten uudistushakkuun jälkeen tilalle saadaan kasvamaan uusi metsä mahdollisimman nopeasti.

Myös myrskytuhot tulee ilmoittaa

Metsänkäyttöilmoitus on voimassa kolme vuotta, ja sen jättäminen on metsänomistajan vastuulla. Omistaja voi kuitenkin valtuuttaa myös puiden ostajan tekemään ilmoituksen.

Ilmoituksessa tulee käydä ilmi, mitä metsää hakataan, miten ja esimerkiksi se, miten hakatun metsän tilalle suunnitellaan kasvatettavan uutta metsää.

Myyntihakkuiden lisäksi on ilmoitettava esimerkiksi myrskytuhoista johtuvat hakkuut. Näin Metsäkeskus saa kerättyä tietoa myrskytuhoista kuin esimerkiksi tuholaisten aiheuttamista ongelmistakin.

Satelliitti paljastaa salahakkuut

Uuden teknologian avulla Metsäkeskus pystyy myös tutkimaan, jos hakkuita on tehty ilman ilmoitusta.

- Satelliittiteknologialla otetuista kuvista pystytään automaattisesti tunnistamaan hakatut alueet, ja sitten voimme tarkistaa tietokannasta, onko siitä tehty metsänkäyttöilmoitus. Suomalaiset tietävät hyvin metsänkäyttöilmoituksesta ja täyttävät niitä tunnollisesti, Yrjö Niskanen kertoo.

Met­sän­käyt­töil­moi­tuk­set kart­ta­pal­ve­lus­ta

Alma Talentin karttapalvelusta on nyt nähtävissä myös metsänkäyttöilmoitukset. Tilaa kiinteistö- ja huoneistohaku ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Aiheeseen liittyvää