Onko asiakkaasi PEP – ja mitä se tarkoittaa?

02.04.2019 11:08

Uusi asiakas astuu sisään - mitä tietoja minun pitikään tarkistaa? Lain mukaan muun muassa kiinteistövälittäjien, tilitoimistojen ja pankkien velvollisuus on tuntea asiakkaansa, ja yksi tärkeä kysymys on, onko asiakas poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö eli PEP -henkilö tai kuuluuko PEP -henkilöitä hänen lähipiiriinsä. Lyhenne PEP tulee englannin kielen sanoista politically exposed person.

Asiakkaan PEP-tarkastusvelvollisuus kuuluu lakiin rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä (444/2017). Asiakkaiden tunteminen ja poliittisten vaikutussuhteiden selvittäminen lisää läpinäkyvyyttä ja helpottaa siten rahan liikkeiden tarkkailua.

Ylimääräisiä kysymyksiä ja lomakkeita ei siis suinkaan laadittu asiakkaan - tai työntekijänkään - kiusaksi ja lisätyöksi vaan siksi, että rahojen alkuperä pystytään varmistamaan.

Ilmoitusvelvollisuus koskee muun muassa kiinteistönvälittäjiä ja tilitoimistoja. Lisäksi kaikkien, jotka ottavat vastaan yhteensä 10 000 euron maksuja käteisenä, täytyy tarkistaa tiedot.

10 000 ihmisen joukko

Keitä PEP-henkilöt eli poliittisesti vaikutusvaltaiset henkilöt sitten käytännössä ovat?

Suomessa heitä ovat esimerkiksi ministerit ja kansanedustajat, poliittisten puolueiden johto ja suurlähettiläät. Myös valtion kokonaan omistamien yritysten johto, ylimpien tuomioistuinten jäsenet, keskuspankit jäsenet ja kenraalikunta kuuluvat PEP-henkilöihin.

Lähipiiriin taas lasketaan näiden ihmisten puolisot, vanhemmat ja lapset kumppaneineen. Lähipiiriin kuuluvat myös yhtiökumppanit, jos sellaisia on.

Jos henkilö ei ole toiminut politiikassa tai johtotehtävissä yli vuoteen, ei häntä enää katsota poliittisesti vaikutusvaltaiseksi.

Kovin suuresta väkijoukosta ei Suomen kokoisessa maassa ole kyse: Kaikkiaan poliittisesti vaikutusvaltaisia ihmisiä ja heidän lähipiiriään arvioidaan olevan noin 10 000.

PEP- ja pa­ko­te­lis­ta­ky­se­ly avuksi

Kysely hämmentää edelleen joitakin asiakkaita ja välillä ammattilaisiakin, mutta varsinaisesti uudesta asiasta ei ole kysymys. Jo vuodesta 2008 saakka suomalaisten on pitänyt ilmoittaa ulkomaisista poliittisesti vaikutusvaltaisista suhteista, ja nyt sama velvollisuus on laajentunut koskemaan myös suomalaista vaikutusvaltaa.   

Yksinkertaisimmillaan asia on yhdellä lyhyellä kysymyksellä hoidettu, mutta jotkut asiakkaat saattavat kokea kyselyn turhaksi ja kiusalliseksi, ja asiakasvastuullisista poliittisten sidonnaisuuksien selvittäminen saattaa tuntua ylimääräiseltä työtehtävältä.

Asiakkaan poliittinen vaikutusvaltaisuus ja valvontalistakytkökset on nyt helppo selvittää PEP- ja pakotelistakyselyn avulla. PEP- ja pakotelistakyselyn lisäksi Tietopalveluiden käyttäjät saavat maksutta käyttöönsä suomen- ruotsin- ja englanninkieliset Poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö (PEP) ja Selvitys tosiasiallisesta edunsaajasta -lomakkeet, joiden svulla tiedot voi hankkia asiakkaalta hienovaraisesti. Tulosta lomakkeet ja hyödynnä niitä hienovaraisesti asiakkaan tuntemistietoja kerätessä. Tiedot tulee kysyä henkilöltä itseltään. Lomakkeet on tarkoitettu esimerkiksi liitteeksi toimeksiantosopimukseen. Paperilomakkeet voidaan helposti taltioida erikseen muista asiakastiedoista, sillä tietoja, jotka on hankittu ainoastaan RPL:n mukaista tarkoitusta varten, ei saa käyttää muihin tarkoituksiin (RPL 3.3.5 §).

Tämän pienen kysymyksen esittäminen on tärkeää: pieni askel asiakaspalvelutyössä voi olla iso askel taistelussa rahanpesua ja terrorismin rahoitusta vastaan - ja siinähän me kaikki haluamme tehdä osamme.

Kysy lisää PEP- ja pakotelistakyselystä sekä lomakkeiden käytöstä asiakaspalvelustamme:

puh. 0800 141 070
tietopalvelut(a)almatalent.fi

Aiheeseen liittyvää