Alma Talentin tunnuslukuopas

Tilinpäätös paljastaa yrityksen suorituskyvyn

19.04.2018 10:00

Tilinpäätökset on aiemmin nähty pääasiassa pankkien ja rahoittajien työkaluna. Nykyisin yritysten tilinpäätöksiä käytetään monipuolisemmin eri käyttötarkoituksiin ja ne antavat kattavan läpileikkauksen yrityksen tilasta. 

Tilinpäätöksiä hyödyntävät mm.:

  • Sijoittajat – onko yritys tuottava sijoituskohde, mikä on yrityksen arvo?
  • Rahoittajat – selviääkö yritys sovituista velvoitteista?
  • Tavarantoimittajat – voiko yhtiölle toimittaa tavaraa laskua vastaan?
  • Alihankkijat – maksaako yritys varmasti laskunsa?
  • Palveluntarjoajat – olisiko yritys hyvä asiakas?
  • Kumppanit – Onko yritys luotettava kumppani?
  • Kilpailijat - mikä on yhtiön kilpailukyky?
  • Viranomaiset – onko yrityksellä kaikki kunnossa?
  • Kunnat – onko yritys hyvä työnantaja?
  • Mediat – mitä on uutisen taustalla?
  • Toimialaliitot – miten alan yrityksillä menee?
  • Ammattiliitot – onko talous kunnossa?
  • Henkilöstö – onko työpaikat turvattu?
  • Omistajat – onko yrityksen toiminta vakaalla pohjalla?
  • Johto – onko toiminta tehokasta ja kannattavaa

Tilinpäätöksiin liittyy kuitenkin sitkeitä olettamuksia, joihin Kauppalehden analyytikko Ari Rajala ottaa kantaa 30 vuoden kokemuksellaan.

  1. Tieto on aina vanhaa. - Totta, mutta se on kuitenkin ainoata normitettua ja säännöllistä tietoa, jota yritykset joutuvat julkaisemaan toiminnastaan. Jos tilinpäätöksiä ei olisi, olisi mahdotonta tehdä esimerkiksi arvioita, minkä tasoista tulosta yritykset tulevat tekemään tai mikä niiden arvo on.
  2. Menneisyyden hyvä kehitys ei takaa tulevaisuuden hyvää menestystä. - Totta tämäkin, mutta toisaalta, mikä sen takaisi? Jos ajatellaan esimerkiksi luottotietoa: vaikka yrityksellä ei olisi maksuhäiriöitä nyt, ei se takaa yrityksen maksuhäiriöttömyyttä tulevaisuudessa. Tilinpäätös kuitenkin asettaa lähtötason seuraavalle tilikaudelle. Se kuvastaa yrityksen aikaisempaa suorituskykyä: jos on ollut nelosen oppilas edellisvuonna, tuskin yltää kympin oppilaaksi seuraavanakaan vuonna. 3. Tilinpäätös ei rekisteröit muuta kuin yrityksen rahavirtoja. - Myös totta, tilinpäätös ei huomio omaisuuserien käypiä arvoja eikä arvonmuutoksia, yrityksen osaamista ja henkistä pääomaa tai tuotemerkkejä, brändiä, patentteja tai muuta aineetonta omaisuutta, vaan ne on kirjattu kuluina. Yritystä arvioitaessa keskeinen tekijä on kuitenkin yhtiön kannattavuus ja sen kehitys, johon useimmat yllämainituista tekijöistä heijastuvat. 4. Tilinpäätökset ovat epäluotettavia, koska ne sisältävät tilinpäättäjän harkinnanvaraisia ratkaisuja. - Onhan se näinkin, mutta lääke tähän väittämään on tilinpäätösten oikaiseminen. Niiden avulla tilinpäätöksien luotettavuutta voidaan parantaa. Esimerkiksi, jos yrityksessä on kertaluontoisia myyntivoittoja, otetaan ne pois ja saadaan tilinpäätös näyttämään operatiivista tulostasoa, jota yhtiö pystyy tekemään. 5. Verotus ja konsernin sisäiset järjestelyt vaikuttavat tilinpäätöksiin. - Totta, mutta pääosa niiden vaikutuksista voidaan eliminoida tekemällä oikaisuja tai huomioimalla ne lukuja tulkittaessa. 6. Tase kertoo vain yhden päivän tilanteen. - Taas totta, tase on yrityksen tilinpäätöksen viimeisen päivän tilanne. Sillä taseella kuitenkin lähdetään seuraavaan tilikauteen. Joissain tilanteissa tämä on toki ongelma, mutta ne heijastuvat yleensä vain maksuvalmiuden arviointiin, johon on tarjolla muita konsteja, kuten maksuhäiriö- ja maksukäyttäytymistiedot, joilla voidaan täydentää taseen antamaan kuvaa yrityksen maksuvalmiudesta.

Myös Kauppalehden Menestyjä-yritykset poimitaan tilinpäätöstiedoista

Menestystä voidaan mitata hyvin erilaisilla mittareilla. Kauppalehden Menestyjiä mitataan taloudellisella menestyksellä. Hyvä yritys kasvaa, on kannattava ja myös tase ja maksuvalmius ovat kunnossa. Menestyjä-yritykset ovat myös muita yrityksiä riskittömämpiä. Esimerkiksi niiden todennäköisyys ajautua konkurssiin on kokonaisuudessaan parin promillen luokkaa, kun vertailujoukon vastaava todennäköisyys on noin kymmenkertainen. Lisäksi nimensä mukaisesti Menestyjäluokitus ennustaa myös yrityksen tulevaa taloudellista menestystä. Esimerkiksi Menestyjien pääoman tuottoasteet ovat muita parempia tulevina vuosina.

Aiheeseen liittyvää