Reeta Hirsinummi
Laskentatiedon toimitusjohtaja Reeta Hirsinummi

Ti­li­toi­mis­toa­laa mylläävät trendit kirittävät tiedonhakua – Laskentatieto varmistaa ammattitaitonsa ajantasaisuuden kahdella tasolla

23.08.2023 15:49

Kirjanpitoa ohjaava lainsäädäntö muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Epäonnistunut asiantuntijatyö tilitoimistossa voi koitua asiakkaalle kalliiksi. Tilitoimisto Laskentatiedon toimitusjohtaja Reeta Hirsinummi sanoo, että uudet haasteet ovat hallittavissa oikealla ja oikea-aikaisella tiedolla.

Vuonna 1981 perustettu tilitoimisto Laskentatieto Oy Irja Hirsinummi palvelee yli 250 asiakasta, joiden skaala kattaa yrityskentän toiminimistä kansainvälisiin konserneihin. Yli 40 toimintavuotta suomalaisen yrityskentän palveluksessa tarjoaa poikkeuksellisen näköalan yritysten toiminnan kehittämiseen ja kirjanpitoon sen mahdollistajana. Toimitusjohtaja Reeta Hirsinummi sanoo, että käytännössä tilitoimiston on kyettävä tekemään uudistumistyötä itsekin jatkuvasti.

Nyt draiverina on kirjanpitoa ja verotusta koskevan lainsäädännön muutosnopeus, joka on edellisten viiden vuoden aikana ollut hyvinkin ripeää."

"Tilitoimistolle on nyt kriittisen tärkeää olla ajan tasalla jokaisesta muutoksesta. Yritykset ja yrittäjät tarvitsevat oikeanlaista ja oikea-aikaista neuvontaa”, hän sanoo.

Samanaikaisesti kirjanpitotyö on erittäin kilpailtua: luottamusbisneksessä työn on välttämätöntä olla osaavaa ja laadukasta, mutta se tulee myös kyetä tuottamaan kilpailukykyiseen hintaan.

”Meillä yrityskulttuuri perustuu siihen, että tarjoamme korkealaatuista palvelua, tietoa ja tukea yrityksille ja yrittäjille. Haemme oikeat ratkaisut ja teemme oikeat asiat. Jos asiat menevät pieleen verotuksessa ja kirjanpidossa, yritysten ja yrittäjien riski menettää valtavan suuria rahoja on merkittävä.”

Myös kansainvälistyminen näkyy Laskentatiedon arjessa. Hirsinummi sanoo, että yhä pienemmät yritykset elävät globaalissa maailmassa. Tämä lisää myös niitä palvelevien tilitoimistojen tarvetta ymmärtää verotuksen lainsäädäntöä EU-alueella ja sen ulkopuolella.

”Perusasioiden osaaminen ei enää riitä. Kun Suomessa tehty tuote menee Latviaan, siihen tehdään osa ja Suomeen palauduttuaan valmis tuote myydään Tanskaan – tässä ketjussa pienikin asia voi muuttaa arvonlisäverotuksen tulkintaa ja ne pienet asiat löytyvät Alma Talentin päivittyvistä hakuteoksista.”

Päivittyvät hakuteokset halutaan pitää lähellä

Laskentatieto hallitsee tietotarpeen kahdella tasolla: kirjanpitäjät osallistuvat säännöllisesti ajankohtaisiin koulutuksiin. Yritys on huolehtinut jo pitkään kilpailukyvyn ja työn laadun jatkuvasta kehittämisestä ottamalla sähköisiä työkaluja käyttöön varhaisessa vaiheessa. Alma Talentin Verkkokirjahylly – sen taloushallinnon ja verotuksen teokset sekä erityisesti päivittyvät hakuteokset – ovat päivittäisessä käytössä. Päivittyvien hakuteosten sisältö ajantasaistetaan säännöllisesti, joten tieto on luotettavaa.

Hirsinummi jatkaa, että koulutukset pitävät asiantuntijat ajan tasalla tulevista muutoksista. Päivittyvät hakuteokset taas varmistavat, että kirjanpitäjät tekevät työssään valintoja ja päätöksiä ajantasaisen tiedon perusteella. Ne myös lisäävät kirjanpitäjien varmuutta ja hallinnan tunnetta työtehtävissä.

Hyvin usein selvitettävää asiaa on tulkittava sekä kirjanpitolainsäädännön että eri verosäädösten näkökulmasta. Sähköisistä hakuteoksista voi katsoa hetkessä monelta eri lainsäädännön alalta asiaa koskevat lainkohdat ja niiden tulkinnan.”

Hirsinummi kehuu, että käyttö on myös helppoa: hakuteoksia käytetään kuin Googlea tai muuta hakupalvelua. Hän sanoo, että Verkkokirjahyllyn käyttäjä oppii nopeasti hyödyntämään hakusanoja, on työn alla sitten yritysrahoitukseen tai kansainväliseen verotukseen liittyvä kysymys.

”Hakuosuman yhteydessä näen tekstipätkän ja usein jo siitä tiedän, liittyykö teos siihen asiaan, jota olen juuri sillä hetkellä selvittämässä. Samoin tällainen lisätieto auttaa välittömästi rajaamaan pois ne teokset, jotka eivät asiaan liity.”

Miten palvelua voisi parantaa entisestään? Hirsinummi toivoo, että jollain aikajänteellä Alma Talentin päivittyvät hakuteokset integroituisivat kirjanpito-ohjelmistoihin, jolloin tiedon haku ja sen hyödyntäminen nopeutuisi entisestään.

Alma Talent Talous- ja verotieto

Miten taloushallinnon ja verotuksen ammattisisällöt helpottaisivat sinun työtäsi?

Alma Talent Taloushallinto- ja verotieto -sisältökokonaisuutta tuottavat alan parhaat asiantuntijat. Laadukas ammattikirjallisuus diginä, keskeisten lainsäädäntömuutosten tulkinta päivittyvissä hakuteoksissa sekä pääsy ajantasaiseen lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön tukevat onnistumistasi työssä. Asiantuntijatekijämme tuottavat käyttöösi myös artikkeleja ajankohtaisista aiheista.

Kirjoittaja Juha-Pekka Honkanen

Aiheeseen liittyvää