Samuli Simojoki
Samuli Simojoki

Borenius Asian­ajo­toi­mis­to yhteistyöhön legal tech -yhtiö Leyan kanssa – tavoitteena on optimoida juristien työprosesseja

14.02.2024 09:23

LEGAL TECH | Boreniuksen hallituksen puheenjohtaja Samuli Simojoen mukaan on tärkeää testata erilaisia ratkaisuja. Vain siten oppii ymmärtämään, mihin tekoäly soveltuu ja mihin suuntaan omaa tekemistä kannattaa kehittää.

Talouselämä selvitti viime syksynä suurimpien suomalaisten asianajotoimistojen tekoälyvalmiuksia ja käynnissä olevia hankkeita. Selvityksen mukaan useimmat toimistot olivat testanneet tekoälytyökaluja, käynnistäneet omia tekoälyhankkeitaan tai vähintäänkin ohjeistaneet työntekijöitään tekoälysovellusten käytössä.

Tekoälyn käyttö rajoittui kuitenkin lähinnä tiedon hankintaan, keräämiseen ja analysointiin. Nyt ollaan vähitellen ottamassa seuraavaa askelta, kun toimistoissa on kehitelty ensimmäisiä suojattuja alustoja. Tämä mahdollistaa asiakastoimeksiantoon liittyvän luottamuksellisen tiedon käsittelyn tekoälyalustalla, ja avaa uusia mahdollisuuksia tehostaa juristin työskentelyprosessia.

Borenius aloitti marraskuussa yhteistyön ruotsalaisen legal tech -yhtiö Leyan kanssa hyödyntämällä Leyan AI-kyvykkyyksiä oikeudellisen sisällön käsittelyssä ja luomisessa. Reilun kahden kuukauden aikana Boreniuksen juristitiimi on nopeuttanut toimiston oikeudellisia prosesseja tekemällä Leyaan yli 10 000 pyyntöä.

”Emme vielä näe valtavia välittömiä hyötyjä, mutta meillä on vahva usko, että tulevina vuosina tekoäly tulee muuttamaan juristien työprosesseja. Nyt onkin tärkeää olla kehityksessä mukana ja testata erilaisia ratkaisuja, jotta oppii ymmärtämään mihin tekoäly soveltuu ja mikä on mahdollista. Samalla saa oppia siitä mihin suuntaan omaa tekemistä kannattaa kehittää. Myös tietoturvaan liittyvät kysymykset on tärkeää huomioida. Leyan tekoälyratkaisu täyttää tietoturvavaatimuksemme, ja siksi voimme käyttää Leyaa myös luottamuksellisen materiaalin läpikäynnissä ja työstämisessä”, sanoo Boreniuksen hallituksen puheenjohtaja Samuli Simojoki.

Vain tekemällä oppii saamaan tekoälystä parhaan hyödyn

”Tämä on jatkuva tutkimusmatka: starttasimme vasta Leyan kanssa, ja jo parin kuukauden aikana palvelu on kehittynyt ripeästi, toivomaamme suuntaan. Yllättävintä tässä on ollut ehkäpä se, että vaikka kuinka on tiedostanut kehitystahdin ripeyden, kehitys on ollut vieläkin nopeampaa.

Tavoitteenamme on hyödyntää tekoälyä jatkuvasti paremmin ja tehostaa asiantuntijatyötä. Meillä on käytössä muitakin tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia ja valmistelemme omia kehityshankkeita. Vähitellen tästä kaikesta kehittyy useamman tekoälytoiminnon kokonaisuus”, sanoo Simojoki.

Vaikka tekoälypohjaiset työkalut oletettavasti saavat juristien työprosesseissa entistä isomman roolin, ihmistyön merkitys pysyy. ”Kyse ei ole mistään automaatiotyökalusta vaan juristin työskentelyprosessin tehostajasta. Ihminen vastaa aina lopputuloksesta”, Simojoki muistuttaa.

Lue lisää teemasta:
Leya: Borenius to Collaborate with Leya to Optimize Legal Work Processes
Talouselämä: Hurja esimerkki kertoo tekoälyn nurjasta puolesta – Kaikki kuusi tapausta olivat keksittyjä

Alma Talent julkaisee Talouselämää ja Juristikirjettä.

Kirjoittaja Juristikirjeen toimitus

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää