Genevessä neuvotellaan tällä viikolla WHO:n tulevasta pan­de­mia­so­pi­muk­ses­ta

05.12.2022 10:30

Maailman terveysjärjestö WHO:ssa valmistellaan uutta kansainvälistä pandemiasopimusta parantamaan pandemiavarautumista ja -vastetta. Tavoitteena on, että sopimus valmistuu vuoden 2024 toukokuussa. Tuoreimmat neuvottelut käydään 5.–7.12.2022 Genevessä.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä neuvotteluihin osallistuvat lakimies Jenna Uusitalo sekä lääkintöneuvos Anni-Riitta Virolainen-Julkunen.

- Neuvotteluissa käydään läpi keskustelun tueksi valmisteltua pohjapaperia. Tarkoituksena on keskustella siitä, minkälaisia teemoja sopimukseen halutaan nostaa ja käydä neuvotteluiden tavoiteaikataulua läpi, Uusitalo kertoo.

Helmikuussa odotetaan teks­ti­neu­vot­te­lui­den käynnistymistä

Tämän viikon keskustelujen pohjalta määritetään myös sopimuksen valmistelun jatkoa. Todennäköisesti seuraavassa vaiheessa laaditaan ensimmäinen varsinainen sopimusluonnos, josta aletaan käydä neuvotteluja rivi riviltä. Seuraavat neuvottelut on aikataulutettu helmikuun loppuun. Tavoitteena on, että sopimus hyväksyttäisiin vuoden 2024 toukokuussa WHO:n yleiskokouksessa. 

Samanaikaisesti käynnissä on myös toinen hallitustenvälinen prosessi, jossa tarkastellaan WHO:n Kansainvälisen terveyssäännöstön (IHR, 2005) mahdollisia päivityksen tarpeita. Myös tämän osalta tavoiteaikataulu on vuoden 2024 WHO:n yleiskokous. 

Eduskuntaa ja sidosryhmiä informoidaan neuvotteluiden eri vaiheista

Eduskuntaa on informoitu neuvotteluiden eri vaiheissa E-kirjeillä.

- Tämän viikon neuvotteluista emme lähetä eduskunnalle E-kirjettä, koska sopimuksen sisällön puolesta keskustelu liikkuu edelleen hyvin yleisellä tasolla, ja Suomen kantoja esillä oleviin asioihin on kuvattu E-jatkokirjeessä syyskuussa. Tarkoituksena on lähettää eduskunnalle U-kirje alkuvuodesta, jolloin odotamme saavamme ensimmäisen varsinaisen sopimusluonnoksen, josta aletaan neuvotella helmikuusta alkaen.

Sosiaali- ja terveysministeriö järjestää kevään aikana myös sidosryhmille toisen kuulemistilaisuuden, jossa käydään ensimmäistä sopimustekstiehdotusta läpi. Ensimmäinen sidosryhmäkeskustelu järjestettiin tänä vuonna 28. syyskuuta.

Suomen neuvotteluvaltuuskunnassa ovat sosiaali- ja terveysministeriön lisäksi valtioneuvoston kanslia, ulkoministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin lait0s. Yhteistyötä tehdään eri hallinnonalojen kesken. Neuvottelujen etenemistä voi seurata myös WHO:n sivuilla.

Lähde ja lisätietoja: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää