Pia Santavirta
Kuva: Pääomasijoittajat ry

Hakeudu töihin voimakkaasti kasvaviin yrityksiin, neuvoo Pia Santavirta

09.11.2022 09:13

Pia Santavirta on nimitetty valtion pääomasijoitusyhtiö Tesin uudeksi toimitusjohtajaksi, ja hän aloittaa tehtävässään 1.1.2023.

Tesin missio valtion sijoitusyhtiönä on tehdä töitä Suomelle ja suomalaisille yrityksille, ja koen sen hyvin innostavaksi mahdollisuudeksi. Pääsemme sijoittamaan kansainväliseen kasvuun ja kehittämään pääomasijoitusalaa, jonka olen oppinut tuntemaan hyvin nykyisessä tehtävässäni Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtajana. Olen ollut hyvin lähellä pääomasijoitusalan edustajana startup- ja kasvuyhtiöitä yli kuusi vuotta, mutta nyt hyppään sijoittajan rooliin osaavan tiimin kanssa. Sen myötä vaikutusmahdollisuudet muuttuvat entistä konkreettisemmiksi.

Suomalaiset pelialan startup-yritykset ovat olleet kansainvälisesti tunnettuja jo pitkään. Nyt alkaa nousta tutkimuslähtöisiä yrityksiä esimerkiksi materiaali- ja terveysteknologian puolella. Koronan jälkeen ihmisten kiinnostus oman terveyden ja esimerkiksi unen mittaamista kohtaan kasvoi paljon. Meillä on hyvin monipuolisesti kehittynyt pääomasijoitusmarkkina Suomessa, joten mistä tahansa voi nousta uusia Suomea tunnetuksi tekeviä yrityksiä. Kannattaa seurata, mitkä yritykset ovat saaneet eniten rahoitusta, koska todennäköisesti sieltä syntyy uusia osaamiskeskittymiä Suomeen. Ja tietysti maailman markkinoilla jo nimeä keränneet yhtiöt houkuttelevat Suomeen osaajia ja sijoituksia.

Juridiikka tuo maailmaan paljon kaivattua selkeyttä. Asioiden paneminen järjestykseen halki, poikki ja pinoon -tyylillä on aina kiehtonut minua. Se oli syy siihen, että aloin opiskella juridiikkaa. Työelämässä se tarkoittaa, että esimerkiksi vastuukysymykset ovat tarkasti määritelty. Tästä huolimatta juristin roolin ei tarvitse rajoittua pelkästään juridiikkaan ja sopimuksiin, vaikka ne kiinnostavia ovatkin. Itse nautin paljon ihmisten kanssa työskentelemisestä, ja olen onneksi saanut osallistua jo uran alkuvaiheessa harjoittelijoiden rekrytointiin ja vetää markkinointitilaisuuksia. Varhain saadusta monipuolisesta kokemuksesta on ollut yllättävän paljon hyötyä myöhemmin uran aikana. Jokaisen juristin kannattaa miettiä omaa tekemistään viestinnän näkökulmasta: miten paketoin osaamistani eri ryhmille ja miten rakennan itsestäni hyvän brändin? Somea ei saisi unohtaa.

Pääomasijoittamisen pariin ajautuminen oli yllätys itsellenikin. Olin siirtymässä vahvasti muihin finanssialan tehtäviin pankkien, vakuutusyhtiöiden ja työeläkevakuutusyhtiöiden kanssa. Nautin siitä työstä Finanssiala ry:n puolella todella paljon. Silloinen Pääomasijoittajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Tuomas Lang soitti ja kertoi, että nimeni on noussut esille. Minusta haluttiin yhdistyksen toiminnan uudistaja: olisin hyvä yhdistelmä juridiikkaa ja viestintää. Innostuin paljon, vaikka ala oli minulle aivan uusi. Pohjalla oli silti sama EU-sääntely kuin vakuutusyhtiöillä, pankeilla ja muilla finanssialan toimijoilla – ja sen minä tunsin kuin omat taskuni.

Pitkään oli totuttu puhumaan pörssiyhtiöistä ja vähemmän kasvu- ja startup-yrityksistä, joiden merkitystä Suomelle ei oltu täysin käsitetty. Näin siinä hienon viestinnällisen mahdollisuuden ja ymmärsin, että voisin tuoda peliin ammatillisesti paljon lisää. Pääomasijoittajat ry:ssä ja pian Tesissä minulla on tärkeä rooli tuoda esille parhaita käytäntöjä kestävän kehityksen ja vastuullisen sijoitustoiminnan edistämiseksi.

Uravaihtoehtoja pohtiessa kannattaa ottaa huomioon, kuka yrityksen omistaa ja miten omistaja vaikuttaa yrityksen kehitykseen. Pääomasijoittajien omistamat yritykset kasvavat 20 kertaa nopeammin henkilöstömäärällä mitattuna kuin muut saman toimialan ja kokoluokan yritykset, joilla ei ole mukana pääomasijoittajia. Samoin liikevaihdon kasvu on kahdeksankertaisesti nopeampaa pääomasijoittajien omistamissa yrityksissä. Minun neuvoni on: hakeudu töihin yrityksiin, joilla on kasvuhalua ja selkeä kasvustrategia, ja ota oma osasi siitä. Silloin pystyt myöhemmin näyttämään numeroilla, mikä on ollut sinun roolisi ja millaista kehitystä olet ollut luomassa. Seuraava työnantajasi kyllä panee asian merkille. Tällaisen työntekijän profiili on huomattavasti kiinnostavampi kuin turvallisessa ja vakaassa yrityksessä työskennelleen.

Pääomasijoittajat sijoittavat läpi kaikkien aikakausien, myös niiden vaikeiden. Se on Suomen voimavara. Osaava omistajaryhmä luo kasvua riippumatta siitä, mitä ympärillä tapahtuu. Ja aiempien hyvien varainkeruuvuosien takia vaikuttaa siltä, että suomalaisissa pääomasijoitusrahastoissa riittää runsaasti sijoitettavaa varallisuutta.

Silti on hyvä muistaa, että yli 60% rahoituksesta tulee ulkomailta. Ja nyt on nähtävissä merkkejä siitä, että erittäin tärkeiden EU:n ulkopuolisten sijoittajien kiinnostus Eurooppaa kohtaan on hieman hiipumassa vallitsevan tilanteen takia. Jos haluamme Suomeen talouskasvua, meidän on pidettävä huoli siitä, että meidän oma rahoituskenttä pysyy vahvana ja saamme houkuteltua uusia sijoittajia ulkomailta. Se tarkoittaa, ettemme lyö itse kapuloita rattaisiin esimerkiksi exit-veron kaltaisilla ajatuksilla. Samoin emme saa tulkita EU-markkinoille tehtyjä säännöksiä tiukemmin kuin muut EU-maat. Ja tietysti aina pitää jaksaa miettiä, voisimmeko olle muita parempia – tai se paras.

Henkkarit

Syntymävuosi: 1976
Perhe: Aviomies, kaksi lasta ja koira
Tutkinnot ja arvonimet: OTK, Helsingin oikeustieteellinen tiedekunta (2001)
Lempioikeudenala: Yritysjuridiikka
Guru: Kaikki loistavat esimiehet, jotka kannustavat alaisiaan uralla eteenpäin.
Jos ei olisi juristi, olisi: Myyntitykki
Motto: Laita hyvä kiertämään joka päivä.

Suosittelen
Kirja: Iltasatuja kapinallisille tytöille
Laulu: OneRepublic: I Ain’t Worried
Urheilulaji: Skinnaus
Kuvataiteen teos: Auguste Renoir: Dance at Le moulin de la Gallet

Kirjoittaja Juha Riihimäki

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää