Hallitus esittää Suomen ja Ruotsin raja-alueen po­lii­siyh­teis­työ­tä koskevan sopimuksen vahvistamista

01.12.2023 14:28

Hallitus esitti 30.11.2023 eduskunnalle Suomen ja Ruotsin välisen raja-alueen poliisiyhteistyötä koskevan sopimuksen hyväksymistä.

Sopimusta sovellettaisiin Suomessa Enontekiön, Kolarin, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion kuntien alueilla. Ruotsissa sopimusta sovellettaisiin Haaparannan, Kiirunan, Pajalan ja Ylitornion kuntien alueilla.

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat vuonna 2021 valtiosopimuksen raja-alueen poliisiyhteistyöstä. Hallituksen esityksellä eduskuntaa pyydetään saattamaan sopimus voimaan.

Valtiosopimus kattaa vakavien rikosten estämiseen liittyvät kiireelliset tilanteet

Sopimuksen tarkoitus on tehostaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämistä sekä rikosten ehkäisemistä, selvittämistä ja tutkintaa raja-alueella.

Sopimus sisältää määräykset pyynnöstä ja ilman pyyntöä toteutettavista kiireellisistä toimenpiteistä. Kummassakin tilanteessa toisen valtion viranomainen voi ylittää rajan ja ryhtyä toimiin vain, jos kyse on sellaisen vakavan rikoksen torjumisesta, johon liittyy ihmisen henkeä, terveyttä tai ruumiillista koskemattomuutta uhkaava vaara. Tällaisia vakavia rikoksia ovat esimerkiksi raiskaus, törkeä pahoinpitely ja henkirikokset.

Lisätietoja hankesivulta.

Lähde: sisäministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää