Hankkeessa etsitään lapsiin kohdistuvan ihmiskaupan vastaisia parhaita käytäntöjä

09.06.2023 07:38

Oikeusministeriössä käynnistyy hanke, jossa kehitetään käytännön toimintaa lapsiin kohdistuvan ihmiskaupan ja väkivallan ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.

Syyskuussa 2023 käynnistyvän Itämeren maiden parhaita käytäntöjä lapsiin kohdistuvan ihmiskaupan ja väkivallan torjumisessa etsivän yksivuotisen hankkeen tavoitteena on

  • koota ajankohtaista tutkimus- ja kokemustietoa aiheesta
  • jakaa asiantuntijoiden käytännön toiminnan kautta kertynyttä osaamista lapsiin kohdistuvan ihmiskaupan ja väkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi sekä uhrien auttamiseksi ja tukemiseksi
  • tiivistää yhteistyötä Itämeren maiden asiantuntijoiden kesken
  • jakaa kokemuksia Ukrainasta paenneiden perheiden ja lasten vastaanotosta, maahan asettautumisen tuesta sekä kotoutumisesta. 

Hankkeessa valmistuu käytännönläheinen selvitys ja siinä järjestetään myös työpajoja sekä kansainvälinen konferenssi, jossa hankkeen tulokset ja selvityksen johtopäätökset esitellään.

Syksyllä käynnistyvä hanke liittyy Suomen heinäkuussa alkavaan Itämeren maiden neuvoston puheenjohtajakauteen (2023–2024), jonka yhdeksi tärkeimmistä teemoista Suomi on valinnut ihmiskaupan torjunnan. 

Ulkoministeriön rahoittaman hankkeen toteuttaa oikeusministeriö yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

Suomessa on tehostettu ihmiskaupan ja väkivallan vastaista työtä monin eri tavoin: mm. tietotaitoa, kansainvälistä yhteistyötä ja viranomaisresursseja on vahvistettu. Lapsiin kohdistuva ihmiskauppa on kuitenkin edelleen heikosti tunnistettu ilmiö. Asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten osaamista ihmiskaupan lapsiuhrien ja heidän erityistarpeidensa osalta on syytä vahvistaa. Erityisenä huolenaiheena on noussut esiin kysymys sijaishuoltopaikastaan luvattomasti poistuneiden lasten riskistä joutua ihmiskaupan ja väkivallan uhreiksi. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on tuonut lisähuolia lapsiin kohdistuvasta ihmiskaupan riskistä.

Lähde: oikeusministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää