Kaisa Kromhof
Kaisa Kromhof perusti Mentin vuonna 2016 helpottamaan sopimusten laadintaa automaation avulla.

Kiinnostaako maraton ja päivittäiset sprintit? Ryhdy yrittäjäksi

16.02.2023 13:44

Kaisa Kromhofin missiona on, että myös muut kuin in-house legal -juristit pystyisivät luomaan helpommin dokumentteja itse, ilman että jokaisen pilkun paikkaa pitää tarkistuttaa. Tämä on tehtävä niin, että tehdyt asiakirjat ovat täysin vaatimusten ja yrityksen sisäisten sääntöjen mukaisia, ”ihan kuin ne olisi tehnyt juristi”.

Kerro yrityksestäsi

Ment on dokumenttien automatisointiin kehitetty SaaS (software as a service). Mentin avulla mikä tahansa dokumenttipohja voidaan automatisoida siten, että uuden kustomoidun version tekeminen tapahtuu helposti kysymyspatteristoon vastaamalla. Samalla varmistetaan, että käytössä on aina uusimmat asiakirjapohjat ja sisältö on yrityksen sisäisten määräysten mukaista, kun sisällön luomisessa ei ”tarvitse keksiä pyörää uudelleen”.

Mikä aloittamisessa oli helppoa ja mikä vaikeaa?

Ennen Mentin perustamista toimin Enics AG:n General Counselina Sveitsissä. Hyppääminen yritysmaailmasta start up -yrittäjäksi vaatii ainakin sitä, että ego ei saa olla liian suuri – ”kaikki” pitää oikeastaan oppia alusta, ja oman mukavuusalueen ulkopuolella joutuu olemaan pitkään. Kokemuksesta (eli juridiikan alan osaamisesta) johtuen on helppoa ymmärtää asiakkaiden ongelmia, joita on ratkaisemassa. Vaikeaa on moni asia, ennen kaikkea varmaan alkuun niin kutsutun Product market fitin löytäminen sekä rahoituksen hakeminen. Mutta kun fit on löytynyt ja rahoitus kunnossa, vain taivas on rajana.

Mikä yrittämisessä yllätti?

Yrittäminen on hiukan samankaltaista kuin lasten saaminen – siitä voi lukea vaikka kuinka monta kirjaa ja opasta etukäteen, mutta todellisuudessa start up -yrittämisen vaatimukset ymmärtää vasta, kun on itse siinä tilanteessa. Kuka vaan voi antaa ohjeita siitä, miten asiat pitäisi tehdä, mutta käytännössä tekeminen on ihan eri juttu. Tässä melkein sanoisin, että ”tietäjät tietää”. Yllätys oli se, että kaikki start upeista sanotut kliseet ovat totta, mutta silti ei ole olemassa oikotietä osaamiseen käytännössä. Etukäteinen tietäminen ei oikeastaan auta, kun on ensimmäistä yritystään perustamassa.

Mitä tekisit toisin?

Ottaisin kunnon loman ennen yrityksen perustamista, enkä hyppäisi edellisestä työstä suoraan uuteen. Silloin 2016 tuntui, että ”juna menee ohitse”, jos olisi pitänyt kaksi viikkoa lomaa välissä. Nyt kuuden vuoden perspektiivillä ymmärtää, että olisi ihan hyvin voinut ensin ladata akkuja. Kyseessä on kuitenkin maraton, ei sprintti, vaikka jokainen päivä tuntuukin sprintiltä.

Mitä aloittelevan yrittäjän kannattaa ulkoistaa?

Oman tuotteen product market fitin hakemista ei voi ulkoistaa, perustajan on pystyttävä itse myymään tuotteensa. Jos siihen ei pysty, ei siihen pysty kukaan muukaan. Rajattujen resurssien vuoksi yrittäjät tekevät alkuun itse ”kaiken”, markkinoinnista markkinatutkimukseen, sopimuksiin, talousasioihin jne. Jos on mahdollista löytää perustajajäsen, joka osaa koodata, se olisi tietysti unelmatilanne. Mutta meillä ei sitä ollut, joten ulkopuolinen kumppani teki ensimmäisen version tuotteesta speksiemme ja toiveidemme mukaan - joskin hyvin pienen osan. Ensimmäinen työntekijä myöhemmin olikin juuri CTO.

Isoin onnistumisesi ja pahin mokasi?

Mahtavimmat fiilikset ja onnistumiset tulevat asiakaspalautteen muodossa: jos asiakas kertoo, kuinka riitojen ja uhkaavien riitojen määrä on tippunut Mentin ansiosta, niin se lämmittää kauan. Pahin moka – no, oppimiskokemuksia on ollut vaikka ja kuinka. ”Hauskimmasta” päästä varmaan se, kun menin asianajotoimiston tapaamiseen ja Zürichin respassa kuulin, että firma oli oikea, mutta minun olisi pitänyt olla heidän Geneven toimistossaan. Siinä kyllä posket punoittivat.

Mitä jatkossa?

Olemme todella innoissamme tuoreesta yrityskaupasta, jossa pääsemme yhdessä M-Filesin kanssa tuomaan automaatiomahdollisuuksia olemassa oleville sekä uusille asiakkaille. Ment on ja pysyy myös jatkossa omana itsenäisenä tuotteenaan, vaikka tietenkin integraatio M-Filesin ja M-Files Hubsharen kanssa tulee myös tehtäväksi. Jo tämän viikon aikana kiinnostus Mentiä kohtaan on ollut valtavaa, ja seuraavana tehtävänä on nyt Mentin toimittamisen skaalaaminen yhteisillä, isoilla resursseilla ympäri maailmaa!

Henkkarit

Tutkinnot ja arvonimet: OTK
Yliopisto ja valmistumisvuosi: Helsingin Yliopisto 2004
Perhe: Aviomies, kaksi lasta ja koira
Motto: There is no shortcut to experience

Suosittelen
Kirja: Mikä milloinkin, viimeksi Petra Ollin elämäkerta
Laulu: Louis Armstrong: We have all the time in the world

Kirjoittaja Juristikirjeen toimitus

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää