Naton Ottawan sopimus tuli voimaan

09.06.2023 11:07

Valtioneuvoston yleisistunto antoi 8.6.2023 asetuksen Ottawan sopimuksesta eli Pohjois-Atlantin liiton, kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön asemasta tehdystä sopimuksesta.

Asetuksella saatetaan voimaan Pohjois-Atlantin liiton, kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön asemasta tehty sopimus sekä laki sopimukseen kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta.

Sopimus koskee Naton kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön erioikeuksia ja vapauksia. Sopimuksessa määrätään myös Naton oikeushenkilöllisyydestä.

Suomesta tuli Naton jäsen 4.4.2023, kun se talletti Pohjois-Atlantin sopimusta koskevan liittymiskirjansa Yhdysvaltojen hallitukselle. Ottawan sopimus on yksi niistä Naton sopimuksista, joihin Suomen edellytetään Naton jäsenvaltiona liittyvän.

Eduskunta hyväksyi Ottawan sopimuksen 1.3.2023 samalla hallituksen esityksellä, kun se hyväksyi Suomen liittymisen Pohjois-Atlantin sopimukseen. Tasavallan presidentti vahvisti lain 23.3.2023 ja Suomi allekirjoitti sopimuksen 11.5.2023. Sopimus tuli Suomen osalta kansainvälisesti voimaan, kun Suomi talletti sopimuksen ratifioimiskirjan Washingtonissa 7.6.2023.

Lähde: ulkoministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää