Norjan ra­ha­pe­lion­gel­mat ovat puolittuneet onnistuneen politiikan ansiosta

05.06.2023 14:32

Rahapelien monopolijärjestelmää on Suomessa viime aikoina kritisoitu ja haastettu. Ratkaisuksi on esitetty siirtymistä Veikkauksen monopolista lisenssijärjestelmään. Vertaismaistamme Norja ei ole siirtynyt lisenssimalliin vaan on kehittänyt onnistuneesti omaa monopolijärjestelmäänsä.

Peliongelmien määrä on Norjassa puolittunut vuodesta 2019, ja norjalaiset pelaavat aiempaa vähemmän yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolisia rahapelejä. Myös riskipelaaminen on vähentynyt. Tämä ilmenee Norjan tuoreesta väestötutkimuksesta, jonka on laatinut Bergenin yliopisto.

Norja on kehittänyt mo­no­po­li­jär­jes­tel­mään­sä

Norjassa on muun muassa lisätty maksuliikenteen estoja ulkopuoliselle rahapelitarjonnalle sekä rajoitettu yksinoikeusyhtiö Norsk Tippingin ja laittomien toimijoiden harjoittamaa markkinointia. Rajoitusten myötä rahapelimainoksia on vähemmän kaikissa kanavissa. 

Norjassa on myös rajoitettu rahapelien saatavuutta ja tiukennettu Norsk Tippingin pelien tappiorajoituksia. Tappiorajoitukset määrittävät, kuinka paljon pelaaja voi enimmillään hävitä yhtiön rahapeleihin päivä- ja kuukausitasolla.

- Norjan tuore väestötutkimus osoittaa, että peliongelmia voidaan tuntuvasti vähentää monopolijärjestelmää kehittämällä. Suomessakin voitaisiin edetä siten, että ensin arvioidaan ja otetaan käyttöön uusia rajoituskeinoja ja katsotaan sen jälkeen, onko tarvetta muuttaa rahapelijärjestelmää, toteaa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemi.

Laillisten rahapelien osuus pelatuista peleistä on kasvanut

Myös järjestelmän ulkopuolelle pelattu rahamäärä on pudonnut Norjassa 600 miljoonasta 200 miljoonaan euroon. Tämä ilmenee tuoreesta arviosta, jonka on tehnyt H2 Gambling Capital. Pelaamista on siis onnistuttu ohjaamaan aiempaa paremmin laillisiin rahapeleihin.

- Yksi merkittävä kritiikki monopolijärjestelmää kohtaan on ollut se, että yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle hävitään sen vuoksi merkittävä määrä rahaa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että järjestelmän ulkopuolelle pelaaminen on Norjassa huomattavasti vähentynyt monopolijärjestelmää kehittämällä, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Mari Pajula

- Huomionarvoista Suomea ajatellen on lisäksi, että lisenssijärjestelmään siirtymisen on väitetty tuovan valtiolle lisätuloja. Todellisuudessa lisenssijärjestelmässä valtion tulot pelitoiminnasta ovat paljon pienemmät kuin monopolissa, eivätkä valtion tulot todennäköisesti lisenssijärjestelmässä kasvaisi, erityisasiantuntija Pajula jatkaa.

Lähde: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää