Nuorten il­mas­to­po­li­tii­kan pyöreä pöytä keskusteli yli­su­ku­pol­vi­ses­ta oi­keu­den­mu­kai­suu­des­ta

14.03.2023 10:55

Nuorten ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kokoontui eduskunnassa 13.3.2023. Kokouksen teemana oli Suomen ilmastopolitiikka ja ylisukupolvinen oikeudenmukaisuus. Nuorten ilmasto- ja luontoryhmälle toivottiin vahvaa roolia poliittisen päätöksenteon kirittäjänä.

Nuorten ilmastopolitiikan pyöreä pöytä antoi tukensa tänä keväänä perustettavan nuorten ilmasto- ja luontoryhmän toiminnalle. Ryhmältä toivottiin vahvaa roolia ja erityisesti luontokysymysten nostamista vahvemmin poliittiseen keskusteluun. Tilaisuudessa peräänkuulutettiin, että nuorten kuulemista ja osallistamista tulee jatkaa ja vahvistaa.

Nuorten pyöreä pöytä keskusteli kokouksessaan myös kasvatuksen ja koulutuksen roolista ilmasto-oikeudenmukaisuuden toteutumisessa sekä kasvispainotteisen ruokavalion merkityksestä ilmastonmuutoksen hillinnässä. Muita keskustelussa esille nostettuja teemoja olivat muun muassa kohtuukuluttaminen ympäristön rajoissa, ympäristöahdistuksen kanavoiminen toiminnaksi sekä kansainvälisen yhteistyön kohdentaminen haavoittuvassa asemassa oleviin ryhmiin.

Tilaisuuden puheenjohtajana toimi ilmastopolitiikan pyöreän pöydän varapuheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo. Alustuspuheenvuorot pitivät Sara Nyman Allianssista, Saana Ylikruuvi Nuorten Agenda 2030 -ryhmästä ja Essi Rissanen WWF-nuorista.

Ministeri Ohisalo kävi läpi omassa puheenvuorossaan tämän hallituskauden tärkeimmät ilmastopäätökset. Tärkeimpänä hän nosti esiin ilmastolain ja siihen kirjatun päätöksen, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

”Muutoksen tarve yhteiskunnassamme on valtava, jotta saamme pysäytettyä ilmastokriisin. Samaan aikaan toivoa luo se, kuinka maailma on jo muuttunut. Ilmasto ei ole enää sivulause, vaan politiikan kovaa ydintä. Muutos ei ole tapahtunut ilman tekijöitä. Nuorten ilmastoliikkeellä viime eduskuntavaalien alla oli iso merkitys näiden kysymysten nostamisessa”, sanoi ministeri Ohisalo.

Allianssin Sara Nyman kertoi nuorten ilmasto- ja luontoryhmän järjestäytymisestä, joka on parhaillaan käynnissä. Ryhmään on hakenut lähes 80 nuorta.

”Tarkoituksena on koota nuorista mahdollisimman monipuolinen ryhmä tekemään hallituskaudet ylittävää vaikutustyötä. Tavoitteena on saada ryhmästä pysyvä ja oleellinen elin, joka lausuu ilmasto- ja luontopolitiikasta. Suunnitelmissa on myös järjestää säännöllisesti ilmasto- ja luontohuippukokous”, avasi Nyman ryhmän toimintaa.

Saana Ylikruuvi Nuorten Agenda 2030 -ryhmästä piti puheenvuoron kasvatuksen ja koulutuksen roolista ilmasto-oikeudenmukaisuuden toteutumisessa. Ylikruuvi korosti, että ilmasto-oikeudenmukaisuutta voidaan edistää tukemalla kasvatuksessa kestävän tulevaisuuden vaatimia tietoja ja taitoja.

”Usein meillä on tietoa ja taitoja, mutta meillä puuttuu tahtoa tehdä vaikeita valintoja. Juuri sitä me voimme kasvatuksen ja koulutuksen keinoin edistää.”

Essi Rissanen WWF-nuorista puhui puolestaan kasvisruuan merkityksestä ilmastonmuutoksen hillinnässä. Myös Rissanen pohti sitä, kuinka monille ruokavalion muutos on hankalaa kokemuksen puutteen vuoksi.

”Käytännössä kaikki tietävät, että sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus edellyttäisi muutosta monilla elämän alueilla. Kokonaisvaltaisen muutoksen vaatimus on kuitenkin liian vaikea tai työläs kokonaisuus ihmisille erinäisistä syistä. Siksi muutosta pitää pallotella ja löytää kumppaneita, yhteistyöverkostoja ja hyödyntää ajan ilmiöitä”, Rissanen sanoi.

Ilmastopolitiikan pyöreän pöydän ja ympäristöministeriön järjestämässä tilaisuudessa oli nuorten edustajia seuraavilta tahoilta: Allianssi, Eurooppanuoret, Viral Vegans ry, Suomen lukiolaisten liitto, WWF-nuoret, Kulosaaren yhteiskoulu, Nuorisoala, Suomen YK-nuoret, Nuorten Agenda 2030 -ryhmä, Suomen Partiolaiset, Plan International, Sakki ry, Luonto-Liitto ry, Osallisuuden aika ry, Lempäälän lukio.
Tilaisuudessa esiteltiin myös nuorten ilmastobarometri 2023 -kansalaiskyselyn tulokset. Tulokset esitteli tutkimusjohtaja Jaakko Hyry Kantar Publicista.

Lähde: ympäristöministeriön tiedote.

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää