Taiteilija Marjatta Tapiola ja entinen dekaani Pia Letto-Vanamo
Taiteilija Marjatta Tapiola ja entinen dekaani Pia Letto-Vanamo

Professori Pia Letto-Vanamon muotokuva paljastettiin

11.01.2023 12:55

Taidemaalari Marjatta Tapiola maalasi muotokuvan oikeustieteellisen tiedekunnan dekaanina 2018–2021 toimineesta Pia Letto-Vanamosta.

Muotokuva professori Pia Letto-Vanamosta paljastettiin Helsingin yliopiston päärakennuksessa 20.12.2022. Teos luovutettiin Helsingin yliopiston muotokuvakokoelmaan, Galleria Academicaan, ja se tullaan ripustamaan Porthaniaan.

Muotokuvan on maalannut yksi maamme merkittävimmistä taidemaalareista, Marjatta Tapiola, joka on aiemmin maalannut muun muassa professori Kari S. Tikan ja professori Kaarlo Tuorin muotokuvat.

Ylhäällä vasemmalla: Airueet paljastavat muotokuvan. Ylhäällä oikealla: Rehtori Sari Lindblom, taiteilija Marjatta Tapiola, kansleri Kaarle Hämeri ja entinen dekaani Pia Letto-Vanamo. Alhaalla: Muotokuvan paljastustilaisuudessa kuultiin Lain Huudon esitys. Kuvat: Henri Halila

Professori Pia Letto-Vanamo eläköityi kesällä 2022 tehtyään pitkän ja ansiokkaan uran oikeustieteilijänä. Hän väitteli vuonna 1989 suomalaisen asianajajalaitoksen syntyä ja varhaishistoriaa käsittelevällä teoksella, minkä jälkeen hän on julkaissut säännöllisesti tutkimuksia niin kotimaisilla kuin kansainvälisillä foorumeilla. Oikeushistorioitsijana ja oikeusvertailijana hän on ollut erityisen tuottelias ja laaja-alainen. Letto-Vanamon tutkimusintressit ovat liittyneet ennen muuta suomalaisen oikeuden ja oikeustieteen eurooppalaisiin ja pohjoismaisiin yhteyksiin, Euroopan oikeushistoriaan sekä Euroopan integraation historiaan. Myös juristiprofessioon ja oikeustieteen luonteeseen liittyvät tutkimusteemat ovat olleet hänen tuotannossaan keskeisesti esillä.

Letto-Vanamon tutkimustoiminnan merkittävyyttä ja vaikuttavuutta osoittaa muun ohessa se, että hänet on promovoitu sekä Lundin että Turun yliopiston kunniatohtoriksi. Suomalainen Lakimiesyhdistys myönsi hänelle vuonna 2017 Allan Serlachius-Särkilahti -palkinnon.

Viime vuosien aikana Pia Letto-Vanamo on tullut tunnetuksi oikeustieteellisen tiedekunnan dekaanina. Hän toimi tiedekunnan dekaanina vuosina 2018–2021 ja oli ensimmäinen nainen tehtävässä.

Helsingin yliopiston muotokuvakokoelma, Galleria Academica, juontaa juurensa 1600-luvulle. Muotokuvia yliopistolaisista, myös oikeustieteilijöistä, on näin maalattu Suomessa jo usean vuosisadan ajan. Muotokuvien maalaamisen yliopistolaisista voidaankin sanoa olevan tärkeä ja kunniakas akateeminen perinne.

Vaikka Galleria Academican historia ulottuu 1600-luvulle, muotokuvakokoelma ei ole ennen Letto-Vanamon muotokuvaa sisältänyt naispuolisen oikeustieteilijän muotokuvaa. Tiedekunnan ensimmäisestä naisprofessorista, Inkeri Anttilasta, ei ole sellaista maalattu, hänen omasta toiveestaan. Hänestä sen sijaan teetettiin mustavalkoinen valokuva sekä pronssiveistos.

Galleria Academica sisältää muotokuvia henkilöistä, joilla on merkittäviä tieteellisiä ja yliopistollisia ansioita. Letto-Vanamon monipuoliset tieteelliset ja yliopistolliset ansiot yksiselitteisesti puolsivat hänestä maalattavaa muotokuvaa, minkä vuoksi hänen ystävänsä ja kollegansa päättivät järjestää muotokuvakeräyksen, johon osallistuneita asian järjestämistä varten perustettu muotokuvatoimikunta lämpimästi kiittää. Muotokuvatoimikunnan jäseninä toimivat professori emerita Leena Halila, professori Päivi Korpisaari, professori Sakari Melander, professori emeritus Olli Mäenpää, professori Taina Pihlajarinne ja väitöskirjatutkija Esko Yli-Hemminki.

Kirjoittaja Sakari Melander

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää