Sähköalan voittovero eduskunnan käsittelyyn

11.01.2023 07:43

Hallituksen esityksessä ehdotetaan kertaluontoista 30 prosentin voittoveroa energia-alan yrityksille. Eduskunta kävi esityksestä lähetekeskustelun täysistunnossaan 10.1.2023.

Ehdotuksen taustalla on korkeisiin energiahintoihin liittyvistä hätätoimenpiteistä annettu Euroopan unionin neuvoston asetus (EU) 2022/1854 samoin kuin hallituksen syksyn 2022 talousarvioneuvotteluissa tekemät linjaukset.

- Samanaikaisesti kun monet kuluttajat ovat hädässä poikkeuksellisten suurten sähkölaskujen takia, useat sähköalalla toimivat yritykset, etenkin sähköä tuottavat yritykset, tekevät merkittäviä ansaitsemattomia voittoja, totesi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) esittelypuheenvuorossaan.

- Korostan: On oikein ja kohtuullista, että yritystoiminnasta syntyy voittoja. Se on yrittäjäriskiin perustuvaa, ja näin kuuluukin olla, mutta oikeudenmukaisuuden näkökulmasta on tärkeää, että sähköalan yritysten suuria voittoja käytetään tässä poikkeuksellisessa tilanteessa osaltaan kotitalouksien ahdinkoa lievittävien tukitoimien rahoittamiseen, ministeri Saarikko täsmensi.

Sekä hallituspuolueiden että opposition kansanedustajien puheenvuoroissa ilmaistiin tukea esitykselle. Samalla esitettiin mm. huoli sähköntuotannon riittävyydestä sekä siitä, miten vero vaikuttaa alan investointeihin.

Hallituksen esitys eduskunnalle sähköalan ja fossiilisten polttoaineiden alan väliaikaisia voittoveroja koskevaksi lainsäädännöksi HE 320/2022 vp.

Keskustelun jälkeen asia lähetettiin talousvaliokuntaan mietintöä varten.

Lähde: eduskunnan tiedote.

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää