Suomalainen maan­käyt­tö­sek­to­rin ilmastotyö esillä COP27-il­mas­to­kokouk­ses­sa

08.11.2022 15:03

Maa- ja metsätalousministeriö järjestää Egyptin ilmastokokouksessa 10.11. ja 12.11. kolme sivutapahtumaa yhteistyössä Pohjoismaiden ministerineuvoston kanssa. Tilaisuuksissa kerrotaan Hiilestä kiinni -ilmastokokonaisuudesta ja turvemaiden kasvihuonekaasupäästöjen hillintää koskevasta tutkimuksesta. Keskusteluja voi seurata verkkolähetyksinä.

”Egyptin COP27-ilmastokokouksessa keskitytään Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoon. Maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -kokonaisuus on hieno konkreettinen esimerkki valtion tukemasta ilmastotyöstä. Rahoitetuista hankkeista on jo nyt saatu kansainvälisesti kiinnostavia tuloksia ja käytännön kokemusta ratkaisuista, jotka tarjoavat vastauksia turvemaiden kestävää käyttöä koskeviin kysymyksiin”, kertoo Suomen valtuuskunnassa neuvotteluihin osallistuva maa- ja metsätalousministeriön (MMM) johtava asiantuntija Anna Salminen.

Hiilestä kiinni -kokonaisuuden lisäksi Salminen koordinoi Euroopan unionin maatalouden ja maankäyttösektorin teemaryhmän (IG AFOLU) valmistautumista ja työtä maatalouden ilmastoneuvotteluissa (Koronivia Joint Work on Agriculture).

”Turvemaat ovat suurin maanpinnan päällä oleva hiilivarasto, joten niihin kohdistetuilla päästövähennystoimenpiteillä on suuri vaikutus sekä meille Suomessa että globaalisti. Siksi tuomme sivutapahtumissamme esille erityisesti turvemaihin keskittyviä toimia ja tutkimusta”, Salminen toteaa.

Lauantaina 12.11. kello 16.30-17 Pohjoismaiden paviljongissa neljän Hiilestä kiinni -hankkeen tutkijat keskustelevat ruokajärjestelmien muutoksesta keskittyen turvemaiden ilmastokestävään käyttöön. Turun yliopiston tutkijatohtori Jarno Tuominen esittelee keynote-puheenvuorossaan ilmastotuuppauksen mahdollisuuksia. Paneelissa Luonnonvarakeskuksen tutkijat Hanna Kekkonen ja Hem Raj Bhattarai sekä Ilmatieteen laitoksen apulaisprofessori Annalea Lohila pohtivat ratkaisuja päästöjen hillintään ja hiilinielujen kasvattamiseen turvemailla. Keskustelun jälkeen MMM:n ja Pohjoismaiden ministerineuvoston työpajassa syvennytään tulevaisuuden ilmastoviisaisiin ruokajärjestelmiin.

"Pohjoismaiden ministerineuvosto on Suomelle luontainen yhteistyökumppani ja onkin hienoa, että pääsemme esittelemään suomalaista ilmastotyötä kansainväliselle yhteisölle COP27-ilmastokokouksessa juuri heidän paviljongissaan”, kiittelee MMM:n COP27-ohjelmakokonaisuudesta vastaava erityisasiantuntija Johanna Vanhatalo.

Aiemmin torstaina 10.11. kello 14.30–15.40 MMM järjestää Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCOn kanssa paneelikeskustelun, jossa keskitytään Pohjoismaissa ja Afrikassa maaseutualueilla toteutettuihin uusiin maankäyttösektorin ilmastoratkaisuihin. MMM:stä paneelissa on mukana johtava asiantuntija Lotta Heikkonen.

”Avaan muiden muassa maaseudun huomioimista suomalaisessa maankäyttösektorin ilmastotyössä. Keskustelussa pohditaan, voisiko esimerkistämme olla apua globaalissa etelässä”, Heikkonen sanoo.

Hän seuraa COP27-ilmastokokouksessa myös yleisesti maa- ja metsätalouteen liittyviä keskusteluja.

"Mielenkiinnolla odotan esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksen kansainvälisiä markkinamekanismeja koskevan artiklan 6 kehitystä, jolla on suuri merkitys myös kansallisten hiilimarkkinoiden edistämisessä”, Heikkonen jatkaa.

Lähde ja lisätietoja: valtioneuvoston tiedote.

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää