Terhi Maijala
Kuva: Atelier Nyblin

Terhi Maijala haluaa johtajana panna itsensä likoon ja tehdä yhdessä

16.11.2022 09:06

Valtioneuvosto nimitti Terhi Maijalan uudeksi konkurssiasiamieheksi. Oikeustieteen lisensiaatti Maijala aloitti virassaan 1.9.2022.

Miksi tähän tehtävään?

Viimeisen seitsemän vuoden ajan olen ollut valvontatehtävissä Patentti- ja rekisterihallituksen oikeudellisen yksikön päällikkönä. Työurallani on yhdistynyt jo vuodesta 2005 lähtien juridinen asiantuntijuus ja johtaminen. Nyt ajattelin, että tässä on once in a lifetime -mahdollisuus tehdä elinkeinoelämän ja yhteiskunnan kannalta merkityksellistä ja vaikuttavaa työtä. Ja tämä olikin ainoa tehtävä, jota Patentti- ja rekisterihallituksen aikana hain.

Konkurssiasiamiehelle kuuluu konkurssipesien hallinnon valvonta, jotta maksukyvyttömyysjärjestelmä toimii tehokkaasti ja luotettavasti. Tehtävässä yhdistyy kolme minua kiinnostavaa asiaa eli asiantuntijatyön johtaminen, yritystoiminnan juridiikka ja valvonta. Pidän valvontatyön onnistumisen kannalta tärkeänä organisaation itsenäisyyttä ja mahdollisuutta keskittyä rauhassa itse asiaan. Koen, että minun kokemuksellani voin sekä antaa että saada paljon.

Juridiikka oli minulle selvä vaihtoehto nuoresta asti. Olen tehnyt lakimiehenä töitä järjestössä, asianajotoimistossa ja vakuutusalalla ennen Patentti- ja rekisterihallitukseen siirtymistä.
Siellä yksikköni vastuulla oli tilintarkastusvalvonta, kaupparekisterin pitoon kuuluvia valvontatehtäviä sekä säätiöiden ja tekijänoikeusjärjestöjen valvonta.

Tutustuin edelliseen konkurssiasiamieheen Helena Kontkaseen noin viisi vuotta sitten. Hän kertoi tehtävästään ja minä kuuntelin mielenkiinnolla. Lopulta sanoin, että haen paikkaa, kun hän jää eläkkeelle. Kun paikka aukesi keväällä, soitin Helenalle kyselläkseni lisää tehtävästä. Hänen ensimmäiset sanansa olivat: ”Sinä muistit!”

Miten työsi muuttuu, ja millaisia odotuksia sinulla on?

Päällimmäinen tunne on se, että sama työ jatkuu. Se jatkuu uudesta näkökulmasta ja osittain uudessa toimintaympäristössä, koska työkaverit ja sidosryhmät ovat vaihtuneet, mutta yhteisiä tekijöitä on todella paljon. Ja tietysti ydinsubstanssi vaatii opettelemista.

Ensimmäinen tavoitteeni on huolehtia siitä, että meillä kaikilla konkurssiasiamiehen toimiston sisällä on hyvä tehdä töitä. Tästä olemme yhdessä keskustelleet. Oman työyhteisön hyvinvointi on ensimmäinen prioriteetti. Yhdessä olemme vahvoja valvontatyöhömme sekä tarvittavaan yhteistyöhön viranomaisten ja muiden tahojen kanssa. Minut on otettu vastaan ihanasti.

Työn aloittamisen kannalta ajankohta on erittäin haastava. Ilmassa on valtava taloudellinen epävarmuus. Koronan aikana ennustettiin maksukyvyttömyysmenettelyjen määrän voimakasta nousua. Niin ei kuitenkaan käynyt valtion tukien ansiosta. Nyt olemme taas taloudellisesti vaikeiden aikojen edessä, joten meidän tehtävä vain korostuu.

Johtajana panen itseni likoon ja olen oma itseni. Monia asioita olen oppinut kantapään kautta, mutta nimenomaan oppinut. Yhdessä tekeminen on avain kaikkeen. Haluan olla täysillä mukana.

Uran kolme tärkeintä vuotta:

1996 Opiskeluajan haave toteutui, kun pääsin lakimieheksi asianajotoimistoon. Siellä sain nykyisen tehtäväni kannalta välttämätöntä oppia ja käytännön kokemusta konkurssipesien hoidosta, insolvenssiasioista ja yhtiöoikeudesta. Opin paineensietokykyä ja hyvät työskentelytavat: asioihin tartutaan heti ja asiakasta palvellaan.

2005 Sain vakuutusyhtiössä ensimmäisen tiimini vedettäväksi. Siitä alkoi polkuni esihenkilönä, ja muistan sen kuin eilisen päivän. Halusin keskustella jokaisen tiimiläisen kanssa heti alkuun, ja mietin, mitä sanottavaa heillä mahtaa olla minulle. Asiaa tuli vaikka kuinka paljon. Ymmärsin nopeasti, että juuri keskustelut ovat eteenpäin vievä voima.

2015 Hain Patentti- ja rekisterihallituksessa uutta vastuutehtävää. Sain yksikön päällikön työn ja kehitin uutta valvontayksikköä. Samalla sain uuden substanssimaailman, johon kuului hyvän hallinnon edistäminen, valvonta ja säätiöoikeus, jota aloin opiskella. Tuohon opiskeluun ja oikeustieteen lisensiaatin työhöni pohjautuu Huolellisuusvelvollisuus säätiössä -kirjani (Alma Talent).

Henkkarit

Syntymävuosi: 1971
Perhe: Aviomies & opiskelijat poika ja tytär & Ekku-koira
Tutkinnot ja arvonimet: Oikeustieteen lisensiaatti, varatuomari
Lempioikeudenala: Säätiöoikeudesta väitöskirja työstössä
Guru: Pekka Järvinen
Jos ei olisi juristi, olisi: lähijohtamistyössä
Motto: Hyvällä sykkeellä vaikuttavaa valvontaa

Suosittelen
Kirja: Varianssi: Lataa itsesi täyteen energiaa. Petteri Kilpinen ja Antti Hagqvist
Bändi: Sunrise Avenue
Laji: Tenniksen opettelu
Kuvataiteilija: Kuutti Lavonen

Kirjoittaja Juha Riihimäki

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää