Uratarinoita ja oppeja johtajuudesta

12.01.2021 16:59

Ystävykset Maria Wasastjerna ja Essi Weseri aloittivat oman Leadcast-podinsa puolitoista vuotta sitten. Se tarjoaa yritysjohtajien ja muiden uraansa intohimoisesti suhtautuvien henkilöiden kiinnostavia tarinoita. Nyt heillä on viikoittain jo tuhansia kuulijoita. Päivätyöt jatkuvat silti normaalisti: Maria on asianajaja ja osakas asianajotoimisto Hannes Snellmanilla, Essi työskentelee Stora Enson Legal Counselina.

Kaikki alkoi siitä, että huomasimme Suomen podi-markkinoilla selvän raon: ei ollut podia, joka haastattelee liike-elämän ihmisiä. Kuuntelimme ruotsalaisia ja amerikkalaisia podeja ja tajusimme, että täällä Suomessakin on useita valovoimaisia haastateltavia. Miksi emme siis tekisi omaa podia! Idea syntyi siis kiinnostuksesta, uteliaisuudesta ja halusta oppia uutta. Yhteistyömme pohjautuu ystävyyteemme vuosien takaa: tutustuimme vuonna 2007 työskennellessämme molemmat asianajotoimisto Roschierilla.

Aloitimme toukokuussa 2019 sillä ajatuksella, että teemme Leadcastiamme 10 jaksoa ja katsomme, kuunteleeko meitä kukaan. Aluksi meitä hieman nolotti ottaa yhteyttä haastateltaviimme: kuinka tuntemattomat Essi ja Maria uskaltavat pyytää haastattelua isoilta nimiltä. Pääsimme silti erinomaisesti liikkeelle. Aluksi meitä kuuntelivat kaverit ja tuttavat, mutta pikkuhiljaa homma lähti kasvamaan niin, että ei ole tullut mieleenkään lopettaa. Nyt on takana jo 78 jaksoa ja yhteensä yli 370 000 kuuntelukertaa. Lisäksi meidät on toistamiseen listattu esimerkiksi Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä Suomen parhaimpien podien joukkoon.

Etsimme aluksi haastateltavia liikejohdon huipputekijöistä ja nimekkäistä toimitusjohtajista. Käytimme apuna myös Talouselämä-lehden päättäjänaiset-listausta. Halusimme ennen kaikkea tietää, mitä on hyvä johtajuus. Etsimme ajatusjohtajia, jotka voisivat inspiroida meitä ja kuulijoita. Myöhemmin olemme nostaneet esille myös nuoria osaajia, kuten esimerkiksi Maki.vc:n sijoitusjohtajan Pauliina Martikaisen ja Slushin toimitusjohtajan Miika Huttusen. Olemme myös laajentaneet vierasskaalaa urheiluvalmentajasta huippukokkiin ja filosofiin.

Haastattelumme valottavat myös vieraidemme yksityiselämää. Asianajaja Antti Heikinheimon haastattelu oli erityisen avoin ja lämminhenkinen. Hän puhui työuupumuksestaan ja antoi konkreettisia vinkkejä, miten selvitä siitä. Useimmat juristit suhtautuvat työhönsä intohimoisesti ja siksi täytyy oppia löytämään omat rajansa, jottei ajaisi itseään loppuun: tämä ammatti on maraton eikä sprintti. Heikinheimon haastattelu kosketti erityisesti nuoria juristeja, saimme heiltä huikeaa palautetta. Rovion toimitusjohtajan Kati Levorannan tarina on hieno esimerkki rohkeasta uraloikasta: hän siirtyi inhouse-juristin tehtävästä toimitusjohtajaksi. Kirsi Komi kertoi puolestaan juristin urastaan, sairaudestaan ja kuinka ryhtyi hallitusammattilaiseksi.

Björn Wahlroosin haastattelu päätyi lehtien otsikoihin. Jopa Dagens Nyheter kirjoitti siitä. Se herätti kiinnostusta ja mediahuomiota varmaankin siksi, että Wahlroos on Suomen talouselämän suurimpia vaikuttajia, jolta on totuttu kuulemaan kriittisiä näkemyksiä. Keskustelimme Nallen kiehtovasta urapolusta ja virheiden tekemisestä, missä yhteydessä hän puhui Nordeasta sijoituksena. Tämä kiinnosti lehdistöä ja sijoittajia. Hän on lisäksi todella karismaattinen ja kiinnostava puhuja. Se on ollut myös kuunnelluin jaksomme. Meillä on keskimäärin noin 5 000 kuulijaa per jakso, mutta Nallen jaksoa on kuunneltu miltei 17 000 kertaa. Kuuntelijoistamme noin 60 prosenttia on naisia. Suuri osa heistä on noin 30–40-vuotiaita, mutta lisäksi on nuorempia ja vanhempia, eli meillä on aika laaja kuuntelijakunta.

Olemme tehokkaita ja järjestelmällisiä, se lienee juristikoulutuksen peruja. Jompikumpi meistä tekee aina taustatyön ja valmistelee kysymykset. Toinen käy läpi tuotoksen ja haastattelutilanteessa ovat molemmat äänessä. Koska meillä on päivätyöt ja pieniä lapsia, jaamme työtaakkaa myös sen mukaan, kummalla on enemmän aikaa. Nykyisin olemme paljon rennompia vieraiden kanssa ja keskustelu sujuu spontaanimmin.

Uskomme, että podillamme on myös yhteiskunnallista merkitystä. Menestyneiden johtajien lehtihaastattelut ovat nimittäin melko kiiltokuvamaisia. Kun he pääsevät kertomaan oman tarinansa meille, he puhuvat usein vaikeistakin asioista. Tuomme siis inhimillisyyttä johtajien uratarinoihin, jotka ovat hyvin erilaisia. Kuulijamme ovat myös kiitelleet podiamme aitoudesta. Koska naisjohtajilta kysytään yleensä aina perheen ja uran yhdistämisestä, olemme pyrkineet tarkoituksella kysymään samaa asiaa miesjohtajilta. Moni isä on kertonut avoimesti perheestään ja myös vaimonsa urasta.

Emme ole juuri panostaneet markkinointiin, vaan Leadcast on levinnyt orgaanisesti puskaradion kautta. Vieraamme jakavat omia jaksojaan ja houkuttelevat näin uusia kuulijoita, sekä auttavat meitä löytämään uusia vieraita. Järjestimme kesäkuussa ensimmäisen webinaarimme ”Johtaminen nyt ja tulevaisuudessa koronapandemian valossa”. Siinä oli mukana aiempia vieraitamme. Toinen webinaarimme järjestetään tammikuussa ja sen teemana on ”Yritysvastuu ja arvonluonti muuttuvassa maailmassa”. Teimme kesäkuun webinaarista oman podijaksonsa, kuten teemme myös tammikuun webinaarista.

Tulevaisuudessa Leadcast saattaa tehdä muutakin kuin podcastia ja webinaareja. Kannattaa siis pysyä kuulolla!

Henkkarit

Essi Weseri

Syntymävuosi: 1984

Perhe: Mies ja kaksi lasta

Tutkinnot ja arvonimet: OTM, LLM (Master of Laws)

Yliopisto ja valmistumisvuosi: Helsingin yliopisto 2008, King’s College London 2011

Lempioikeudenala: Sopimusoikeus

Guru: Happiness lab podcastin tekijä Laurie Santos

Jos ei olisi juristi, olisi: Toimittaja

Motto: Leadcastimme motto: No shame.

Suosittelen

Kirja: Barack Obama: A Promised Land

Laulu: Bachin Cello Suite No 1, joka oli häälaulumme

Laji: Jooga

Kuvataiteen teos: Isoäitini Marjatta Pokelan työt. Hän oli muusikko ja kuvataiteilija.

Henkkarit

Maria Wasastjerna

Syntymävuosi: 1982

Perhe: Mies, 4-vuotias poika, helmikuussa syntyvä pikkusisko ja mäyräkoira

Tutkinnot ja arvonimet: OTT, asianajaja, LLM (Master of Laws)

Yliopisto ja valmistumisvuosi: Helsingin yliopisto OTM 2006 ja OTT 2019, Georgetown Law School LLM 2011 ja College of Europe LLM 2009

Lempioikeudenala: Kilpailuoikeus

Guru: Edesmennyt Ruth Bader Ginsburg

Jos ei olisi juristi, olisi: Diplomaatti

Motto: Anna unelmiesi olla aina suurempia kuin pelkojesi.

Suosittelen

Kirja: Saku Tuominen: Riippumatta siitä miten kaikki on, kaikki on hyvin

Laulu: Frank Sinatra: Fly me to the moon, meidän häätanssimme.

Laji: Juoksu

Kuvataiteen teos: Gustav Klimt: Suudelma

Kirjoittaja Päivi Tolonen

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää