Onko yrityksesi tuottavuus heikompi kuin kilpailijoilla? Ota Analysaattori avuksi.

06.02.2020 15:00

Aiheuttaako yrityksesi oman pääoman tuoton kehitys harmaita hiuksia? Haluaisitko selvittää, miksi se on jäänyt heikoksi ja miten sitä voisi kehittää?

Yksinkertainen DuPont-analyysi* on mainio keino selvittää, mistä ongelma kiikastaa. Oman pääoman tuoton (ROE) voi jakaa esimerkiksi kolmelle eri osa-alueelle: kannattavuudelle (nettotulosprosentti), tehokkuudelle (pääoman kiertonopeus) ja pääomarakenteelle (velkavipu). Kun tarkasteltaville yrityksille lasketaan nämä kolme tunnuslukua, pääsemme tarkemmin kiinni siihen, miten oman pääoman tuotto muodostuu. Se saadaan laskettua näiden kolmen tunnusluvun tulona seuraavasti: 

DuPont-analyysi on kätevä liikkeenjohdon työkalu, kun halutaan varmistua, että liiketoiminnan kehittämisessä keskitytään oikeisiin asioihin. Mikäli kehityspanos on huonosti kohdennettu, voidaan resursseja käyttää marginaalisiin parannuksiin ja lopullinen hyöty panostuksesta jää vähäiseksi.

Rakennusyhtiöt vertailussa

Valitsin esimerkeiksi kolme pirkanmaalaista rakennustoimialan yritystä. Yritys A:n oman pääoman tuotto on kahta kovinta kilpailijaa, Yritys B:tä ja Yritys C:tä, heikompi. Aiemmin Yritys A:n oman pääoman tuotto oli toimialan keskitasolla ja samalla tasolla kuin kilpailijoilla, mutta viimeisen kolmen vuoden aikana se on heikentynyt ja laskenut kilpailijoita alemmas. Katsotaanpa ensiksi lukuja:

Yritys AYritys BYritys C
Tilikausi201820182018
Nettotulos2,04 %7,03 %4,20 %
Pääoman kiertonopeus1,782,724,30
Velkavipu2,641,251,45
Oman pääoman tuotto (ROE)9,60 %23,89 %26,11 %

Yritys A:n ROE on helppo laskea seuraavalla laskutoimituksella: 2,04% x 1,78 x 2,64 = 9,60 %.
Sarakkeen jokaisella luvulla on merkitystä lopputulokseen. Näin ollen analyysia tehdessä voisi miettiä, millainen oman pääoman tuotto olisi, jos nettotulos olisikin 3 tai 6, tai jos pääoman kiertonopeus kehittyy tai velkavipu olisi erilainen. DuPont-analyysin avulla voi siis tarkastella erittäin laajaa ongelmaa – huonoa oman pääoman tuottoa – ja eritellä, mikä osa-alue näyttää parhaalta ja mikä huonoimmalta. 

Käsitteet selviksi

Jotta analyysista saa enemmän irti, avaan hieman käsitteitä kannattavuus, tehokkuus ja velkavipu.
Kannattavuus kuvaa, miten kilpailukykyistä yrityksen liiketoiminta toimialallaan on. Kannattavuus on kriteeri, jonka avulla saman toimialan yrityksiä on helppo verrata keskenään. On kuitenkin huomioitava, että nettotulosprosentilla ei kannata vertailla eri toimialojen yrityksiä keskenään.
Tehokkuus kuvaa sitä, miten paljon liikevaihtoa yritys pystyy luomaan liiketoimintaan sitoutuneella pääomalla eli yrityksen varallisuudella. Tehokkuus kertoo paljon yrityksen toimialan luonteesta. Esimerkiksi palveluliiketoiminnoilla on huomattavasti korkeampi pääoman kiertonopeus kuin perusteollisuuden toimialoilla nimenomaan liiketoiminnan luonteen takia.
Velkavivun avulla oman pääoman tuottoa voi nostaa vieraan pääoman kustannuksen ollessa sijoitetun pääoman tuottoa alhaisempi. Liian korkeaan velkaantumiseen liittyy luonnollisesti riskejä.

Yritys A:n tilanne kilpailijoihin verrattuna

Yritys A:n lukuja tarkasteltaessa nähdään, että kannattavuus ja tehokkuus ovat ne tekijät, jotka vaikuttavat eniten kilpailijoita heikompaan oman pääoman tuottoon. Velkavipu on jo hyvällä tasolla, mikä kääntyy omistajien hyödyksi, kunhan tehokkuutta ja kannattavuutta saadaan parannettua. Kahta kilpailijaa tarkastelemalla voidaan havaita, että yritykset eroavat toisistaan merkittävästi tehokkuuden ja kannattavuuden osalta. Yritys B:n nettotulosprosentti on korkeampi, kun taas Yritys C:n tehokkuus on muita parempi. 

Miten Yritys A voi tunnistaa kehityskohteita?

Yritys A:lla on lukujen valossa paljon tekemistä kannattavuuden ja tehokkuuden kanssa. Liiketoiminnan johdon kannattaakin tarkastella, miten heidän katteensa eroavat saman toimialan mediaaneista tai tärkeimpien kilpailijoiden katteista. Syntyykö ero kannattavuuteen jo muuttuvien kustannusten kohdalla, vai vasta kun esimerkiksi rahoituskulut ja tuotot huomioidaan? Lisäksi olisi hyvä tarkastella, onko pääomaa sitoutunut turhaan kannattamattomiin paikkoihin, esimerkiksi liian isoon varastoon. Ovatko laiteinvestoinnit eli koneet ja kalusto karanneet käsistä, ja onko varat ylipäätään saatu allokoitua tuottaviin kohteisiin, vai seisooko kassassa turhaa käteistä? Tämän kaltainen yksinkertainen analyysi antaa liikkeenjohdolle jo suuntaa, mihin toiminnan kehittämisessä kannattaa keskittyä.

Selvitä yrityksesi kipukohdat Analysaattorin avulla

Haluatko tehdä saman analyysin omasta yrityksestäsi ja kovimmista kilpailijoistasi? Toimi seuraavasti:

  1. Hae Analysaattorista kattavat tilinpäätöstiedot yksittäisistä yrityksistä yrityksen tilinpäätösanalyysisivulta.
  2. Mene kohtaan Pääoma ja sen tuotto, josta löytyvät valmiiksi lasketut pääoman kiertonopeus sekä oman pääoman tuotto.
  3. Laske velkavipu omavaraisuusasteen käänteislukuna kohdassa Rahoituksen rakenne.

Kysy meiltä Analysaattorista. Me autamme mielellämme.

* Analyysi, jossa yrityksen tai investointien tuottoprosentteja jaetaan osatekijöihin, tunnetaan yleisesti DuPont-metodina. Metodin avulla voidaan selvittää, mitkä osatekijät vaikuttavat tuottoihin. Analyysista on useita eri variaatioita eri tuottoprosenttien (ROI:n ROE:n ja ROA:n) suhteen. Lähde: Horngren, Charles T., Srikant M. Datar, and Madhav Rajan. Cost Accounting: A Managerial Emphasis. 14th ed. Prentice Hall, 2012, s. 810



Kirjoittaja Risto Pitkänen

Aiheeseen liittyvää