Säh­kö­pos­ti­mark­ki­noin­nin sanasto

11.04.2019 12:59

Sähköpostimarkkinointiin, kuten digimarkkinointiin ylipäänsä, liittyy kymmenittäin erilaisia termejä. Osa termeistä on toistensa synonyymejä, osa lainasanoja ja osalle ei edes löydy kunnollista suomenkielistä vastinetta. Asiat ovat lopulta melko yksinkertaisia, mutta jargonviidakossa samoilu monimutkaistaa asioita turhaan. Päätimme korjata asian ja kerätä yhteen yleisimpiä sähköpostimarkkinointiin liittyviä termejä ja avata niiden merkitykset selvälle suomenkielelle.

A/B testaus

A/B testaus tarkoittaa testaamistaktiikkaa, jolla testaan esimerkiksi sitä, miten erilaiset sisällöt tai ulkoasut vaikuttavat saatuihin tuloksiin. Sähköpostimarkkinoinnissa testataan tyypillisesti viestin otsikoiden toimivuutta lisäämällä viestiin erilaisia otsikkovaihtoehtoja. Sähköpostityökalu lähettää eri otsikkovaihtoehdolla varustettuja viestejä pienelle otannalle sähköpostin kohderyhmästä. Testauksen jälkeen sähköpostityökalu analysoi, mikä otsikkovaihtoehto toimi parhaiten ja lähettää viestin lopulle vastaanottajajoukolle toimivimmalla otsikolla.

Asia­kas­re­kis­te­ri

Asiakasrekisteri tarkoittaa nimensä mukaisesti rekisteriä yrityksen asiakkaista.

Asiakasrekisteri on yrityksen tietopankki, jossa säilytetään kaikki tärkeä ja välttämätön tieto asiakkaasta. Asiakasrekisterin tietosisällöstä sekä siitä, miten ja missä tietoja käytetään, ei ole yksiselitteistä mallia. Yritysten tulee kertoa asiakasrekisteriselosteessaan mm. rekisterin käyttötarkoitus sekä mitä tietoja rekisteri sisältää.

Asiakasrekisterin avulla yritykset voivat seurata ja hallita asiakkuuksia tehokkaasti. Nykyaikainen asiakasrekisteri on yrityksen CRM-järjestelmässä sähköisesti toimiva tietokanta.

Bounce

Bounce tarkoittaa tapahtumaa, jossa lähetetty sähköposti ei mene perille viestin vastaanottajalle. perille. Sähköpostin lähettäjä saa bouncesta automaattisen virheilmoituksen omaan sähköpostiinsa. Virheilmoitus sisältää tarkempia tietoja, miksi viesti ei mennyt perille. Bouncet jaetaan syystä riippuen ns. hard bounceihin ja soft bounceihin.

CTR, eli Clickthrough Rate

CTR tarkoittaa suomeksi klikkiprosenttia. Klikkiprosentti kertoo, kuin moni viestin vastaanottajista on klikannut viestissäsi olevia linkkejä. Klikkiprosentti kertoo avausprosenttia tarkemmin viestin vastaanottajan kiinnostuksen sisältöäsi kohtaan.

ESP, eli Email Service provider

ESP tarkoittaa sähköpostityökalua tai lähetysjärjestelmää. Maailmanlaajuisesti yksi suosituimmista sähköpostityökaluista on MailChimp, suomalaisia työkaluja on mm. Postiviidakko.

Hard bounce

Hard bounce syntyy tilanteessa, jossa sähköpostin vastaanottajan osoite on virheellinen tai sitä ei ole olemassa. Hard bouncenneet viestit eivät siis mene perille vastaanottajalle. Hard bouncen aiheuttanut osoite kannattaa poistaa omista rekistereistä välittämöstä.

Inbound-markkinointi

Inbound-markkinointi pyrkii siihen, että asiakas päätyy yrityksen tarjoaman tiedon eli sisällön pariin etsiessään tietoa hakukoneista tai sosiaalisesta mediasta. Inbound-markkinoinnissa asiakas on antanut suostumuksen suoramarkkinointiin ja odottaa sitä. Inbound-markkinointi ei ”tyrkytä” perinteisen markkinoinnin tapaan, se on ennemmin asiakkaan auttamista ja siksi myös tehokas markkinoinnin tapa.

Liidi

Liidi tarkoittaa potentiaalista asiakasta, joka ei vielä ole ostanut tuotettasi tai palveluasi, mutta on osoittanut olevansa niistä kiinnostunut. Liidi voi olla esimerkiksi henkilö, joka on ladannut oppaan tai muuta lisämateriaalia verkkosivuiltasi ja antanut tätä vastaan yhteystietonsa.

Lähdemerkintä

Laki vaatii ilmoittamaan lähteen, josta vastaanottajan nimi ja yhteystiedot on hankittu. Osoitelähde voi olla esimerkiksi yrityksen asiakas- tai markkinointirekisteri. Lähdemerkintä on yleensä sähköpostiviestin lopussa. Myös poistu postituslistalta -linkki sekä lähettävän yrityksen yhteystiedot on syytä ilmoittaa. Tyypillinen paikka näiden tietojen ilmoittamiseen on niin ikään sähköpostiviestin lopussa.

Mark­ki­noin­ti­re­kis­te­ri

Markkinointirekisteri tarkoittaa rekisteriä henkilöistä, jotka ovat antaneet yritykselle markkinointiluvan. Markkinointirekisterin tietoja kerätään rekisteröidyltä itseltään mm. kilpailujen, tapahtumien ja muiden markkinointitoimenpiteiden avulla. Yritysten tulee kertoa markkinointirekisteriselosteessaan mm. rekisterin käyttötarkoitus sekä tietolähteet.

Open Rate

Open rate eli avausprosentti kertoo, kuinka moni viestin vastaanottajista on avannut viestisi. Avausprosentti lasketaan viestissä olevien kuvatiedostojen latausmäärästä, eli ne viestin vastaanottajat, jotka lukevat viestin lataamatta kuvia tai käyttävät sähköpostin lukuruutua viestin lukemiseen eivät tulee mukaan avausprosenttiin. Todellisuudessa viestin lukijoiden/silmäilijöiden määrä voi siis olla paljon sähköpostiohjelman ilmoittamaa lukua suurempi. 

Opt-in

Opt-in tarkoittaa asiakkaan omaehtoista liittymistä yrityksen sähköpostilistalle. Liittymällä itse sähköpostilistalle, asiakas myös tiedostaa saavansa yritykseltä sähköpostiviestejä ja jopa odottaa niitä.

Opt-out

Opt-out tarkoittaa henkilön päätöstä ja toimenpidettä poistua yrityksen sähköpostilistoilta.

Ostorekisteri

Ostorekisteri, eli sähköpostilista tarkoittaa ulkopuoliselta taholta markkinointitarkoituksiin hankittua prospektilistaa. Ostorekisteriä ei saa sekoittaa asiakas- tai markkinointirekisteriin. Ostorekisteri on aina tarkoitettu tilapäiseen käyttöön ja sen käyttöaika on rajattu. Ostorekisteriä hankkiessa on syytä kiinnittää huomiota rekisteriä myyvän tahon vastuullisuuteen. Ostorekisteriä saa käyttää ainoastaan BtoB-puolen päättäjille suunnatussa markkinoinnissa ja vain heidän työhönsä liittyvissä asioissa.

Outbound-markkinointi

Outbound-markkinointi tarkoittaa markkinointia, jossa markkinoija etsii ja lähestyy itse potentiaalisia asiakkaita. Perinteisiä outbound-markkinoinnin kanavia B2B-puolella ovat mm. ostetut sähköpostilistat, TV, printtimainonta ja kylmäpuhelut.

Prospekti

Prospekti tarkoittaa potentiaalista asiakasta, josta yrityksellä on tiedossa jo jotain tietoja, kuten yhteystiedot ja prospektin mahdolliset tarpeet. Prospekti ei ole vielä ilmaissut kiinnostusta yrityksen tuotteita tai palveluita kohtaan.

ROI, eli Return on investment

ROI tarkoittaa sijoitetun pääoman tuottoprosenttia, eli kirjaimellisesti rahamäärää, minkä yritys saa takaisin investoinneistaan. ROI siis kertoo markkinointitoimiesi hyötysuhteen.

Soft bounce

Soft bouncen syntyy tilanteessa, jossa viesti välittyy vastaanottopalvelimelle, mutta sitä ei välitetä vastaanottajan sähköpostiin saakka. Yleisimmät syyt soft bouncelle ovat viestin vastaanottajan täysi postilaatikko, viestin liian suuri koko tai kaatunut palvelin. Soft bouncesta huolimatta viesti pääsee yleensä perille, kunhan viestin vastaanottaja on tehnyt tilaa sähköpostiinsa tai vastaanottava palvelin on taas pystyssä. 

Spam trap

Spam trap tarkoittaa sähköpostipalveluntarjoajien sekä sähköpostipalvelimien maineentarkkailijoiden (“blacklisters”) tapa napata spämmääjiä, eli roskapostin lähettäjiä. Spam trap on käytännössä aivan tavalliselta näyttävä sähköpostiosoite, mutta sitä käytetään ainoastaan huonojen viestittäjien narauttamiseen. Sähköpostilistat kannattaa pitää puhtaana, sillä vanhat toimimattomat osoitteet saattavat päätyä blacklistereiden haltuun ja muuttua näin spam trapeiksi. Vanhat sähköpostiosoitteet saattavat siis koitua kohtaloksi sähköpostien läpimenolle.

SPF, eli Sender Policy Framework

SPF-tietueen avulla kerrotaan sähköpostiviestin vastaanottaville sähköpostipalvelimille, mitkä palvelimet saavat lähettää sähköpostia milläkin verkkotunnuksella. Todennuksen ansiosta sähköpostiviestit saavat paremman maineen, niiden läpimeno vastaanottajalle paranee ja huijausviestit ovat helpommin tunnistettavissa.

Suo­ra­mark­ki­noin­ti

Suoramarkkinointi yrityksille ja kuluttajille eroaa merkittävästi toisistaan.

Asiakkuusmarkkinointiliiton B2B sähköpostimarkkinoinnin hyvä tapa -oppaan mukaan yrityshenkilölle voi lähettää työsähköpostiosoitteeseen B2B-sähköpostimarkkinointia erikseen kysyttyyn lupaan perustuen. Ilman lupaa markkinointia voi lähettää asiakassuhteeseen perustuen olemassa oleville yritysasiakkaille, jos markkinoitavalla tuotteella tai palvelulla on liityntä henkilön työtehtäviin. 

Suoramarkkinointi on sallittua luonnolliselle henkilölle, jos siihen on saatu suostumus henkilöltä itseltään. Jos viestejä lähetetään kuluttajalle, joka ei ole antanut suostumusta, rikkoo viestin lähettäjä tietoyhteiskuntakaaren 200 §:n säännöstä ja kuluttajansuojalakia.

Unsubscribe

Unsubscribe tarkoittaa tilauksen lopettamista. Sillä voidaan tarkoittaa esimerkiksi postituslistoilta tulevien sähköpostiviestien, erilaisten sähköisten uutiskirjeiden tai RSS-syötteiden tilauksen lopettamista. Tilauksen lopettamisen jälkeen kyseisiä viestejä ei siis enää lähetetä. Unsubscriben vastakohta on subscribe to, joka tarkoittaa postituslistalle liittymistä.

Aiheeseen liittyvää