Kolme tehokeinoa aivotyöläisen stres­sin­hal­lin­taan

25.10.2019 10:04

Kaipaatko arkeen tehokkaita ja helposti käyttöön otettavia keinoja stressin kesyttämiseen? Alla olevat kolme tutkimustietoon pohjautuvaa vinkkiä auttavat sinua säätelemään omaa oloasi kiireenkin keskellä ja parantamaan hallinnan tunnetta.  

Keino 1: Pidä mikrotaukoja 

Tauot parantavat tutkitusti työtehoa vähentämällä väsymystä ja lisäämällä työtyytyväisyyttä. On myös huomattu, että kun päivän aikana pitää säännöllisesti taukoja, alkaa töiden jälkeinen palautuminen nopeammin. 

Irrottaudu siis muutamaksi minuutiksi siitä, mitä olet tekemässä ja anna aivoillesi tilaa virkistyä. Vaihtoehtoja hyviin mikrotaukoihin on aika lailla rajattomasti. Voit esimerkiksi  

 • tehdä pienen taukojumpan 
 • käydä minikävelyllä toimiston käytävällä 
 • irrottaa katse näytöstä ja katsoa hetki ulos ikkunasta 
 • katsoa kissavideoita  
 • jutella ei-työasioista työkaverin kanssa 
 • juoda tai syödä jotain pientä 

Keino 2: Kokeile tehotuntia 

Tehotunnilla tarkoitetaan ylimääräisiltä häiriöiltä rauhoitettua työtuntia. Jo yhden tällaisen tunnin pitämisen on huomattu parantavan tehtävissä suoriutumista sekä tunnin aikana että koko lopputyöpäivänä. Stressikin pysyy kurissa, kun päivän tärkeimmän tehtävän saa tunnin aikana hyvään vauhtiin tai jopa hoidettua. 

Kokeile siis seuraavaa: 

 1. Varaa tehotunnin tehtäväksi jokin parasta työtehoasi vaativa tehtävä.  
 2. Jos työsi suinkin sallii, laita tunnin aikana puhelin, sähköposti, some ja muut häiriötekijät pois käytöstä ja kerro tunnistasi työkavereille 

Keino 3: Säädä stressitasoja hengittämällä 

Hengittäminen on jatkuvasti saatavilla oleva keino välittää aivoille ja koko keholle viestiä, ettei ylenmääräiselle stressille ole aihetta. Kun stressitason saa laskuun kiireen keskellä, on aivojen helpompi keskittyä olennaiseen ja edistää tärkeimpiä tehtäviä. 

Kokeile seuraavaa hengitystekniikkaa 5-10 hengitystä putkeen: 

 1. Hengitä sisään laskien kolmeen. 
 2. Hengitä ulos laskien kuuteen.  
 3. Jatka ja seuraa vaikutuksia oloosi. 

Kirjoittaja Sanna Kinnunen

 • psykologi, ekonomi, Mielenhuolto Interventions, väitöskirjatutkija, Jyväskylän yliopisto

Aiheeseen liittyvää