Ota etäopiskelu haltuun – viisi vinkkiä joiden avulla onnistut varmasti

18.03.2020 06:37

Luo itsellesi onnistunut etäopiskelukokemus näiden vinkkien avulla.

Organisaatiot siirtyvät parhaillaan ryminällä verkkoon ja myös koulutuksiin osallistutaan ahkerasti etänä. Monet pääsevätkin nyt kokeilemaan ensimmäistä kertaa pienryhmäkoulutusta verkon kautta. Etäopiskelu tuo mukanaan vapautta ja vastuuta: etäosallistumisen avulla säästyt esimerkiksi matkustamasta ruuhka-aikana, mutta toisaalta vastaat itse sopivan koulutustilan järjestämisestä.

Etänä tai paikan päällä opiskelu eivät kuitenkaan lopulta eroa toisistaan kovinkaan paljoa. Molemmissa opiskelumuodoissa tieto liikkuu osallistujien ja kouluttajan välillä, keskustelut sujuvat hyvin ja yhteistyöskentelyyn löytyy useita erilaisia työvälineitä ja -tapoja.

Mikäli etäopiskelu ei vielä ole itsellesi tuttua, nyt on hyvä hetki lähteä kokeilemaan. Liikkeellä on nimittäin runsaasti myös muita ensikertalaisia, joten et ole tilanteessa yksin. Myös omalla valmistautumisella voi vaikuttaa onnistuneeseen etäopiskelukokemukseen.

Nappaa tästä viisi hyödyllistä vinkkiä onnistuneen etä­opis­ke­lu­ko­ke­muk­sen luomiseen!

1.Huolehdi tekniikka kuntoon etukäteen

Tarkasta erityisesti verkkoyhteyden toimivuus sekä varaudu kuulokemikrofonilla. Mikäli mahdollista, käytä langallista verkkoyhteyttä langattoman sijaan. Voit myös esimerkiksi testata kuulokkeiden toimivuutta soittamalla videopuhelun kollegallesi; samalla vaihdatte näppärästi myös kuulumiset! Koulutuspäivänä liity linjoille hyvissä ajoin. Huomaat heti, mikäli esimerkiksi mikrofonisi ei toimi ja ehdit tarvittaessa keksiä varasuunnitelman.

2.Motivoi itsesi osallistumaan

Kirkasta itsellesi, miksi osallistut koulutukseen ja mitä haluaisit oppia. Etäosallistujan ajatus harhailee usein helpommin kuin luokkahuoneessa, joten itselleen ja koulutukselle kannattaa asettaa tavoitteita. Ne motivoivat sinua keskittymään ja auttavat myös silloin, jos ajatus alkaa iltapäivällä harhailla.

3.Rauhoita digitaalinen ympäristö

Laita puhelimen ja tietokoneen ilmoitukset pois. Lupaa itsellesi, että tarkastat sähköpostin tai pikaviestit vasta tauon aikana, etkä käy jatkuvasti kurkkimassa niitä. Jokainen ilmoitus heikentää tarkkaavaisuuttasi ja vie keskittymisen pois itse aiheesta.

4.Osallistu aktiivisesti

Mikäli edessä on pienryhmäkoulutus, valmistaudu olemaan aktiivinen osallistuja. Varaudu laittamaan webkamera ainakin osaksi aikaa päälle, käyttämään mikrofonia sekä tekemään tehtäviä itsenäisesti tai ryhmässä keskustellen. Käytännössä ole siis valmis osallistumaan samoin kuten lähikoulutuksessakin.

5.Ota rennosti

Entä jos nettiyhteys katkeaa? Entä miten koulutus etenee, onko päivässä taukoja? Kouluttaja ja Alma Talentin henkilöstö auttavat sinua ja huolehtivat, että kaikki sujuu. Mikäli nettiyhteytesi katkeaa kesken kaiken, se palautuu kyllä usein pian. Vaihtoehtoisesti voit myös kokeilla jakaa puhelimestasi verkkoa. Ehdit myös varmasti pitämään taukoja: kouluttaja on suunnitellut päivän rakenteen myös etäkoulutuksissa. Muista ottaa rennosti ja keskittyä olennaiseen eli uuden oppimiseen; kaikki muu järjestyy kyllä.

Valitse laajasta koulutustarjonnastamme suosikkisi ja tule kokemaan onnistumisen ja oivaltamisen hetkiä etäopiskelun parissa!

Kirjoittaja Annu Schroderus

  • eLearning-asiantuntija, Alma Talent Oy

Aiheeseen liittyvää