We­bi­naa­rio­sal­lis­tu­ja, keskitytkö olennaiseen?

08.11.2019 08:08

Webinaarien suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Suosiota selittää muun muassa osallistumisen helppous, joustavuus ja nopeus: osallistuminen omalta koneelta itse valitussa paikassa tuo paljon vapautta osallistumiseen ja oman osaamisen kehittämiseen.

Tämä vapaus ei kuitenkaan poista nykypäivän työelämää leimaavaa kiirettä. Päinvastoin, moni webinaariosallistuja yrittää suorittaa montaa asiaa samanaikaisesti, kuten osallistua webinaariin, vastata sähköposteihin ja puheluihin, auttaa kollegaa… Tämä pirstaleisuus johtaa helposti siihen, että webinaariosallistumisen hyödyt valuvat käytännössä hukkaan. Päädyt siis tekemään itsellesi ja muille karhunpalveluksen: et pysty omaksumaan uutta ja kehittämään osaamistasi, mutta et myöskään saa hoidettua työtehtäviäsi huolella ja keskittyneesti.

Kuinka webinaareihin kannattaisi valmistautua ja osallistua? Lue viisi vinkkiä ja varmista, että keskityt seuraavassa webinaarissa olennaiseen!

1. Kirkasta tavoite

Selvennä itsellesi, miksi osallistut kyseiseen webinaariin ja mitä haluat osallistumisella saavuttaa. Haluatko todella oppia jotain uutta, vai haluatko ainoastaan jonkun puhumaan taustalle? Mikäli tavoitteenasi on omaksua uutta ja kehittää osaamistasi, ole valmis näkemään vaivaa tavoitteen saavuttamiseksi.

2. Rauhoita fyysinen ympäristö

Pyri osallistumaan webinaariin kotoa, rauhallisesta työhuoneesta tai nurkkauksesta, jossa sinua ei helposti päästä häiritsemään. Merkkaa myös esimerkiksi kalenteriisi varaus ja laita vaikka tarvittaessa työpisteellesi ”älä häiritse klo 9-11” -lappu.

3. Rauhoita digitaalinen ympäristö

Mikäli haluat täyden keskittymisen, hiljennä tai sulje tietokoneelta ja puhelimesta sähköposti, pikaviestiohjelmat sekä muut ilmoitukset. Jokainen keskeytys heikentää tarkkaavaisuuttasi. Vaikka tarkoituksenasi olisi vain vastata lyhyesti johonkin viestiin tai tarkastaa yksi nopea juttu, saattaa keskittymisesi herpaantua juuri tärkeällä hetkellä ja jotain merkittävää jää kuulematta.

4. Osallistu reaaliajassa

Webinaaritallenne on hyödyllinen silloin, kun aikataulu ei anna periksi reaaliajassa osallistumiseen. Reaaliaikaisuutta kannattaa kuitenkin suosia: kalenteriin on helpompi tehdä webinaarin mittainen varaus ja siitä tulee pidettyä paremmin kiinni. Lisäksi sinulla on mahdollisuus kysyä ja osallistua keskusteluun, mikä tekee osallistumisesta mielekkäämpää ja entistä hyödyllisempää. Reaaliajassa osallistuminen on myös usein koukuttavampaa ja osallistavampaa, jolloin keskittyminenkin on helpompaa.

5. Unohda mul­ti­tas­kaa­mi­nen

Olemme huonompia multitaskaajia kuin luulemmekaan. Jätä siis viestittely, kahvin keittäminen, lehden tai puhelimen selaaminen ja kaikki muu oheistoiminta webinaarin ajaksi pois. Keskity sen sijaan juuri tähän asiaan ja pyri omaksumaan se kerralla mahdollisimman hyvin. Näin et joudu enää myöhemmin palaamaan aiheen äärelle, vaan voit taas täysillä keskittyä seuraaviin tehtäviin.

Nämä kohdat toteuttamalla olet jo hyvää vauhtia matkalla kohti keskittymistä ja webinaarien täysimittaista hyödyntämistä. Tutustu Alma Talentin koulutuksellisiin webinaareihin ja vie osaamisesi seuraavalle tasolle!

Kirjoittaja Annu Schroderus

  • eLearning-asiantuntija, Alma Talent Oy

Aiheeseen liittyvää