Alue­hal­lin­to­vi­ras­to kannustaa yhteistyön lisäämiseen nuorten riippuvuus- ja päihdeongelmien tunnistamisessa ja hoidossa

23.11.2023 07:23

Lasten ja nuorten päihdekäyttö on moninaistunut. Alkoholin käyttö on vähentynyt, mutta sähkötupakointi on lisääntynyt ja nikotiinipussien suosio noussut. Lisäksi alle 25-vuotiaiden myrkytyskuolemat ovat yleistyneet.

Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti syksyn 2023 aikana kolme alueellista lakisääteistä yhteistyötilaisuutta. Niiden teemana oli tänä vuonna nuorten riippuvuus- ja päihdeongelmien tunnistaminen ja hoito. Tilaisuudet oli suunnattu hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle, kuntien sivistystoimen henkilöstölle, kuntien ja hyvinvointialueen ehkäisevän päihdetyön toimijoille ja hyvinvointialueen luottamushenkilöille.

Yhteistyötilaisuuksissa tuli esille, että lasten ja nuorten päihdekäyttö on moninaistunut. Alkoholin käyttö on vähentynyt, mutta sähkötupakointi on lisääntynyt ja nikotiinipussien suosio noussut. Lisäksi alle 25-vuotiaiden myrkytyskuolemat ovat yleistyneet. Sosiaalinen media ja sähköiset alustat ovat tehneet päihteiden saatavuudesta erittäin helppoa. 

Nuorille suunnattuja erikoistuneita palveluja on vähän

Alaikäisille suunnattuja päihde- ja riippuvuustyöhön erikoistuneita palveluja on vähän ja ne ovat keskittyneet kasvukeskuksiin. Palveluissa on toimivia käytänteitä, mutta päihdesensitiivinen osaaminen näyttäytyy osin puutteellisena eivätkä nuoret aina saa tarvitsemiaan palveluja. Henkilöstön ymmärrys päihdeongelmista vaikuttaa suuresti sekä avo- että laitospalveluiden järjestämiseen ja yhteistyön sujumiseen.

Nuorten riippuvuus- ja päihdeongelmien tunnistamisessa sekä hoitoon liittyvän yhteistyön tekemisessä on alueellisia eroja. Yhteistyön tekemistä haastavat muun muassa tiedon puute, rajalliset resurssit ja se, etteivät asiakkaat anna aina suostumusta yhteistyön tekemiselle. Nuoret eivät kerro mielellään päihdekäytöstään, sillä he pelkäävät muun muassa lastensuojelullisia interventioita.

Yhteistyön tekemiseen kaivataan selkeää mallia ja palvelujen koordinointia

Nuorten parissa työskentelevät näkevät tärkeänä, että nuoret saisivat päihde- ja riippuvuusongelmien hoitamiseen tarvitsemiaan palveluja. 

”Nuorten perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen turvaamiseksi tulisi tehdä monialaista yhteistyötä systemaattisesti ja palveluja yhteensovittaen sekä nuoria osallistamalla. Yhteistyön tekemiseen kaivataan selkeää mallia ja palvelujen koordinointia. Nuorten ja heidän perheidensä varhaiseen tukeen panostaminen koetaan erityisen tärkeäksi.”, kertovat aluehallintoylilääkäri Marja Kuronen ja ylitarkastaja Henriikka Hytönen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Lähde: aluehallintoviraston tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää