EU:n di­gi­mark­ki­na­sää­dös tulee voimaan marraskuussa – uudet säännöt suurille verk­koa­lus­toil­le

17.10.2022 07:15

Uusien sääntöjen tarkoituksena on varmistaa oikeudenmukaiset ja avoimet digitaaliset sisämarkkinat. Digimarkkinasäädös eli digitaalisia markkinoita koskeva asetus tulee voimaan 1.11.2022. Sen soveltaminen alkaa puoli vuotta voimaantulon jälkeen eli 2.5.2023.

Digimarkkinasäädös asettaa EU:n alueella toimiville markkinoiden ”portinvartijoille” eli suurille asetuksessa määriteltyjä ydinalustapalveluita tarjoaville yrityksille velvoitteita ja kieltoja, joita niiden tulee noudattaa päivittäisessä toiminnassaan. Tavoitteena on varmistaa, etteivät digitaaliset markkinat keskity täysin suurimpien alustayritysten haltuun.

Komissio nimeää digimarkkinasäädöksen mukaisesti yritykset, joilla on velvollisuus noudattaa uusia kieltoja ja velvoitteita omissa ydinalustapalveluissaan. Sääntelyn piiriin kuuluvia ydinalustapalveluita ovat muun muassa hakukoneet, verkkoyhteisöpalvelut, numeroista riippumattomat henkilöiden väliset viestintäpalvelut, ja erilaiset verkossa toimivat välityspalvelut, kuten markkinapaikat.

Hyötyä suomalaisille yrityksille ja kuluttajille

Kaikissa jäsenvaltioissa noudatettavat yhtenäiset säännöt tehostavat sisämarkkinoiden toimintaa. EU-tason sääntelystä hyötyvät myös suomalaiset yritykset ja kuluttajat. 

Portinvartijoiden velvoitteet muun muassa datan jakamisessa ja yhteentoimivuuden lisäämisessä edistävät yritysten kilpailukykyä ja pääsyä markkinoille sekä mahdollisuuksia uudenlaiselle liiketoiminnalle. Portinvartijoiden on esimerkiksi varmistettava eri pikaviestintäpalveluiden perustoimintojen yhteensopivuus, kuten viestien lähettäminen ja äänipuhelun soittaminen eri viestintäpalveluiden välillä.

Tasapuolisemmat digimarkkinat ja lisääntyvä kilpailu ovat myös kuluttajien etu. Kilpailu edistää tuotteiden ja palveluiden korkeaa laatua, kohtuullisia ja kilpailukykyisiä hintoja sekä käyttäjien valinnanvaraa. Jatkossa portinvartijayritykset eivät saa suosia omia palveluitaan ja tuotteitaan esimerkiksi hakutulosten järjestyksessä. 

Komissio nimeää por­tin­var­ti­jay­ri­tyk­set

Asetuksen valvonnasta vastaa ensisijaisesti Euroopan komissio, joka myös nimeää asetuksessa säädetyt kriteerit täyttävät yritykset portinvartijoiksi. Portinvartijoiksi nimettyjen yritysten tulee noudattaa asetuksen kieltoja ja velvoitteita viimeistään puolen vuoden kuluttua portinvartijaksi nimeämisestä. 

Suomalaisten yritysten on tärkeää ymmärtää digimarkkinasäädöksen sekä muiden EU:n digi- ja datasääntelyiden luoma datatalouden toimintaympäristö. Alla olevista linkeistä löytyy lisätietoa liiketoiminta- ja innovointimahdollisuuksista, joita on kartoitettu työ- ja elinkeinoministeriön sekä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran tilaamissa selvityksissä.

Asetus on julkaistu 12.10.2022 Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Lähde ja lisätietoja: työ- ja elinkeinoministeriön tiedote.

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää