Hy­vin­voin­tia­luei­den rahoitusmallin kehittämisen valmisteluryhmä on asetettu

03.11.2023 15:10

Valtiovarainministeriö on asettanut hyvinvointialueiden rahoitusmallin kehittämisen työryhmän toimikaudelle 3.11.2023–31.12.2026. 

Hyvinvointialueiden rahoitusmalli on hallitusohjelman mukaisesti tarkoitus säilyttää ennallaan vuosina 2023–2025. Hyvinvointialueiden rahoitusmallin kehitystyön tavoitteena on sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituspohjan turvaaminen, mallin kannustavuuden parantaminen ja kustannustenhillinnän tukeminen. Muutoksia tehdään hallitusti ja ennakoitavasti, perustuslain mukaiset palvelut turvaten.

Työryhmän tehtävänä on arvioida hyvinvointialueiden rahoituksen kehittämisen eri ratkaisuvaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia taustaselvityksiin perustuen sekä laatia hallituksen esityksen muotoon ehdotukset järjestelmän muutostarpeista. 

Rahoitusmallin kehittämistä valmistellaan vaiheittain

Työryhmä valmistelee ensi vaiheessa hallitusohjelmassa linjatut rahoituksen jälkikäteistarkistusta koskevat muutokset. Koko maan tasolla tehtävää jälkikäteistarkistusta on tarkoitus laskea portaittain lisäämällä malliin niin kutsuttu hyvinvointialueiden omavastuu rahoitusmallin kannustavuuden lisäämiseksi. Lisäksi yksittäisille alueille myönnetty lisärahoitus jätettäisiin jatkossa huomioimatta koko maan tasolla tehtävässä jälkikäteistarkistuksessa. Tavoitteena on, että tätä koskeva hallituksen esitys voidaan antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2024. Muutoksia sovellettaisiin vuonna 2026 tehtävästä vuoden 2024 rahoituksen jälkikäteistarkistuksesta lähtien. 

Hyvinvointialueiden rahoitusmalli perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon tarvetekijöihin, alueellisiin olosuhdetekijöihin, asukasmäärään sekä pelastustoimen osuuteen.  Työryhmä arvioi tutkimustietoon perustuen rahoitusmallin tarvetekijöitä ja muita olosuhdetekijöitä sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kerrointa sekä valmistelee näitä kriteereitä tai niiden osuuksia koskevat muutosehdotukset. Rahoitusmallin tarkastelun yhteydessä selvitetään myös siirtymävaiheen ratkaisujen toimivuutta. Tavoitteena on, että hallituksen esitys voidaan antaa eduskunnalle alkukeväästä 2025 siten, että eduskunta ehtisi käsitellä esityksen ennen kesätaukoa 2025 ja muutokset tulisivat voimaan 1.1.2026.

Lisäksi työryhmä valmistelee hallituksen kustannusten kasvun hillinnän tavoitteiseen tähtääviä toimenpiteitä hallituksen linjattavaksi. Tarkastelussa hyödynnetään vuosilta 2023 ja 2024 saatua tietoa hyvinvointialueiden toiminnasta ja taloudesta. Tarvittavat toimenpiteet tulee valmistella vuoden 2025 aikana hallituksen linjattavaksi siten, että niitä koskeva hallituksen esitys käsiteltäisiin eduskunnassa viimeistään keväällä 2026 ja muutokset tulisivat voimaan 1.1.2027.

Työryhmä valmistelee myös muita mahdollisia hallitusohjelman mukaisia hyvinvointialueiden yleiskatteelliseen rahoitukseen liittyviä muutostarpeita.

Rahoitusmallia kehitetään vuo­ro­vai­ku­tuk­ses­sa hy­vin­voin­tia­luei­den kanssa

Valmisteluryhmässä ovat edustettuna valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, sisäministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Valmistelua tehdään säännöllisessä vuorovaikutuksessa hyvinvointialueiden ja muiden sidosryhmien kanssa.
 
Hyvinvointialueiden rahoitusmallin kehittämisen poliittisesta johtamisesta vastaa talouspoliittinen ministerivaliokunta. Valmistelua seuraa myös Kestävän hyvinvointiyhteiskunnan ministerityöryhmä.

Lähde: valtiovarainministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää