Kiviranta: Ajankohtaista maa­ti­la­ve­ro­tuk­ses­sa

18.10.2022 07:44

Ajankohtaiskatsauksen on koonnut Tuomas Kiviranta.

Budjettiriihen päätökset

Hallitus julkisti 1.9.2022 budjettiriihen päätökset. Vuoden 2023 talousarvioesityksen loppusumma on 80,5 mrd. euroa.

Vuodelle 2023 ehdotettu määrärahataso on 15,6 mrd. euroa enemmän kuin vuoden 2022 varsinaisessa talousarviossa. Menojen kasvua selittää ennen kaikkea sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Uudistuksen seurauksena budjettitalouden menojen taso nousee pysyvästi n. 13,9 mrd. eurolla. Vuoden 2023 osalta vaikutus on kuitenkin pienempi, n. 12,1 mrd. euroa, sillä hyvinvointialueiden tammikuun 2023 rahoitus maksetaan jo joulukuussa 2022.

Talousarvioesitys vuodelle 2023 on 8,1 mrd. euroa alijäämäinen, mikä katetaan ottamalla lisää velkaa. Talousarvion mukainen valtionvelka nousee vuoden 2023 lopussa arviolta 146 mrd. euroon.

Budjettiriihen keskeiset veroratkaisut ovat seuraavat:

  • Ansiotuloveroperusteisiin tehdään indeksitarkistus kaikilla tulotasoilla. Tällä estetään yleisen ansiotason nousun aiheuttama verotuksen kiristyminen.
  • Työtulovähennykseen ehdotetaan tehtäväksi 60 vuotta täyttäneille kohdennettu portaittainen korotus.
  • Matkakuluvähennyksen määräaikaista korotusta ehdotetaan jatkettavaksi nykyisin ehdoin myös vuonna 2023 ja perhevapaalta palaavien työmatkavähennyksen omavastuun huojennus otetaan käyttöön.
  • Osana T&K-rahoituksen kokonaisuutta otetaan käyttöön lisävähennykseen perustuva T&K-verokannustin, jonka vaikutus valtion verotuloihin on ensi vuonna noin 80 milj. euroa.
  • Vuoden 2023 alusta otetaan käyttöön ns. arvonnousuvero. Tämä tarkoittaa käytännössä, että henkilön omistaman irtaimen omaisuuden (esimerkiksi osakesijoitusten) käyvän ar­von ja omaisuuden hankintamenojen (tai hankintameno-olettaman) erotus luetaan veronalaiseksi pääomatuloksi riippumatta siitä, onko verovelvollinen myynyt omaisuutta, jos henkilö siirtyy verosopimuksen mukaan muualla kuin Suomessa asuvaksi tai Suomessa rajoitetusti verovelvolliseksi Suomen lainsäädännön mukaan. Sääntelyn tavoitteena on ehkäistä tilanteita, joissa Suomen luovutusvoittoverotus pyritään välttämään muuttamalla toiseen valtioon.
  • Otetaan käyttöön kotitalousvähennyksen yhteydessä tehtävä neljän kuukauden määräaikainen sähkövähennys. Vähennyksen tarkoituksena on korvata myöhemmin määritettävän omavastuun ylittävä osa sähkön hinnasta sellaisille kotitalouksille, joiden sähkökustannukset nousevat kohtuuttomiksi.
  • Hallitus valmistelee ja ottaa käyttöön erillisen sähkötuen kotitalouksille, joilla ei ole mahdollisuutta täysimääräisesti hyödyntää määräaikaista sähkövähennystä. Tarkoituksena on välttää nousevien sähkön hintojen aiheuttamia kohtuuttomia tilanteita, joissa pienituloisten mahdollisuus selviytyä sähkölaskuista ja muista perustarpeista vaarantuu.
  • Alennetaan sähkön hintoja väliaikaisesti laskemalla sähköenergian arvonlisäveroa 10 prosenttiin aikavälillä 1.12.2022–30.4.2023.

Maatalouden tuo­tan­to­ra­ken­nus­ten kiin­teis­tö­ve­ro­tu­ki haettavissa lokakuun loppuun saakka

Maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöverotuen haku avautui 15.9.2022 ja on käynnissä 31.10.2022 saakka. Tukea voi hakea Verohallinnon Omavero-palvelussa. Tuen hakemisen tärkeimmät edellytykset ja ovat seuraavat:

  • Tukea saa vain maatalouden tuotantorakennusten, ei esimerkiksi maapohjan tai metsätalouden tuotantorakennusten, kiinteistöveroon. Kiinteistöveron maatalouden tuotantorakennuksista verovuonna 2022 tulee olla vähintään 10 euroa. Tuen enimmäismäärä on 35 000 euroa.
  • Rehujen, poltto- ja voiteluaineiden, sähkön ja lannoitteiden osuus maatalouden menoista ennen varauksia, poistoja ja korkokuluja tulee olla vähintään 15 prosenttia vuonna 2022.
  • Hakija ei saa olla pakotelistalla Ukrainan hyökkäyksen vuoksi.
  • Hakija ei ole saanut saada Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi muuta alkutuotannon kriisitukea niin, että tukien yhteismäärä ylittää 35 000 euroa vuonna 2022. Muulla kriisi­tuella tarkoitetaan tässä tapauksessa Ahvenanmaan maakuntahallinnolta saatua tukea alkutuotantoa varten. Molempia tukia voi siis saada, mutta tukien yhteismäärä voi olla enintään 35 000 euroa.
  • Tuki koskee myös osakeyhtiömuotoisia maataloudenharjoittajia. Jos kyse on maatalousyhtymästä, kukin osakas hakee maksamaansa kiinteistöveroon tukea omalla hakemuksellaan.

Kiinteistövero tulee maksaa normaalisti, vaikka hakee tukea. Mikäli tuki myönnetään, Verohallinto palauttaa kiinteistöveron kokonaan tai osittain riippuen tuen määrästä.

Ti­la­tu­kioi­keuk­sien lakkaamisen verovaikutukset

Vuonna 2006 muodostetut tilatukioikeudet lakkaavat 31.12.2022. Nykyistä perustukea vastaava uusi perustulotuki maksetaan vuodesta 2023 alkaen vuosittain viljelijän hallinnassa olevan tukikelpoisen maatalousmaan perusteella. Tukioikeuksia on voinut myydä, ostaa, vuokrata, lahjoittaa ja vaihtaa, mutta vain viljelijöiden kesken. Viljelijä on voinut ostaa tukioikeuksia erillisinä tai maatalousmaan hankinnan yhteydessä.

Viljelijä on tähän asti tarvinnut tukioikeuksia tiettyjen maataloustukien (perustuki, viherryttämistuki, nuoren viljelijän tuki) saamiseksi.

Vuodesta 2023 alkaen tuet perustuvat maatalousmaan pinta-alaan ilman erillistä tukioikeusjärjestelmää. Tukioikeuksien perusteella tukia haettiin viimeisen kerran 15.6.2022 päättyneessä tukihaussa.

Valtaosa tukioikeuksista on saatu vuonna 2006 vastikkeettomasti viranomaispäätöksellä. Tukioikeuksien saaja ei siis alkujaossa joutunut maksamaan tukioikeuksista mitään eikä tuloverotuksessa vähennettävää hankintamenoa siis muodostunut. Tukioikeudesta sittemmin kauppahinnan maksaneet ovat voineet vähentää hankintamenon vuosimenona kerralla tai vaihtoehtoisesti 10 %:n vuotuisina poistoina.

Tukioikeuksilla ei enää 15.6.2022 jälkeen ole ollut arvoa muissa luovutuksissa kuin koko maatilan luovutuksissa. Tukioikeuksille voidaan verotuksessa kohdistaa hankintamenoa koko maatilan luovutuksessakin vain, jos maatilan ja siihen kuuluvien tukioikeuksien omistus- ja hallintaoikeus siirtyi ostajalle viimeistään 31.8.2022. Maatalousmaasta erillisinä 15.6.2022 jälkeen luovutettuja tukioikeuksia ei saa arvostaa eikä siis vähentää tuloverotuksessa.

Tukioikeuden hankintameno tai sen vähentämättä oleva osa on vähennettävä kokonaan keväällä 2023 annettavassa verovuoden 2022 veroilmoituksessa. Poistomenettelyä ei siis voi jatkaa, koska tukioikeudet menettävät tämän vuoden lopussa arvonsa maatalouden varallisuutena. Joissakin tapauksissa vähennyspakko saattaa johtaa maatalouden tulolähteen tappion syntymiseen. Koska maatalouden tappion voi vähentää maatalouden tuloksesta vain tappiovuotta seuraavien kymmenen verovuoden aikana, tällainen tilanne on syytä pyrkiä välttämään järjestelemällä tulosta esimerkiksi pienentämällä muita poistoja.

Mikäli maatalouden tappion syntymistä ei voi välttää, tappion voi vaatia vähennettäväksi verovuoden pääomatulosta, esimerkiksi metsätalouden pääomatulosta. Jos tappiota ei voida vähentää kokonaan pääomatulosta, muodostuu pääomatulolajin alijäämä, joka vähennetään viran puolesta alijäämähyvityksenä ansiotulon (esim. palkka- tai eläketulon) verosta.

Kiin­teis­tö­ve­ro­tuk­sen ar­vos­ta­mi­suu­dis­tus siirtyy

Valtiovarainministeriö tiedotti 2.9.2022, että kiinteistöverotuksen arvostamisuudistusta koskevaa hallituksen esitystä ei anneta eduskunnalle tällä hallituskaudella. Hallitus on arvioinut, ottaen huomioon myös asumisen kustannusten yleisen nousun, että nykyisessä tilanteessa ei ole syytä antaa eduskunnalle uudistusesitystä, joka väistämättä lisäisi taloudellista epävarmuutta.

Uusia lakeja

Laki kiin­teis­tö­ve­ro­lain väliaikaisesta muuttamisesta

Tasavallan presidentti on 8.7.2022 vahvistanut lain kiinteistöverolain väliaikaisesta muuttamisesta. Kiinteistöverolakia on muutettu väliaikaisesti ottamalla lakiin säännös vuoden 2022 kiinteistöverotuksessa sovellettavasta maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöverotuesta. Laki perustuu hallituksen esitykseen HE 82/2022 vp. Lisäksi samassa yhteydessä on muutettu verotustietojen julkisuudesta ja salassapidosta annettua lakia sekä verotusmenettelystä annettua lakia.

Kiinteistöverotuki perustuu Euroopan komission hyväksymiin tilapäisiin valtiontukisääntöihin talouden tukemiseksi Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen johdosta.

Tuki myönnetään hakemuksesta alentamalla maatalouden harjoittajan omistamista maatalouden tuotantorakennuksista suoritettavaa veroa enintään 35 000 eurolla. Verohallinto poistaa kiinteistöveron maksuvelvoitteen alennusta vastaavalta osalta ja palauttaisi suoritetun veron. Tuen edellytyksenä on, että tiettyjen tuotantopanosten osuus maatalouden tietyistä menoista on vähintään 15 prosenttia. Tukea ei voida myöntää Ukrainan sodan johdosta asetettujen pakotteiden vastaisesti.

Verotustietojen julkisuudesta ja salassapidosta annettua lakia on muutettu väliaikaisesti säätämällä eräät yli 10 000 euron määräisiä tukia koskevat tiedot julkisiksi.

Verotusmenettelystä annettua lakia on muutettu väliaikaisesti lisäämällä siihen säännökset tuen myöntämisen edellytysten täyttymisen arvioimisessa tarpeellisia tietoja koskevasta muistiinpanovelvollisuudesta, kun maataloutta harjoitetaan yhteiseen lukuun.

Laki tuli voimaan voimaan 31.8.2022. Kiinteistöverolain muuttamista koskeva laki on voimassa 31.12.2022 saakka, verotustietojen julkisuudesta ja salassapidosta annetun lain muuttamista koskeva laki 31.12.2032 saakka ja verotusmenettelystä annetun lain muuttamista koskeva laki osin 31.12.2032 saakka.

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tuloverolain 93 §:n väliaikaisesta muuttamisesta

Tasavallan presidentti on 10.6.2022 vahvistanut lain TVL 93 §:n väliaikaisesta muuttamisesta. Laki perustuu hallituksen esitykseen HE 37/2022 vp. Tuloverolakia on muutettu väliaikaisesti siten, että matkakuluvähennyksen enimmäismäärää on korotettu 7 000 eurosta 8 400 euroon. Lisäksi kilometrikohtaisen matkakuluvähennyksen määrä omalla autolla kuljettaessa on väliaikaisesti 0,30 euroa kilometriltä ja käyttöetuautolla kuljettaessa 0,24 euroa kilometriltä silloin, kun halvimpana kulkuneuvona pidetään muuta kuin julkista kulkuneuvoa. Verohallinto antaa tarkemmat määräykset tarkemmin muiden kulkuneuvojen perusteella myönnettävän matkakuluvähennyksen kilometrikohtaisista laskentaperusteista silloin, kun halvimpana kulkuneuvona pidetään muuta kuin julkista kulkuneuvoa.

Laki tuli voimaan 1.7.2022 ja on voimassa vuoden 2022 loppuun. Lakia sovelletaan verovuoden 2022 verotuksessa.

Lue lisää Tuomas Kivirannan päivittämästä Maatilaverotus -teoksesta.

Maatilaverotus on maa- ja metsätalouden sekä muiden maaseutu­elinkeinojen verotusta koskeva yleisteos, mutta siinä käsitellään näihin läheisesti liittyvää verolainsäädäntöä laajemminkin. Teos sisältää perustiedot kaikista verotuksen keskeisistä osa-alueista. Teos on suunnattu hakuteokseksi myös alan ammattilaisille, kuten tilitoimistoille, pankeille ja maaseutukeskuksille sekä poistamaan maatalousalan oppilaitosten oppimateriaalin puutetta. Teos soveltuu myös veroviranomaisten käyttöön.

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää