KKO antoi en­nak­ko­pää­tök­sen huumausaineen hallussapidosta

08.01.2024 09:59

A oli sallinut B:n säilyttää noin neljän kuukauden ajan hänen asunnollaan huumausaineita, jotka olivat olleet B:n määräysvallassa levitystä varten. 

Korkeimman oikeuden ratkaisusta ilmenevillä perusteilla katsottiin, että A:n menettelyssä oli ollut kysymys huumausaineiden hallussapidosta eikä vain avunannosta B:n huumausainerikokseen. 

Korkeimman oikeuden arviointia

Asiassa on riidatonta, että A on sallinut B:n tuoda asunnolleen säilytettäväksi suuren määrän huumausaineita. Huumausaineita oli säilytetty A:n asunnolla noin neljä kuukautta, kunnes Tulli oli tehnyt kotietsinnän A:n asuntoon ja takavarikoinut silloin jäljellä olleet huumausaineet. A:n tahallisuuden on alemmissa oikeusasteissa katsottu ulottuneen koko huumausaineiden määrään. Hänen on myös katsottu tienneen B:n tarkoitusperistä eli levitystarkoituksesta ja taloudellisen hyödyn tavoittelusta. 

Huumausaineet ovat A:n asunnolla ollessaankin olleet B:n määräysvallassa, mitä on korostanut se, että A oli antanut B:lle avaimen asuntoonsa. A:n otettua osan huumausaineista itselleen palkkioksi säilyttämisestä nämä huumausaineet ovat olleet hänen yksinomaisessa määräysvallassaan. Tästä huolimatta loputkin huumausaineet ovat koko ajan olleet fyysisesti myös A:n hallussa. Tähän nähden Korkein oikeus katsoo, että kysymys on huumausaineen hallussapidosta. A on syyllistynyt törkeään huumausainerikokseen tekijänä. 

A on siten syyllistynyt törkeään huumausainerikokseen pitämällä hallussaan 6 895 grammaa amfetamiinia ja 19 100 ekstaasitablettia. A on B:n pyynnöstä säilyttänyt mainitun määrän huumausaineita asunnollaan, josta on 7.6.2021 takavarikoitu 291,2 grammaa amfetamiinia ja 13 542,5 ekstaasitablettia. A on käsittänyt, että huumausaineet oli tarkoitettu levitykseen ja että B oli tavoitellut huomattavaa taloudellista hyötyä. A on ottanut huumausaineista palkkiokseen 109,5 ekstaasitablettia ja 21,7 grammaa amfetamiinia, joiden osalta on ollut olemassa vaara siitä, että huumausaineita olisi päätynyt levitykseen, ellei niitä olisi takavarikoitu. Teon kohteena on ollut suuret määrät erittäin vaarallisia huumausaineita, ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. 

Lue koko ratkaisu KKO:2024:2 Suomen Laki –hakupalvelussa. 

Juridiikan sisältöpalvelut

Juridiikan parhaat sisällöt

Alma Talent Lakitieto -sisältökokonaisuutta tuottavat juridiikan parhaat asiantuntijat. Laadukas ammattikirjallisuus, keskeisten lainsäädäntömuutosten tulkinta päivittyvissä hakuteoksissa sekä pääsy ajantasaiseen lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön tukevat onnistumistasi työssä. Asiantuntijatekijämme tuottavat käyttöösi myös artikkeleja ajankohtaisista aiheista.

Kirjoittaja Suomen Laki -toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää