KKO ei purkanut Kauppatorilla mereen ajaneen sak­ko­ran­gais­tus­ta  

26.09.2023 09:46

Syyt­tä­jän ha­ke­mus lain­voi­mai­sen sak­ko­ran­gais­tuk­sen pur­ka­mi­ses­ta hy­lät­tiin. 

Poliisi oli vuonna 2021 määrännyt helsinkiläiselle miehelle sakkorangaistuksen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kun tämä oli ajanut autollaan mereen Helsingissä Kauppatorin edustalla. Syyttäjä vaati korkeimmassa oikeudessa sakkorangaistuksen purkamista, sillä uudessa esitutkinnassa oli tullut ilmi seikkoja, joiden vuoksi syyttäjä katsoi, että kysymys oli ollut auton matkustajiin kohdistuneista henkirikosten yrityksistä ja että asia olisi pitänyt käsitellä rikosasiana tuomioistuimessa. 

Korkein oikeus katsoi, että epäillyissä henkirikosten yrityksissä oli kysymys samasta menettelystä, josta miehelle oli määrätty sakkorangaistus. Niin sanotun ne bis in idem -kiellon mukaan samasta asiasta ei voi rangaista kahteen kertaan eikä kertaalleen ratkaistua asiaa voi tutkia uudelleen. Näin ollen samaa asiaa koskevan uuden syytteen tutkiminen edellytti sakkorangaistuksen purkamista. Rangaistuksen purkamista arvioitaessa merkityksellistä oli se, olisiko mies uusien seikkojen perusteella todennäköisesti tuomittu henkirikosten yrityksistä tai muista vakavista rikoksista liikenneturvallisuuden vaarantamisen sijasta tai ohella. Korkein oikeus katsoi, että todennäköisyysedellytys ei täyttynyt, ja hylkäsi syyttäjän hakemuksen. 

Lue koko ratkaisu KKO:2023:65 Suomen Laki –hakupalvelussa. 

Lähde Korkeimman oikeuden tiedote

Juridiikan sisältöpalvelut

Juridiikan parhaat sisällöt

Alma Talent Lakitieto -sisältökokonaisuutta tuottavat juridiikan parhaat asiantuntijat. Laadukas ammattikirjallisuus, keskeisten lainsäädäntömuutosten tulkinta päivittyvissä hakuteoksissa sekä pääsy ajantasaiseen lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön tukevat onnistumistasi työssä. Asiantuntijatekijämme tuottavat käyttöösi myös artikkeleja ajankohtaisista aiheista.

Kirjoittaja Suomen Laki -toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää