KKV an­toi HSY:lle huo­mau­tuk­sen eri­tyi­sa­lo­jen han­kin­ta­lain nou­dat­ta­mat­ta jät­tä­mi­ses­tä

30.10.2023 07:45

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) katsoi päätöksessään, että Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY) toimi erityisalojen hankintalain vastaisesti, kun se muutti venttiilien hankintasopimusta olennaisesti järjestämättä uutta tarjouskilpailua.

HSY kilpailutti vuonna 2019 talosulkuventtiilien ja karanjatkojen hankinnan. Hankintailmoituksen ehdoissa määriteltiin, että tietyn mallisten venttiilien toimittajiksi valitaan kaksi yritystä. Ehdoissa sovittiin, että ensisijaiseksi valitulta toimittajalta hankitaan kaksi kolmannesta ja toissijaiseksi valitulta toimittajalta yksi kolmannes tilauksista. Hankintasopimusta jatkettiin vuonna 2021 ottamalla käyttöön kahden vuoden optiokausi.

Hankintasopimuksessa määritellyistä ehdoista poiketen HSY teki suurimman osan hankinnoista toissijaiselta toimittajalta. Hankintayksikkö perusteli hankintasopimuksesta poikkeamista sillä, että ensisijaisen toimittajan venttiileissä oli havaittu virheitä ja lisäksi yrityksellä oli ollut toimitusvaikeuksia. Virheistä ei kuitenkaan ollut reklamoitu yritykselle.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto katsoi, että hankintamäärien jakautuminen ensisijaisen ja toissijaisen toimittajan välillä poikkesi merkittävästi alkuperäisestä ehdosta. Tämän seurauksena puitejärjestelystä tuli taloudellisesti edullisempi toissijaiseksi sopimustoimittajaksi valitulle toimittajalle tavalla, jota alkuperäisessä puitejärjestelyssä ei ollut määritetty. KKV:n arvion mukaan HSY toimi erityisalojen hankintalainsäädännön vastaisesti, kun se muutti hankintasopimusta olennaisesti järjestämättä uutta tarjouskilpailua. Virasto antoi kuntayhtymälle huomautuksen erityisalojen hankintalain noudattamatta jättämisestä.

Han­kin­tayk­si­kös­sä tu­li­si kiin­nit­tää huo­mio­ta so­pi­muk­sen to­teu­tu­mi­sen val­von­taan

Hankintayksikön tulee valvoa sitä, että se noudattaa hankintasopimuksessa sovittua. Mikäli hankintayksikkö poikkeaa hankintasopimuksessa sovitusta, se voi johtaa sopimuksen muuttumiseen tavalla, joka on hankintalainsäädännön vastainen. Hankintayksikön tulee valvoa myös sitä, että sen sopimuskumppani noudattaa hankintasopimusta. Julkisten varojen käytön kannalta on tärkeää, että sovitut sopimusvelvoitteet tulevat täytetyksi.

”Han­kin­ta ei pää­ty kil­pai­lu­tuk­seen, vaan han­kin­tayk­si­köi­den oli­si val­vot­ta­va so­pi­muk­sen to­teu­tu­mis­ta ja myös rekla­moi­ta­va mah­dol­li­sis­ta vir­heis­tä. Näin voi­daan var­mis­tua kil­pai­lu­tuk­ses­sa mää­ri­tel­ty­jen eh­to­jen nou­dat­ta­mi­ses­ta. Sik­si on myös tär­ke­ää, että han­kin­ta­so­pi­muk­sen si­säl­tö on sitä käyt­tä­vien tie­dos­sa,” sanoo johtava asiantuntija Anni Vanonen.

Hankintayksikkö voi menettää oikeuden vedota toimittajan tekemiin virheisiin, mikäli se jättää reklamaation tekemättä kohtuullisessa ajassa. Reklamointia edellytetään myös, mikäli hankintayksikkö haluaa vedota seuraavassa kilpailutuksessa sopimuskaudella esiintyneisiin virheisiin. Reklamaation perusteella myös toimittaja voi korjata mahdolliset virheet toimituksissaan.

Lähde: Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää