Lausuntopyyntö: EU rahoittaa siirtymää puhtaaseen energiaan – mi­nis­te­ri­va­lio­kun­ta puolsi ehdotusta ra­hoi­tus­koh­teik­si Suomessa

06.09.2023 07:31

Suomi edistää uudella REPowerEU-rahoituksella siirtymää puhtaaseen energiaan. Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoja ehdotuksesta rahoituksen käyttökohteiksi.

EU pyrkii katkaisemaan riippuvuuden Venäjän fossiilisista polttoaineista ja nopeuttamaan siirtymää puhtaaseen energiaan. Tätä varten EU on käynnistänyt REPowerEU-suunnitelman, joka on osa elpymis- ja palautumistukivälinettä (RRF).

Unioni myöntää REPowerEU-toimiin rahoitusta yhteensä 20 miljardia euroa. EU rahoittaa suunnitelman pääosin myymällä EU:n innovaatiorahastolle kuuluvia päästöoikeuksia ja aikaistamalla jäsenvaltioille kohdennettujen päästöoikeuksien myyntiä.

Suomi saa uutta rahoitusta enintään 127 miljoonaa euroa. Jotta jäsenmaat voivat hakea rahoitusta, niiden pitää lisätä elpymis- ja palautumissuunnitelmaansa (RRP) REPowerEU-osio. Osiossa määritellään investoinnit ja uudistukset, jotka edistävät REPowerEU:n tavoitteita.

Rahoitus kolmeen kohteeseen

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi torstaina 31. elokuuta valtiovarainministeriön esitystä REPowerEU-varojen käytöstä Suomessa. Esityksen mukaan varat käytetään seuraavasti:

  • ympäristöluvituksen vauhdittaminen valtion aluehallintouudistuksen kanssa yhteensopivalla tavalla, 32 miljoonaa euroa
  • puhtaan energian ja materiaalivirtojen tutkimus- ja kehittämistoiminta ja pilotointi, 40 miljoonaa euroa
  • puhtaan siirtymän investoinnit, 55 miljoonaa euroa.

Ministerivaliokunta puolsi valtiovarainministeriön esitystä, jonka mukaan REPowerEU-toimien rahoitus on kertaluonteista eikä siitä saa aiheutua kansallisia lisärahoitustarpeita.

Mitä seuraavaksi?

Valtiovarainministeriö pyysi 5.9.2023 lausuntoja esityksestään REPowerEU-toimiksi. Lausuntoaika päättyy 15.9.2023.

Ministeriö jatkaa Euroopan komission kanssa neuvotteluja ja viimeistelee ehdotuksen REPowerEU-osioksi. Valtioneuvoston on tarkoitus hyväksyä Suomen ehdotus syyskuussa. Sen jälkeen komissio arvioi päivityksen, ja lopullisesti sen hyväksyy EU:n neuvosto.

Elpymis- ja palautumissuunnitelma on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, joka vauhdittaa uudistuksia ja investointeja. Ohjelman rahoitus tulee pääosin EU:n elpymisvälineestä (NextGenerationEU).

Lähde ja lisätietoja: valtiovarainministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää