Me­dia­tuo­ma­ri­toi­min­ta laajeni myös hallinto-oikeuteen

31.10.2023 11:51

Tänä syk­sy­nä me­dia­tuo­ma­ri­toi­min­taan liit­tyi en­sim­mäis­tä ker­taa mu­kaan tuo­ma­ri hal­lin­to-oi­keu­des­ta. Me­dia­tuo­ma­ri­ver­kos­toon kuu­luu täl­lä het­kel­lä 23 tuo­ma­ria eri puo­lil­ta Suo­mea sekä kä­rä­jä­oi­keuk­sis­ta että ho­vioi­keuk­sis­ta – ja nyt myös hal­lin­to-oi­keu­des­ta.

Mediatuomariverkosto on ollut olemassa vuodesta 2018 lähtien, jolloin mediatuomaritoimintaa kokeiltiin ensimmäisen kerran Helsingissä. Kokeilu nähtiin onnistuneeksi, ja sen myötä toimintaa laajennettiin muualle Suomeen. Toiminta tulee nyt täydentymään, kun hallinto-oikeustuomari Tuula Pääkkönen Helsingin hallinto-oikeudesta liittyi mukaan tänä syksynä. Pääkkönen kertoo, että mediatuomaritoiminnasta oli keskusteltu hallinto-oikeudessa jo pitkään ja se koettiin tarpeellisena sielläkin.

Pääkkösen mielestä mediatuomarin tehtävä tuntui tärkeältä ja kiinnostavalta, mikä innosti häntä lähtemään mukaan. Mediatuomarin roolissa häntä auttaa laaja näkemys hallintotuomioistuinten kenttään: yli 20 uravuoden aikana hän on toiminut hallinto-oikeuden sekä korkeimman hallinto-oikeuden esittelijänä, hallinto-oikeustuomarina ja oikeusministeriön tuomioistuinyksikössä kehittämispäällikkönä.

Pääkkönen uskoo, että mediatuomarin tehtävässä hän voi kertoa hallintotuomioistuinten toiminnasta kansantajuisesti ja tuoda hallinto-oikeuksien systeemiä tutummaksi medialle ja suurelle yleisölle. ”Hallinto-oikeudet ratkaisevat yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita, joten on hyvä, että hallinto-oikeudet tunnetaan”, Pääkkönen pohtii.

Ensimmäisenä hallinto-oikeuden mediatuomarina Pääkkönen ei ole vielä muodostanut selkeitä odotuksia siihen, mitä tulevaisuus uudessa roolissa tuo tullessaan. Pääkkönen on aloittamassa rooliaan mediatuomarina avoimin mielin. Mediatuomarina Pääkkönen haluaa etenkin tarjota asiapohjaista tietoa hallinto-oikeuksien toiminnasta.

Mediatuomaritoiminnan tarkoituksena on lisätä tuomioistuinten toiminnan läpinäkyvyyttä, edistää tuomioistuinten julkisuutta ja lisätä yleistä tietämystä tuomioistuinten toiminnasta ja yleisesti oikeuskäytännöistä. Tämän lisäksi mediatuomarit helpottavat median ja tuomioistuinten työtä sekä lisäävät vuorovaikutusta. Mediatuomarit eivät kommentoi tuomioiden oikeellisuutta tai yksittäisiä asioita. Mediatuomarit eivät myöskään vastaa yksittäisen asian viestinnästä tai tuomioistuimen yleisestä viestinnästä.

Sen lisäksi, että mediatuomarit toimivat linkkinä tuomioistuimien ja median välillä, he voivat kirjoittaa blogiin, joka löytyy tuomioistuinlaitoksen verkkosivulta. Viime vuonna luotiin Tuomarilla on asiaa -podcast, jossa eri mediatuomarit keskustelevat tuomioistuinten toiminnasta yhdessä vieraiden kanssa. Podcastia voi kuunnella joko tuomioistuinlaitoksen verkkosivulla tai Spotifyssa. Podcastista ollaan nyt suunnittelemassa seuraavaa kautta.

Lähde: oikeus.fi

Kirjoittaja Juristikirjeen toimitus

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää