Opintoja ja elämää Stanfordissa – vaikka opintojen sisältö ylitti odotukset, parasta oli ver­kos­toi­tu­mi­nen tek­no­lo­gia­ju­ris­tien kanssa eri puolilta maailmaa

24.08.2022 10:00

Juristin on huolehdittava työelämärelevanssistaan ja osaamisen ajantasaisuudesta. Juristikirjeen uudessa Elinikäinen oppiminen -juttusarjassa asianajaja Sonja Heiskala kertoo, miksi hän lähti suorittamaan LL.M.-tutkintoa, kokemuksiaan opiskelusta Fulbright-stipendiaattina Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa sekä vinkkinsä opiskelupaikan valintaan ja tutkinnon suorittamiseen.

Olin unelmoinut LL.M.-opinnoista jo oikisaikoina. Minua kiinnosti amerikkalainen vuorovaikutteisempi opetustyyli ja paikallinen oikeusjärjestelmä, sekä erityisesti länsirannikon ainutlaatuinen lähestymistapa teknologiajuridiikkaan.

LL.M.-tutkinnon hyvä puoli on mahdollisuus perehtyä tiettyyn oikeudenalaan syvemmin ja tutustua ulkomaisiin kollegoihin. Opiskelin Stanford Law Schoolin Law, Science and Technology LL.M.-ohjelmassa 20 muun eri puolilta maailmaa tulleen teknologiajuristin kanssa. Stanfordissa IPR- ja teknologiaoikeuden opetukseen panostetaan paljon, ja yliopistolla on paljon yhteistyötä paikallisten teknologia-alan yritysten ja järjestöjen kanssa, mikä antoi käytännön perspektiiviä opiskeluun.

Opiskelu Yhdysvalloissa on kallista, ja 74 000 dollarin lukukausimaksun lisäksi asumiseen ja elämiseen menee vähintään sama summa. Fulbright-stipendin lisäksi sain tukea opintoihin myös muilta tahoilta ja säätiöiltä. Loput kustannuksista rahoitin säästöillä ja lainalla. Asuin yliopiston asuntolassa muutaman minuutin päässä Law Schoolista, mikä oli hyvä järjestely myös siksi, että asuminen Palo Altossa on todella kallista.

Odotukseni olivat todella korkeat LL.M.-vuodelle, ja ne ehtivät kasvaa opintojen lykkäännyttyä koronatilanteen takia. Toivoin innostavia opintoja, uusia tuttavuuksia ja syvempää ymmärrystä teknologiajuridiikasta. Kokemus ylitti silti odotukseni. Opintojen kohokohtiin kuuluivat liikesalaisuusoikeudenkäyntejä koskeva kurssi sekä urheilu- ja media-alan lisenssineuvotteluihin keskittyvä neuvottelukurssi Business Schoolissa. Nautin myös matkustelusta Yhdysvalloissa, ja palaan varmasti ainakin Yosemiten kansallispuistoon ja Etelä-Kalifornian surffikohteisiin.

Työnantajani suhtautui opintoihin erittäin kannustavasti – Avancella on paljon LL.M.:n tehneitä ja Yhdysvalloissa työskennelleitä juristeja. Samaan aikaan kanssani LL.M.:n teki kaksi kollegaa Avancelta, Tanja Koivistoinen New York Universityssa ja Eino Rautanen Columbia Universityssa. On ollut hauskaa kuulla kollegojen kokemuksia ja vinkkejä, ja olimme tiiviisti yhteyksissä myös LL.M.-vuoden aikana.

Opetustapa vaati sen, että luennoille piti valmistautua hyvin, ja erityisesti alkuun jouduin tekemään muutamia koko yön luku-urakoita materiaalin hallitsemiseksi. Hyvän lukutekniikan oppimiseen kannattaa panostaa, ja monet opiskelijat tekivät yhteistyötä muistiinpanojen koostamisessa ja tentteihin valmistautumisessa. Vaikka olin henkisesti valmistautunut amerikkalaiseen opetusmetodiin, suomalaisena tuntui aluksi kiusalliselta olla äänessä luennoilla, kun kurssia vetivät alan huippuasiantuntijat. Opetustapaan kuitenkin tottui nopeasti, ja kurssien parasta antia olivatkin monipuoliset keskustelut ja case law -analyysin taitojen kehittyminen.

Jos nyt voisin tehdä jotain toisin, hyväksyisin aiemmin sen, että Stanfordin kaltaisessa paikassa tapahtuu koko ajan kiinnostavia asioita, joita ei voi mahduttaa omaan kalenteriin. En näillä tiedoilla ottaisi enimmäismäärää kursseja, jotta opinnoista ehtisi nauttia enemmän – toisaalta minua harmittaa vieläkin muutama kiinnostava kurssi, jotka eivät mahtuneet lukujärjestykseeni. Toivoin valmistuvani LL.M.:stä hyvällä perusymmärryksellä amerikkalaisesta oikeusjärjestelmästä ja syvemmällä ymmärryksellä IPR-juridiikasta. Varsinkin perustuslain tulkinnan osalta kuitenkin huomasin, että erityisesti viime vuosina, kun paikallisia perustuslaki-instituutioita on testattu poikkeuksellisen paljon, yhden lukuvuoden opinnot antoivat korkeintaan välineitä jatkaa järjestelmän opiskelua. Pohjoismaiselle juristille ihmetyksen aiheita olivat esimerkiksi yritysten oikeus yksityisyyden suojaan sekä sananvapausdoktriinin laajuus. Vaikka opintojen sisältö ylitti odotukset, yllättävintä ja parasta oli ystävystyminen muiden opiskelijoiden kanssa, ja se, kuinka tiiviisti olemme olleet yhteyksissä myös nyt valmistumisen jälkeen.

Arkisin vapaa-aikaa ei jäänyt paljoa, mutta kampuksella oli opiskelijoille hyvät harrastusmahdollisuudet. Viikonloppuisin kävimme San Franciscossa ja päiväretkillä kampuksen lähialueilla. Hieman yllättäen Palo Alto oli aika hiljainen paikka, jonka nähtävyyksien parhaimmistoa olivat Apple Store ja perhepizzeria.

Töihin palattuani olen huomannut, että opinnot ovat tuoneet hyvää kehystä kansainvälisten IPR-sopimusten tulkintaan, ja selkiyttäneet sitä, miksi angloamerikkalaiset sopimukset on laadittu omalla tavallaan. Opintojen jälkeen on ollut helpompi keskustella common law -juristien kanssa IPR-aiheista, ja uskon, että myös uuden oikeuskäytännön seuraaminen tulee olemaan jatkossa helpompaa. Amerikkalainen opetustyyli on kehittänyt kriittistä ajatteluani ja kykyä pyöritellä erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. Minun on kuitenkin pakko myöntää, että opintovuoden aikana ehti myös tulla ikävä civil law -järjestelmää, ja töihin paluun jälkeen olikin hauskaa avata taas tuttu Finlex ja lainvalmisteluaineisto.

Tärkeimpänä vinkkinä suosittelisin alumniverkoston ja muiden suomalaisten LL.M.-opiskelijoiden kokemusten hyödyntämistä. Sain itse valtavasti tukea ja korvaamatonta apua useilta ihmisiltä opiskeluprojektiin valmistautuessa ja sen aikana. Jos tiedät jo opiskellessasi haluavasi joskus tehdä LL.M.:n, kannattaa panostaa hyviin arvosanoihin ja muuhun harrastuneisuuteen. Lisäksi kannattaa säästää rahaa ja valmistautua panostamaan myös apurahahakemuksiin.

Tutkintoa suorittaessa kannattaa varata aikaa myös ihmisiin tutustumiseen – substanssiopinnot ovat vain yksi osa kokemusta. Suosittelen pohtimaan jo opintoja aloittaessa, haluaako tehdä paikallisen Bar Examin, sillä se rajoittaa kurssivalikoimaa hieman.

Olen todella iloinen, että pääsin itse toteuttamaan LL.M.-unelmani Kaliforniassa, ja suosittelen opintoja todella lämpimästi kaikille niitä harkitseville.

Henkkarit

Syntymävuosi: 1990
Tutkinnot: OTM, LL.M.
Yliopisto ja valmistumisvuosi: Stanford Law School, 2022 (LL.M.); Helsingin yliopisto, 2017 (OTM).
Lempioikeudenala: Immateriaalioikeus.
Opiskelen seuraavaksi: New York Bar Examia varten.

Suosittelen Stanfordissa
Nähtävyys: Hoover Institutionin kirjasto ja museo, ja Hoover Towerin maisematasanne. Poliittisesta suuntautuneisuudesta riippumatta kiinnostava näkökulma amerikkalaiseen kulttuuriin.
Ravintola: Jimmy V’s Sports Cafe. Legendaarinen kampusravintola, joka on erityisesti yliopistourheilijoiden ja Business Schoolin power breakfast -aamiaistajien suosiossa.
Pakkaamaan mukaan: Urheiluvaatteita ja paljon kerroksia. Kampuksella on käytännössä aavikon sää – päivisin kuiva ja kuuma ja öisin kylmä.

Kirjoittaja Juristikirjeen toimitus

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää