Raportti kokoaa yhteen de­mo­kra­tiaoh­jel­man tuloksia

02.05.2023 10:45

Kansallisen demokratiaohjelman 2025 tulokset korostavat, että demokratian tilasta ja kehityssuunnista on tärkeä saada ajantasaista tietoa päätöksenteon tueksi. Ohjelmassa tunnistettujen indikaattoreiden avulla voidaan jatkossa kehittää demokratiapolitiikkaa entistä tietoperusteisemmin ja pitkäjänteisemmin. Tuoreessa seurantaraportissa tarkastellaan ohjelmassa asetettujen tavoitteiden toteutumista ja ohjelman toimenpiteiden vaikutuksia suomalaisen demokratian tilaan ja demokratiakehitykseen.

- Toimiva demokratia edellyttää aktiivista kansalaisyhteiskuntaa ja järjestötoiminta kasvattaa uusia vastuunkantajia. Demokratiatyössä tulokset syntyvät hitaasti ja ovat harvoin kovin konkreettisia, mutta meidän on silti osattava ja uskallettava mitata työn vaikuttavuutta, sanoo oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen, joka toimi demokratiaohjelman valmistelua ja koordinointia ohjanneen poikkihallinnollisen työryhmän puheenjohtajana.

Demokratiaohjelman kokonaisvaikutukset näkyvät vasta vuosien viiveellä, kun uudistetut lait ovat tulleet voimaan ja uudet toimintatavat on otettu käyttöön. Demokratian kehitykseen vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten yleinen poliittinen ilmapiiri, maailmanpoliittinen tilanne sekä Suomen talouden ja keskusteluilmapiirin kehitys. 

Demokratiaohjelmatyön aikana on tunnistettu kansallisia ja kansainvälisiä indikaattoreita, joiden kautta voidaan tarkastella muun muassa suomalaisen demokratian tilaa kansainvälisesti vertailtuna, äänestysaktiivisuutta ja vapaaehtoistoimintaan osallistumista. Indikaattorien esittämien tunnuslukujen avulla ei ole mahdollista osoittaa yksittäisten toimenpiteiden suoria vaikutuksia kehitystrendeihin. Ne auttavat kuitenkin tunnistamaan ja seuraamaan demokratian pitkän aikavälin kehitystä ja muutoksia sekä niitä katvealueita ja kehittämiskohteita, joihin kansallisen demokratiapolitiikan toimenpiteitä tulisi jatkossa kohdentaa.

Demokratian huippumaa tarvitsee hallituskaudet ylittävää de­mo­kra­tia­po­li­tiik­kaa

Kansallisen demokratiaohjelman 2025 tavoitteena on ollut kehittää suomalaista demokratiapolitiikkaa pitkäjänteisesti. Ohjelman läpileikkaavia teemoja ovat olleet osallisuus ja uudenlainen vuorovaikutus. Ohjelma on koostunut lukuisista lainvalmistelu- ja kehittämishankkeista sekä viestintätoimista liittyen muun muassa edustukselliseen demokratiaan, suoraan ja osallistuvaan demokratiaan, hallinnon avoimuuteen, kansalaisyhteiskuntaan sekä demokratia- ja ihmisoikeuskasvatukseen ja nuorten osallisuuteen. 

Valtioneuvosto hyväksyi marraskuussa 2022 demokratiaohjelmassa tehdyn työn pohjalta laaditun periaatepäätöksen suomalaisesta demokratiapolitiikasta 2020-luvulla. Periaatepäätöksessä tavoitteeksi asetettiin, että Suomi kuuluu jatkossakin maailman demokraattisimpien maiden joukkoon. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää pitkäjänteistä, yli hallituskausien ulottuvaa demokratiapolitiikkaa ja hallinnonalojen rajat ylittävää yhteistyötä.

Lähde ja lisätietoja: oikeusministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää