Selvitys: Päihde-, mielenterveys- ja asumisen palveluilla ja riittävällä so­si­aa­li­tur­val­la voidaan ehkäistä tarvetta selviytyä vas­tik­keel­li­sel­la seksillä

02.06.2023 07:22

Yhteiskunnalliset ja rakenteelliset tekijät kuten köyhyys, asunnottomuus ja päihteidenkäyttö korostuvat asiantuntijahaastatteluihin perustuvassa selvityksessä vastikkeellisesta seksistä ja sen käytöstä selviytymiskeinona. 

Selvitystä varten haastateltujen asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi päihde-, mielenterveys- ja asumisen palveluilla ja riittävällä sosiaaliturvalla voidaan ehkäistä tarvetta selviytyä vastikkeellisella seksillä. Haastateltavat korostivat myös varhaisen tuen ja ennaltaehkäisyn merkitystä, sillä haavoittuvuuksien taustalla saattoi olla esimerkiksi lapsiperheköyhyyttä tai lapsuudessa koettua väkivaltaa. 

Sosiaali- ja terveysministeriön tilaaman selvityksen tavoitteena on ollut lisätä ymmärrystä vastikkeellisesta seksistä haavoittuvassa ryhmässä olevien keskuudessa. Vastikkeellinen seksi on asiantuntijahaastattelujen perusteella ilmiönä vaikeasti tunnistettava ja liittyy yksilöiden ihmisoikeusien toteutumiseen. 

Väkivallan eri muodot läsnä

Selvityksen perusteella vastikkeelliseen seksiin liittyy moninaisia väkivallan ilmiöitä. Väkivalta voi liittyä vallankäyttöön sosiaalisissa suhteissa, kuten henkiseen väkivaltaan: manipulointiin, kiristykseen ja syyllistämiseen, kuin myös fyysiseen väkivaltaan. Lisäksi ilmiöön liittyy digitaalisen väkivallan piirteitä, jossa esimerkiksi sosiaalisen median kautta lähetetään uhkaavia viestejä tai julkaistaan kuvamateriaalia.

Matalan kynnyksen palveluille tunnistetaan tarvetta

Toimenpidesuosituksissa korostetaan muun muassa riittäviä taloudellisia ja asumisen mahdollisuuksia sekä mielenterveys- ja päihdepalveluihin pääsemistä matalalla kynnyksellä. Myös turvakotipalveluiden pitäisi olla mahdollisia päihtyneille henkilöille. Lisäksi korostetaan lasten ja nuorten aseman vahvistamista sekä lastensuojelulaitoksista luvatta poistuneiden lasten tilanteen erityisyyden tunnistamista. Myös ihmiskaupan tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen liittyviä työmenetelmiä olisi edelleen kehitettävä. 

Selvityksessä nousi esiin myös naisten asema yhteiskunnan marginaaleissa. Esimerkiksi päihteidenkäyttö ja asunnottomuus voivat lisätä seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön riskiä sekä vastikkeellisen seksin muodostumista selviytymiskeinoksi. Toimenpidesuositusten mukaan sukupuolen merkitys ja sukupuolistuneen vallan dynamiikka on tärkeää tiedostaa palveluissa.

Lähde: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää