Selvitys: Tutkimus- ja ke­hit­tä­mis­toi­min­nan hallinnollista taakkaa kevennettävä

17.08.2023 14:02

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoittamisen ja raportoinnin hallinnollista taakkaa olisi mahdollista keventää yhdistämällä hallinnon menettelytapoja, selviää valtiovarainministeriön tuoreesta raportista.

Valtionavustustoiminnan kehittämishankkeessa on kartoitettu tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitukseen liittyviä käytäntöjä. Tutkimusorganisaatioille myönnetään valtionavustusta ja yhteisrahoitteisen toiminnan rahoitusta vuosittain arviolta 0,6 miljardia euroa. Hankkeen yhteydessä toimiva tutkimusjaosto ehdottaa rahoituksen hakemiseen ja raportointiin liittyvän hallinnollisen taakan keventämistä yhtenäistämällä hallinnon menettelytapoja. 

Tutkimusjaoston kehittämisehdotusten toimeenpano tukee omalta osaltaan pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitetta nostaa Suomen tutkimus- ja kehittämismenot (T&K) neljään prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä. 

Tut­ki­mus­ra­hoi­tuk­seen liittyviä käsitteitä ja menettelytapoja on selkeytettävä

Tutkimusrahoitusta myönnetään perusrahoituksen lisäksi harkinnanvaraisina valtionavustuksina ja yhteisrahoitteisen toiminnan rahoituksena. Joissain tapauksissa tutkimusta hankitaan vastikkeellisesti tiettyyn kohdennettuun tarkoitukseen. Eri rahoitusmuotojen käsitteet ja niitä koskevat menettelytavat eivät ole kaikilta osin vastanneet toisiaan. Kehittämistarpeita kohdistuu myös EU-rakennerahastoihin sekä tutkimusrahoitusta koskevaa osaamiseen. Epäselvistä menettelytavoista ja ohjeistuksista aiheutuu kohtuutonta taakkaa rahoituksen hakijoille ja saajille. 

Koko­nais­kus­tan­nus­mal­liin luo edellytykset ta­lous­ra­por­toin­nin au­to­ma­ti­soin­nil­le

Kokonaiskustannusmallilla tarkoitetaan rahoitusmallia, jossa rahoitusta haetaan ja myönnetään toteutettavan hankkeen aiheuttamiin kokonaiskustannuksiin rahoituksen saajan kustannuslaskennan käytäntöjen mukaisesti. Malliin siirtymistä on ehdotettu jo pitkään. Se on jo käytössä Innovaatiorahoituskeskus Business Finlandissa ja Suomen Akatemiassa, jotka ovat merkittäviä tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoittajia. 

Kokonaiskustannusmalli yhdenmukaistaa rahoitukseen liittyviä käytäntöjä ja vähentää erilaisiin rahoitusmalleihin liittyviä vaatimuksia. Kokonaiskustannusmalliin siirtyminen on myös edellytys talousraportoinnin automatisoinnille, joka edistää rahoittajien ja hakijoiden ja saajien tuottavuutta pitkällä aikavälillä.  

Tutkimus- ja ke­hit­tä­mis­toi­min­nan sääntelytarpeet on huomioitava val­tio­na­vus­tus­la­kia uudistettaessa

Tutkimusjaoston raportin mukaan julkisen tutkimustoiminnan avustaminen perustuu pitkälti valtionavustuslakiin ja viranomaiskohtaisiin rahoituksen käytön rajoituksiin ja ehtoihin. EU:n valtiontukisäännöt vaikuttavat tutkimusorganisaatioille myönnettävien valtionavustusten valmisteluun ja myöntämiseen. Valtiontukisäännöksiä huomioivaa ja kaikille rahoittajille yhteistä julkiseen tutkimukseen liittyvää kansallista sääntelyä ei ole. Valtiovarainministeriössä pohditaan parhaillaan valtionavustuslain muutostarpeita. Nyt olisi ajankohtaista arvioida, miten tutkimusrahoituksen myöntämiseen liittyvistä menettelyistä tulisi säätää. Lisäksi tutkimus- ja teknologiainfrastruktuurien rahoittamista koskevat EU-säädökset tulisi huomioida valtionavustuslakia uudistettaessa.

Lähde ja lisätietoja: valtiovarainministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää