Sosiaali- ja ter­veys­va­lio­kun­ta pitää vam­mais­pal­ve­lu­lain voimaantulon lykkäämistä perusteltuna

20.09.2023 16:11

​Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö hallituksen esityksestä uuden vammaispalvelulain voimaantulon lykkäämisestä on valmistunut. Keväällä 2023 säädettyjen lakien piti alun perin tulla voimaan 1.10.2023, mutta esityksen mukaan niiden voimaantuloa lykättäisiin vuoden 2025 alkuun. Valiokunta esittää mietinnössään, että eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen. Mietintöön sisältyy kolme vastalausetta.

Hallitus perustelee voimaantulon siirtämistä sillä, että näin pystytään tarkentamaan lain soveltamisalaa ja arvioimaan paremmin lakiuudistuksen vaikutuksia perus- ja ihmisoikeuksiin sekä hyvinvointialueiden talouteen.

Asian ensimmäinen täysistuntokäsittely on 21.9.2023. Lykkäämistä koskevien lakien on tarkoitus tulla voimaan ennen lakien alkuperäistä voimaantulopäivää (1.10.2023).

Erityistä huomiota lasten ja nuorten palveluihin

Eduskunta pyysi lausuntoa lakien voimaantulon lykkäämisestä myös perustuslakivaliokunnalta. Perustuslakivaliokunta edellytti lausunnossaan, että sosiaali- ja terveysvaliokunta selvittää, voisivatko lasten oikeuksiin liittyvät lainkohdat tulla voimaan jo ennen vuoden 2025 alkua. Myös osa sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuulemista asiantuntijoista piti voimaantulon siirtoa ongelmallisena erityisesti lasten oikeuksien toteutumisen kannalta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan saaman selvityksen mukaan vammaispalveluja koskevan lainsäädännön uudistaminen on kokonaisuus. Asian käsittelyaikataulun vuoksi valiokunta ei voinut selvittää laajemmin lapsia koskevien lainkohtien voimaantulon aikaistamista.

Lasten ja nuorten vammaispalvelut järjestetään siis vuoden 2024 loppuun saakka nykyisen lainsäädännön mukaisesti. Voimaantulon lykkäämisen kielteisiä vaikutuksia lieventää syksyllä 2023 käynnistettävä määräaikainen ohjelma, jossa panostetaan lasten ja nuorten neuropsykologisten häiriöiden kuntoutukseen Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen kautta. Valiokunta pitää ohjelman pikaista käynnistämistä välttämättömänä.

Valiokunta toteaa kuitenkin, että lain voimaantulon lykkääminen 15 kuukaudella vaikuttaa ajallisesti lapsiin ja nuoriin enemmän kuin aikuisiin. Valiokunta edellyttääkin, että sosiaali- ja terveysministeriö selvittää, voisivatko uuden vammaispalvelulain lapsia koskevat säädökset tulla voimaan jo ennen vuoden 2025 alkua.

Valiokunta painottaa hyvää lain­sää­dän­tö­ta­paa ja kiirehtii jatkotoimia

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kiinnittää mietinnössään vakavaa huomiota hyvään lainsäädäntötapaan, jota myös perustuslakivaliokunta lausunnossaan painotti. Hallituksen esitys vammaispalvelulain voimaantulon siirtämisestä on annettu noin kuukautta ennen kuin lain on ollut tarkoitus tulla voimaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kiirehtii vammaispalvelulain soveltamisalaa koskevan hallituksen esityksen antamista eduskunnalle, jotta eduskuntakäsittelyyn ja lain toimeenpanoon valmistautumiseen jäisi riittävästi aikaa. Valiokunta edellyttää myös, että hallituksen esityksen valmistelussa huolehditaan riittävästä vaikutusten arvioinnista ja kiinnitetään huomiota vammaisten henkilöiden keskinäiseen yhdenvertaisuuteen palvelujen saatavuudessa.

Valiokunta ehdottaa kolmea lausumaa:

  • Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto ryhtyy toimenpiteisiin vammaispalvelulain soveltamisalan, lain ensisijaisuuden ja lain yksittäisten säännösten tarkkuuden kehittämiseksi siten, että kaikki vammaiset pääsevät tosiasiallisesti heille kuuluviin palveluihin.
  • Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto varmistaa haavoittuvassa asemassa olevien lasten, kuten autismi- ja neurokirjoon kuuluvien lasten, palvelut.
  • Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto varmistaa hyvinvointialueille riittävät resurssit vammaisten ihmisten tarpeenmukaisten palvelujen turvaamiseksi.

Lähde: eduskunnan tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää