STM vahvisti sosiaali- ja ter­vey­den­huol­lon val­ta­kun­nal­lis­ten tie­to­jär­jes­tel­mä­pal­ve­lu­jen käyttömaksut

04.10.2023 08:22

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut sähköiseen lääkemääräykseen ja potilastiedon arkistoon liittyvät käyttömaksut vuosille 2024–2025. Maksuilla katetaan Digi- ja väestötietoviraston tuottamat varmennepalvelut sekä ylläpitokustannukset, joita Kelalle tulee Kanta-palvelujen hoitamisesta.

Kanta-palveluihin sisältyvät sähköisen lääkemääräyksen palvelut, potilastietojen ja sosiaalihuollon asiakastietojen valtakunnallinen asiakastietovaranto, kansalaisen käyttöliittymä Omakanta sekä tiedonhallintapalvelu ja tahdonilmaisupalvelu.

Apteekeilta perittävä käyttömaksu on 0,053 euroa jokaisesta apteekin ja sen sivuapteekkien toimittamasta sähköisestä lääkemääräyksestä. Hyvinvointialueilta ja Helsingin kaupungilta perittävä maksu on 2,965 euroa vuodessa jokaisesta hyvinvointialueeseen kuuluvan kunnan tai Helsingin kaupungin asukkaasta sisältäen sosiaalihuollon asiakastietovarannon käytöstä perittävän maksun vuodelta 2025. 

Valtion terveydenhuollon toimintayksiköiltä maksu on 2,715 euroa jokaista asiakasta kohden vuodessa. Yksityisiltä terveydenhuollon palvelunantajilta perittävä maksu on 0,482 euroa jokaisesta yksityisen terveydenhuollon palvelunantajan laatimasta sähköisestä lääkemääräyksestä. Vuosittain perittävä maksu on kuitenkin vähintään 90 euroa. Vähimmäismaksu koskee myös niitä yksityisen terveydenhuollon palvelunantajia, jotka eivät kirjoita lääkemääräyksiä lainkaan.

Kansaneläkelaitos maksaa 50 000 euroa vuodessa lääkekorvaustietojen käytöstä.

Lääkärit ja hammaslääkärit voivat edelleen tehdä lääkemääräyksiä Kelain-palvelussa ilman käyttömaksuja silloin, kun palvelua ei käytetä ansaintatarkoituksessa.

Maksuilla katetaan käyt­tö­kus­tan­nuk­set

Kela ja Digi- ja väestövirasto arvioivat etukäteen tietojärjestelmäpalvelujen kustannukset. Käyttömaksut perustuvat tähän arvioon. 

Vuosina 2024–2025 Kanta-palvelujen ylläpidon kustannukset kasvavat, koska sekä palveluja että niiden käyttäjiä on aiempaa enemmän. Tähän vaikuttavat mm. potilastiedon asiakastietovarannon ja kuva-aineistojen tietovarannon palvelujen yhä laajempi käyttö sekä julkisen sosiaalihuollon liittyminen sosiaalihuollon asiakastiedon asiakastietovarannon käyttäjäksi. Potilastietoja myös haetaan muista rekistereistä aiempaa enemmän. Myös mahdollisuudet asioida Omakanta-palvelussa toisen henkilön puolesta laajenevat.

Vuosien 2024–2025 valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen tuottamisesta ja ylläpidosta aiheutuvat kustannukset ovat yhteensä 57,14 miljoonaa euroa. Tästä Kelan osuus on 51,40 miljoonaa euroa, johon lisätään aiemmin myönnetyn maksuvalmiutta turvaavan puskurin takaisinmaksua 1,34 miljoonaa euroa. Digi- ja väestötietoviraston osuus kokonaisuudesta on 4,40 miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus terveydenhuollon valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen käyttömaksuista 961/2023.

Lähde: sosiaali- ja terveysministeriön tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää