Suo­ma­lai­se­dus­ta­jat patistavat kaikkia Euroopan maita kitkemään lä­hi­suh­de­vä­ki­val­taa

27.01.2023 07:44

​Kansanedustajat Tarja Filatov (sd.) ja Hilkka Kemppi (kesk.) Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnasta kannustavat eurooppalaisia valtioita liittymään lähisuhdeväkivallan vastaiseen niin sanottuun Istanbulin sopimukseen. Filatov ja Kemppi puhuivat aiheesta Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa Ranskan Strasbourgissa.

Kansanedustaja Tarja Filatov kertoi eurooppalaisista kansanedustajista koostuvalle yleisölleen, että Suomi on sopimuksen ratifioinnin jälkeen muun muassa lisännyt turvakotipaikkoja, perustanut tukikeskuksen seksuaalisen väkivallan uhreille ja avannut auttavan puhelimen perheväkivallan uhreille. 

Kansanedustaja Hilkka Kemppi toi esiin, että Istanbulin sopimuksen myötä turvakoteihin pääsivät myös lähisuhdeväkivaltaa pakenevat lapsettomat naiset. Aiemmin Suomessa turvakotien rahoitus tuli kuntien lastensuojelun budjeteista, ja jotkut kunnat epäröivät käyttää lastensuojeluun varattuja rahoja lapsettomien naisten auttamiseen.

”Se oli tärkeä muutos, koska tukea ja suojelua tarvitsevat myös esimerkiksi iäkkäämmät naiset”, kansanedustaja Kemppi painotti.

”Sukupuoleen perustuvan väkivallan ehkäiseminen on erittäin kannattavaa myös kansantalouden näkökulmasta. Suomessa naisten kokeman fyysisen perheväkivallan suorat lisäkustannukset terveydenhuollolle ovat 150 miljoonaa euroa vuodessa. Se osoittaa, että meidän on investoitava väkivallan ehkäisemiseen ja lopettamiseen”, kansanedustaja Filatov totesi samalla korostaen, että väkivallan kustannuksista puhuminen ei tarkoita uhrien kärsimyksen aliarvioimista.

”Väkivallan kokeminen on fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti traumatisoivaa sekä uhrille että hänen lähipiirilleen”, Filatov muistutti.

Istanbulin sopimus pelastaa ihmishenkiä

Kemppi harmitteli puheessaan, että muutamat Euroopan neuvoston jäsenmaat ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä Istanbulin sopimuksesta. 

”Turvakotien tavoin myös Istanbulin sopimus pelastaa ihmishenkiä”, Kemppi painotti.

Hän kertoi, että Suomessa on parannettu seksuaalirikosten uhrien asemaa Istanbulin sopimuksen hengen mukaisesti siten, että raiskaus määritellään sukupuoliyhteydessä olemiseksi sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti.

”Raiskauksen määritteleminen suostumusperusteiseksi pitäisi olla käytäntönä kaikissa Euroopan maissa. Euroopan komissio on äskettäin esittänyt direktiiviä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Olen huolissani huhuista, joiden mukaan jotkut maat haluaisivat poistaa direktiivistä raiskauksen. Raiskauksen rangaistavuus on mielestäni kuitenkin yksi direktiivin päätavoitteista, ja myös Istanbulin sopimuksen mukainen”, Kemppi päätti. 

Euroopan vanhin ja laajin poliittinen- ja ih­mi­soi­keus­jär­jes­tö

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Yleiskokoukseen kuuluu varajäsenet mukaan lukien yli 700 kansanedustajaa Euroopan neuvoston 46 jäsenmaasta. Yleiskokous on koolla Ranskan Strasbourgissa 23.–27.1.2023.

Lähde: eduskunnan tiedote.

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää