Ari Engblom

Tekoäly voi parantaa työn mer­ki­tyk­sel­li­syyt­tä

27.09.2023 11:53

TEKOÄLY | Juridisen prosessin tehostuminen ja automatisoituminen vapauttaa aikaa sille tärkeimmälle eli asiakkaan kohtaamiselle, uskoo KPMG:n lakipalveluiden johtaja Ari Engblom.

Milloin käytit tekoälyä ensimmäisen kerran työssäsi?

Olen käyttänyt ChatGPT:n ilmaista versiota ja sen jälkeen maksullista versiota työssäni ensimmäisen kerran tänä vuonna. Käyttäminen on vielä enemmänkin tutustumista ja harjoittelua siinä mielessä, ettei dataa liikutella ihan miten tahansa ja riskit ymmärretään. Tekoäly on tuonut konsulttimaailmaan tiettyä varovaisuutta.

Olen kielitieteestä kiinnostunut, joten tällainen generatiivinen ja laajoihin kielimalleihin perustuva AI on ollut uteliaisuuteni kohde jo pitkän aikaa. Yllätyin siitä, kuinka laadukasta materiaalia tekoälyltä saa, jos kysyn siltä vaikkapa KPMG:n lakipalveluiden kilpailuasemasta tai pyydän laatimaan meille strategian. Vastaukset ovat tarkkoja ja niitä voi käyttää itsereflektion apuna samoin kuin markkinointiviestinnän sparrauksessa.

Mitä odotat uudelta neljänneltä versiolta?

Tietysti tarkan ja ajantasaisen analyysin saaminen on hieno asia. Odotan myös sitä, että pystymme hyödyntämään yhä tehokkaammin talon sisäistä dataa, jota arkistoihimme on kertynyt vuosikymmenten aikana erilaisista juridisista tapauksista, ennakkopäätöksistä ja analyyseista. Tällä hetkellä materiaali on vielä jonkin verran jäsentymätöntä. Maailma tulee muuttumaan nopeasti, kun kaikki tuo tieto on käytettävissä välittömästi eikä sen hakemiseen kulu työtunteja.

Miksi jotkut juristit vierastavat tekoälyä?

Juristit ovat myötäsyntyisesti aika konservatiivisia, ja muutos vaatii ulkoapäin tulevan pakon. Korona-aika on tästä hyvä esimerkki. Vaikka etätyön mahdollistavaa teknologiaa on ollut jo kauan saatavilla, todellinen suuri muutos juristin työssä tapahtui pandemian aikana. Silloin otettiin käyttöön yrityskauppadokumenttien sähköinen allekirjoitus ja muut vastaavat. Samoin tekoäly tulee muuttamaan toimintaa työarjessa ja sen haltuun ottaminen vaatii aktiivista uteliaisuutta. Siinä voi ehkä auttaa sen ymmärtäminen, että tekoäly tehostaa toimintaa ja ansaitsemismahdollisuuksia.

Millaisena näet lä­hi­tu­le­vai­suu­den mahdollisuudet – ja uhkat?

Globaalisti ajateltuna tekoäly tulee muuttamaan valkokaulustyöntekijöiden todellisuuden isosti. Suuren osan siitä, mitä me olemme tähän asti tehneet, tulee tekoäly korvaamaan. Ehkä se on hyvä asia, jos osaavasta työvoimasta on tulevaisuudessa yhä suurempi pula.

Juridiikan puolella näen, että vain yhtä oikeudenalaa koskevat ja sisäisesti koherentit asiat siirtyvät automatisoinnin piiriin ja tekoälyn hyöty tulee näkymään nopeasti. Mutta kun pitää yhdistellä vaikka kirjanpito-oikeutta, verotusta, yhtiöoikeutta ja rahoitusta, siihen tarvitaan edelleen ihmisiä ja ammattilaisia. Sellaista kyvykkyyttä, monialaista osaamista, viestintätaitoja ja sosiaalista lahjakkuutta mekin jatkuvasti haemme.

Millaisia tekoälyyn liittyviä odotuksia sinulla on?

Uskon, että tekoäly tulee parhaimmillaan lisäämään työn merkityksellisyyttä, joka arjessa saattaa karata vähän liiankin kauas. Kun juridisen prosessin tukitoimet helpottuvat tekoälyn avulla, meillä ihmisillä on enemmän aikaa kohdata asiakas.

Henkkarit

Syntymävuosi: 1969
Perhe: 3 aikuista lasta, Anna, Sofia ja Pauli, avopuoliso Eeva ja hänen kaksi lastaan
Tutkinnot ja arvonimet: OTM, KTM
Lempioikeudenala: Yritysverotus (lempipykälä EVL 54.2 §) : )
Jos ei olisi juristi, olisi: Kieli- tai kasvitieteilijä.
Motto: Tee jotain, josta yllätyn.

Suosittelen
Kirja: Andy Weir, Yksin Marsissa
Laulu: Eppu Normaali, Elämän tarkoitus
Podcast: Utelias mieli – Helsingin yliopisto
Urheilulaji: Kuntosalilla käyminen
Kuvataiteen teos: Edelfeltin maalauspari ristiäis- ja ruumissaatto

Kirjoittaja Juristikirjeen toimitus

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää