Teemu Ropponen
Teemu Ropponen

Tiedon tarkoitus on voimaannuttaa

22.06.2022 16:27

MyData-ajattelun ytimessä on tiedon käyttäminen ihmisen, yhteiskunnan ja liiketoiminnan kannalta kiinnostavalla tavalla, sanoo MyData Global ry:n toimitusjohtaja Teemu Ropponen. Näitä mahdollisuuksia käsitellään MyData-konferenssissa Helsingin Wanhassa Satamassa 21.–22.6.

Kun dataa käytetään ihmisen omilla ehdoilla ja oikein, sen vaikutus on hyvin merkittävä. Tietosuoja eli henkilötietojen suojaaminen on tärkeä asia, mutta sen lisäksi olisi ymmärrettävä entistä paremmin mahdollisuudet, joita henkilökohtaisen datan helppo saatavuus ja monipuolisempi käyttö tarjoaisivat. Datan käyttö voi olla voimaannuttavaa ihmisen, yhteiskunnan ja liiketoiminnan kannalta. On innostavaa ajatella, että mitä tahansa tietovarannoissa olevaa dataa voidaan käyttää hyödyllisillä ja innovatiivisilla tavoilla uudestaan.

Juuri tämän ymmärryksen lisääminen ja omadataan yhdistyvien liiketoimintamahdollisuuksien kehittäminen on MyDatan toiminnan ydintä. Se on myös tulevan MyData-konferenssin keskeinen teema: ihmisillä pitää olla paremmat mahdollisuudet hallita itseään koskevaa tietoa. Konferenssissa paneudutaan myös moniin tietosuojaan ja EU-lainsäädäntöön liittyviin uudistuksiin, joita on jo tullut tai tulossa. Uskon näiden asioiden kiinnostavan erityisesti juristeja. EU:ssa halutaan kehittää ihmislähtöistä digitalisaatiota, ja lainsäädännöllä on siinä merkittävä rooli. Kaikkea valtaa ei pidä antaa teknologiajäteille.

MyDatassa yhdistyy poikkitieteellinen osaaminen, ja tarkoitus on yhdistää mahdollisimman tehokkaalla tavalla bisnes, laki, teknologia ja yhteiskunta. Asioiden tarkastelu eri perspektiiveistä on yhteiskunnallisessa murroksessa erittäin olennaista. Se on MyDatan pihvi: juristien lisäksi mukana on muun muassa teknologiaihmisiä, liiketoiminta-innovaattoreita sekä yhteiskuntatieteilijöitä.

Olen itsekin hyvin poikkitieteellinen ja tykkään työskennellä erilaisilla rajapinnoilla erilaisten ihmisten kanssa. En ole juristi, vaan diplomi-insinööri. 2000-luvun alussa IT-kuplan puhjettua päädyin startup-uralle, ja yrityksemme teki kännykkäsoftaa. Yrityksen myymisen jälkeen tein opinnot myöhässä loppuun. Sen myötä siirryin yksityiseltä sektorilta korkeakoulun kautta oikeusministeriöön, julkishallintoon ja lopulta järjestöpuolelle. Nyt olen tehnyt järjestötöitä jo kymmenen vuotta. Pidin työstäni oikeusministeriössä, jossa olin diplomi-insinööri juristien ja yhteiskuntatieteilijöiden seassa. Arvostan sitä syvää asiantuntemusta, jota minulla ei ole.

Monimutkaisista asioista pitää puhua ymmärrettävällä ja yksinkertaisella tavalla. Uskon, että monipuolinen työkokemukseni on auttanut minua tässä, vaikka kyse onkin elämänmittaisesta oppimisesta. Pyrin keskustelemaan ja tulkkaamaan asioita eri maailmankatsomuksista ja koulutustaustoista tuleville ihmisille, ja yritän olla empaattinen eri näkökulmia kohtaan.

Monesti esimerkiksi insinöörit ja juristit alkavat puhua omaa jargonia. Yleensä kyse on siitä, että asiantuntija on niin syvällä omassa maailmassaan ja innostunut siitä, etteivät kuulijat välttämättä ymmärrä mitään käsitteistä tai yksityiskohdista. On tärkeää ottaa huomioon kuulijan tausta ja osaamisen taso. Se ei tarkoita, että pitäisi puhua ympäripyöreyksiä ja latteuksia.

Datan voimaannuttava vaikutus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että omat koulutus- ja työelämätiedot, ajokortti, hygieniapassi, suoritetut kurssit, armeijatiedot ynnä muut olisivat MyData-periaatteen mukaan helposti ja yksinkertaisesti saatavilla. Nyt kaikki tieto on yleensä hajallaan eri rekistereissä ja niihin käsiksi pääseminen vie aikaa. Helpommin saatavilla olevan tiedon avulla itsestään voisi luoda digitaalisen profiilin, joka nopeuttaisi esimerkiksi töiden hakemista. Se lyhentäisi rekrytointiprosesseja ja olisi merkittävä säästö työnantajalle, yhteiskunnalle, ja itse asiassa myös työntekijälle.

Hyvä esimerkki osaamisdatan hyödyttämisestä on rakennusalalla. Rakennustyöntekijöiden vahvinta osaamisaluetta ei yleensä ole hyvännäköisen CV:n tekeminen. Mutta jos todistukset ja sertifikaatit löytyisivät helposti rekistereistä, ne voisi itse koota ja antaa myös luvan niiden käyttöön. Datan helppo saatavuus auttaisi merkittävästi myös elämän käännekohdissa eli esimerkiksi silloin, kun valmistaudutaan läheisen kuolemaan. Siihen liittyy paljon juridisia prosesseja, joita digitaalisilla palveluilla voisi tehostaa – erityisesti nyt, kun työntekijöistä on pulaa.

Juristeja tarvitaan luomaan hyviä liiketoimintamahdollisuuksia, joten heitä saisi olla enemmän myös MyData-kehittelyssä. Kysymys ei ole ainoastaan riskien hallinnasta ja sopimusten hiomisesta, vaan liiketoiminnan suunnittelusta ihan alkumetreiltä asti. Tarvitaan mahdollistavaa asennetta ja ratkaisuvaihtoehtojen miettimistä, ei vain sen toteamista mikä toimii ja mikä ei.

Halusimme toteuttaa konferenssin ilman muuta livenä, koska se on vuorovaikutuksen ja verkostoitumisen kannalta välttämätöntä. Kohtaamiset ovat niitä tilanteita, joissa liiketoimintamahdollisuuksia luodaan. Tavoitteena onkin, että ihmiset tapaavat, viihtyvät ja kokevat jotain uutta.

Henkkarit

Syntymävuosi: 1974
Perhe: avovaimo ja kaksi mahtavaa maatiaiskissaa
Tutkinnot ja arvonimet: DI
Yliopisto ja valmistumisvuosi: Aalto-yliopisto, 2010 (16 vuotta siinä meni)
Lempioikeudenala: Jaa-a. En ole juristi, mutta informaatio-oikeus lienee relevantein.
Guru: Sen verran punk-taustaa, että guruja en pidä. Hans Roslingia pääsin seuraamaan käytännössä läheltä Liberiassa Ebola-kriisin aikana. Fiksu ja hieno ihminen, jos nyt ristiriitainen kuten me kaikki.
Jos ei olisi DI, olisi: yhteiskuntatieteilijä tai opettaja
Motto: It's all about the people. Without people you're nothing.

Suosittelen
Kirja: Ta-Nehisi Coatesin Vesitanssija oli vaikuttava. Tavoitteena on lukea tänä vuonna enemmän fiktiota.
Laulu: juuri tänään The Clash: ”Know your rights".
Laji: Pelaan jalkapalloa ja futsalia harrastetasolla hullun lailla, ja se on hyvinvoinnin ydin.
Kuvataiteen teos: Pidän modernista ja kantaaottavasta taiteesta. Kävin vasta viime vuonna ensimmäistä kertaa Mäntän kuvataideviikoilla, ja pidin kovasti niin Banksyn töistä kuin Pekilon museostakin.

MyData Global ry

Toimiala: kansainvälinen järjestö
Perustettu: 2018
Henkilöstöä: 4

Tilaa uutiskirje

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Kirjoittaja Juha Riihimäki

Juristikirje

Juristikirje tarjoaa joka toinen keskiviikko asiantuntijahaastatteluja sekä juttuja juridiikan ilmiöistä ja ihmisistä. Juristikirje tuntee suomalaisen juristin!

Aiheeseen liittyvää