Ukrainalaisten tilapäinen suojelu EU-alueella jatkuu

02.10.2023 08:36

Euroopan unionin sisäministerit ovat päättäneet jatkaa Ukrainasta paenneiden tilapäistä suojelua EU-alueella. Aiemman päätöksen mukaisesti EU-maat olivat velvoitettuja antamaan tilapäistä suojelua Ukrainan pakolaisille 4.3.2024 saakka. Uuden päätöksen mukaisesti suojelua jatketaan vuoteen 2025 asti.

Venäjän aloitettua suurhyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022 ovat miljoonat ukrainalaiset paenneet maasta EU-alueelle. Välittömästi hyökkäyksen alettua Euroopan unionin oikeus- ja sisäasioiden neuvosto päätti 4.3.2022, että EU-maat antavat tilapäistä suojelua Ukrainasta pakeneville. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun neuvosto sovelsi tilapäisen suojelun direktiiviä. 

Tilapäisen suojelun tarkoituksena on taata näille henkilöille yhtenäinen asema ja oikeudet kaikissa Euroopan unionin jäsenmaissa. Lisäksi tilapäisen suojelun mekanismilla ehkäistään tarvetta hakea välittömästi kansainvälistä suojelua, mikä helpottaa jäsenmaiden turvapaikkajärjestelmään kohdistuvaa painetta. 

Neuvoston päätöksen mukaisesti tilapäistä suojelua annetaan henkilöille, jotka ovat joutuneet pakenemaan Ukrainasta 24.2.2022 alkaneen Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Näihin lukeutuvat 1) Ukrainassa ennen 24.2.2022 asuneet Ukrainan kansalaiset, 2) kansalaisuudettomat henkilöt ja muiden kolmansien maiden kuin Ukrainan kansalaiset, jotka saivat kansainvälistä suojelua tai vastaavaa kansallista suojelua Ukrainassa ennen 24.2.2022 sekä 3) edellä tarkoitettujen henkilöiden perheenjäsenet. 

Lisäksi neuvoston päätöksessä edellytetään jäsenvaltioiden antavan joko tilapäistä suojelua tai kansallisen lainsäädännön mukaista asianmukaista suojelua kolmansien maiden kansalaisille, jotka oleskelivat Ukrainassa 24.2.2022 pysyvän oleskeluluvan perusteella ja jotka eivät voi palata lähtömaahansa tai lähtöalueelleen turvallisesti ja pysyvästi.

Suomi laajensi valtioneuvoston päätöksellä maaliskuussa 2022 tilapäisen suojelun koskemaan myös niitä Ukrainan kansalaisia, jotka olivat poistuneet Ukrainasta ennen sodan alkamista. Nämä henkilöt eivät voi palata Ukrainaan johtuen sodasta, jota myös suoraan neuvoston päätöksen alaan kuuluvat henkilöt pakenevat.  

Lisäksi suojelu laajennettiin koskemaan myös muulla kuin pysyvällä oleskeluluvalla Ukrainassa oleskelleita kolmansien maiden kansalaisia. Viimeksi mainittuja henkilöitä koskeva kohta kumottiin valtioneuvoston päätöksellä 7.9.2023. Valtioneuvosto päättää lähiviikkoina, jatketaanko tilapäisen suojelun antamista myös näille henkilöille. 

Suomi auttaa ukrainalaisia

Suomi on hallitusohjelmansa mukaisesti sitoutunut auttamaan Ukrainan sotaa paenneita täysimääräisesti. Suomesta on tilapäistä suojelua saanut noin 63 700 henkilöä. Vastaanottojärjestelmässä on tällä hetkellä kirjoilla noin 37 700 ukrainalaista.  Kaikkiaan EU-alueella on rekisteröityneenä noin 4,1 miljoonaa Ukrainan pakolaista.  

Viranomaisten arvion mukaisesti Suomeen saapuu tänä vuonna noin 20 000 – 25 000 tilapäisen suojelun hakijaa. Ukrainan sodan kehitystä on erittäin hankala ennustaa, eikä edellytyksiä pysyvälle rauhalle juurikaan ole. Tarve tilapäiselle suojelulle tulee jatkumaan vielä vuonna 2024.

Lähde: sisäministeriön tiedote.

Lue myös eduskunnan tiedote: Pia Kauma: Ukrainan tukemiseksi perustetun uuden työryhmämme agendalle lasten pakkosiirrot Venäjälle ja sotarikollisten tuomitseminen.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää