Ulkoministeriön il­mas­to­neu­vot­te­li­jat: YK:n ilmastokokous COP28 on tärkein suunnannäyttäjä sitten Pariisin sopimuksen

07.12.2023 10:42

YK:n ilmastokokouksessa COP28:ssa Suomea edustaa 14 neuvottelijaa, joista neljä on ulkoministeriöstä. Ulkoministeriön neuvottelutiimiä vetää ilmasto- ja ympäristödiplomatian yksikön päällikkö Anna Merrifield.

Ulkoministeriön neuvottelutiimiin kuuluu myös ilmasto- ja ympäristölähettiläs Kerstin Stendahl ja kehityspolitiikan neuvonantaja Roosa Käsmä. Ilmastoneuvottelijoiden mukaan YK:n ilmastokokous COP28 on tärkein suunnannäyttäjä sitten Pariisin sopimuksen. COP28:ssa käydään läpi Pariisin sopimuksen päästövähennystavoitteiden toteutumista puolivälitarkastelussa.

”Puolivälitarkastelua voi kutsua Pariisin sopimuksen viisivuotistarkastukseksi, jossa maailma saa arvokasta ja toivottavasti poliittisestikin vaikuttavaa tietoa, missä mennään Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamisessa. COP28:n tuloksena tulisi olla vahva poliittinen signaali ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen tarpeellisuudesta ja kiireellisyydestä", Ahonen toteaa.

Ulkoministeriö vastaa il­mas­ton­muu­tok­sen sopeutumiseen liittyvistä neuvotteluista

”Ulkoministeriön vastuulla neuvotteluissa on myös ilmastonmuutokseen sopeutuminen, joka on keskeinen kehityspoliittinen kysymys. Meille yksi keskeisistä rahoituskysymyksistä saatiin maaliin jo avajaispäivänä, kun sopimusosapuolet hyväksyivät uuden ilmastonmuutoksen vahinkoja ja menetyksiä korvaavan rahaston”, Anna Merrifield kertoo.

Maailmanpoliittinen tilanne ja konfliktit heijastuvat monella tavalla myös ilmastoneuvotteluihin sekä kulisseissa, että itse neuvottelupöydissä. Kansainvälisiin ilmastotoimiin tarvitaan selvästi nykytasoa enemmän rahoitusta. Euroopan unioni korostaa yksityisen rahoituksen merkitystä julkisen rinnalla.

”Pidemmällä aikavälillä olisi tärkeää saada laajennettua ilmastotoimien rahoituspohjaa, sillä 1990-luvulla sovittu määritelmä maista, joilla on velvollisuus tarjota ilmastorahoitusta, ei ole missään suhteessa nykyiseen maailmantalouteen tai päästöjen jakautumiseen, eikä lainkaan riittävä tapa vastata tarpeisiin”, Merrifield summaa ilmastorahoituksen haasteita.

Lähde: ulkoministeriön uutinen.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää