Uusi eläinten hyvinvointilaki velvoittaa ilmoittamaan avun tarpeessa olevasta eläimestä

19.12.2023 07:30

Vuoden 2024 alussa voimaan tuleva uusi eläinten hyvinvointilaki tuo uusille tahoille velvollisuuden ilmoittaa avun tarpeessa olevasta eläimestä. Lisäksi laki tarkentaa eläintuotantoon liittyvien palveluiden, kuten sähkön, lämmityksen tai veden, toimittajien velvollisuuksia.

Eläimen avun tarpeesta on ilmoitettava eläinsuojeluun

Vuosia odotettu eläinten hyvinvointilaki tulee voimaan 1.1.2024. Laki täsmentää useiden viranomaisten ja muiden toimijoiden ilmoitusvelvollisuutta, kun nämä havaitsevat työssään avun tarpeessa olevia eläimiä. Uudistus korjaa laissa aiemmin olleita epäselvyyksiä salassapitosäännösten tulkinnasta. Aiemmin toimijat ovat voineet jättää ilmoittamatta havainnoistaan eläinsuojeluviranomaisille.

”Lain uudistaminen on selkeä parannus nykyiseen tilanteeseen sekä eläimen että viranomaisen näkökulmasta”, toteaa läänineläinlääkäri Taina Kingelin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

”Toivottavasti avun tarpeessa olevia eläimiä tulee muiden viranomaisten havaintojen kautta tietoon valvontaviranomaisille riittävän ajoissa. Toivon, että ylipäänsä kynnys ilmoituksen tekemiseen olisi kaikilla toimijoilla mahdollisimman matala”, hän jatkaa.

Uusi laki velvoittaa seuraavia viranomaisia, luottamustoimessa työskenteleviä ja ammatinharjoittajia ilmoittamaan havaitsemastaan apua tarvitsevasta eläimestä:

  • lomituspalvelu ja sijaisapu
  • keinosiementäjä
  • sosiaali- ja terveydenhuolto ja näiden palvelujen tuottaja
  • terveydenhuollon ammattihenkilö
  • Hätäkeskusyksikkö
  • palo- ja pelastustoimi
  • Rajavartiolaitos
  • ulosottoviranomainen
  • seurakunta ja muu uskonnollinen yhdyskunta, huomioiden, että rippiin tai muuhun sielunhoitoon liittyvää salassapitovelvollisuutta on kuitenkin noudatettava.

Myös muissa viranomaisissa tai toimijoissa olevat henkilöt saavat tehdä ilmoituksen avun tarpeessa olevasta eläimestä toimijaa mahdollisesti koskevien salassapitosäännösten estämättä. Ilmoittajan henkilöllisyys pidetään salassa, jos henkilöllisyyden paljastamisesta voidaan olosuhteiden perusteella arvioida aiheutuvan ilmoittajalle haittaa.

Eläinlääkärinammatin harjoittajan ilmoitusvelvollisuudesta säädetään erikseen eläinlääkärinammatin harjoittamisesta annetussa laissa (29/2000).

Tarkennuksia myös muiden pal­ve­lun­tuot­ta­jien vel­vol­li­suuk­siin

Ilmoitusvelvollisuuden lisäksi uudessa eläinten hyvinvointilaissa tarkennetaan sähköä, lämmitystä tai vettä eläintuotantotiloille toimittavien tai niihin liittyviä palveluita tarjoavien toimijoiden ilmoitusvelvollisuudesta toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle, jos ne aikovat keskeyttää pysyvästi sähkön-, lämmön- tai vedenjakelun.

Ilmoitus tulee tehdä kohtuullisessa ajoin ennen keskeytystä, jos toimijan tiedossa on, että tilalla on eläimiä.

Uudesta eläinten hyvinvointilaista ovat toimintaansa liittyen tiedottaneet myös maa- ja metsätalousministeriö sekä Ruokavirasto.

Laki eläinten hyvinvoinnista (693/2023).

Lähde: aluehallintoviraston tiedote.

Kirjoittaja Juridiikan ja talouden uutiskirjeen toimitus

Tilaa uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje

Juridiikan ja talouden uutiskirje kokoaa uutiset ja ajankohtaiset sisällöt talouden, verotuksen ja juridiikan eri osa-alueista yhteen kirjeeseen. Voit räätälöidä kirjeen sisällön sinua kiinnostavista aihealueista. Uutiskirje ilmestyy joka arkipäivä.

Aiheeseen liittyvää